Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii va creste in ultimele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada iulie-august, in vreme ce in constructii se va inregistra o scadere a activitatii, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS).

In industria prelucratoare, managerii estimeaza o tendinta de crestere moderata a productiei pentru trimestrul patru, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare, cat si pentru stocul de contracte si comenzi.

Exportul de produse finite va avea o tendinta de stabilitate, ca si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene.

Numarul salariatilor care activeaza in industria prelucratoare va avea in continuare o tendinta de stabilitate, considera 75% din cei intervievati.

In ceea ce priveste preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o tendinta ascendenta, de o intensitate mai mare fata de estimarea din luna anterioara.

Activitatea in comertul cu amanuntul va avea o tendinta de crestere moderata, insa cu valori mai reduse decat se estima in luna anterioara. Astfel, managerii care au raspuns la ancheta INS sunt mai rezervati in ceea ce priveste estimarea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri si a situatiei economice. Aceasta diminuare este influentata si de scaderea comenzilor preconizata in sectorul comertului cu autovehicule, cu piese si acesorii pentru autovehicule si comertul cu motociclete, dar si a estimarii situatiei economice din acelasi sector, pentru urmatoarele trei luni.

Marea majoritate a celor intervievati, respectiv 76%, au estimat ca volumul stocurilor de marfuri va ramane la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii. Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni si o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector.

Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste.

Situatia economica din sectorul de servicii a fost apreciata ca fiind buna in ultimele trei luni ale anului, atat pe total activitate, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza intreprinderile mari (250-499 de salariati), urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 de salariati) si de intreprinderile foarte mari (500 de salariati si peste).

Conform estimarilor din luna octombrie, cererea de servicii isi va mentine trendul ascendent si in urmatoarele trei luni.

Dupa opinia managerilor, in sectorul de servicii se estimeaza o usoara crestere a numarului de salariati, dar si o majorare a preturilor.

Conform estimarilor din luna octombrie a managerilor, in urmatoarele trei luni, se prognozeaza o tendinta de usoara scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii, acesta fiind singurul sector unde se asteapta o diminuare a activitatii.

De asemenea, pentru numarul de salariati va urma aceeasi tendinta de scadere moderata, insa managerii estimeaza o crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni.

Rezultatele INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/- 5% la nivel total sector.