Numarul firmelor din Romania prezente in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala, intocmit de Deloitte, a scazut in acest an la 30, de la 32 in editia din 2007, iar veniturile totale realizate de acestea au crescut usor, la 30,2 miliarde euro, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta. Cea mai bine plasata companie romaneasca din top este Petrom, care ocupa locul 16, cu venituri de 3,53 miliarde de euro in 2007.

Urmatoarele companii romanesti din top sunt Rompetrol Rafinare, care se pozitioneaza pe locul 50 in regiune, ArcelorMittal Galati - numarul 63 in topul regional, si Dacia Grup, care ocupa pozitia 64.

Conform comunicatului, pe segmentul de consum Romania este bine reprezentata, cu zece jucatori locali calificati in Top 500. De asemenea, si primii trei mai operatori de telecomunicatii de pe piata locala fac parte din ierarhie.

De remarcat faptul ca Romania nu este mentionata pe piete precum cea farmaceutica si de ingrijire medicala sau cea imobiliara.

“In Romania industria farmaceutica producatoare nu este dezvoltata. In schimb, de-a lungul anilor s-a format o piata extrem de competitiva pentru distributia de produse farmaceutice. In ceea ce priveste piata imobiliara, aceasta este inca intr-o etapa de dezvoltare si companiile de profil nu au ajuns inca in punctul in care sa profite din plin de investitiile lor aici. Acesta este motivul pentru care Romania nu este reprezentata pe acest segment la nivel de regiune”, a declarat George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

Pe prima pozitie a clasamentului se afla rafinaria de petrol si distribuitor de combustibil din Polonia PKN Orlen, urmata de MOL Ungaria si Skoda din Cehia. Pe locul patru si cinci se gasesc companii din domeniul energetic, PGE Polonia si Cez Cehia.

Top 10 continua cu doi producatori de automobile, Audi Ungaria si filiala Volkswagen din Slovacia, in vreme ce Ukrgaz-Energo Uncraina, furnizorul polonez de servicii de telecomunictii Telekomunikacja Polska si PGNiG Polonia completeaza clasamentul.

Topul reprezinta clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala in functie de venituri, profit, numar de angajati si capitalizare.