Rompetrol Rafinare, membra a Grupului Rompetrol, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 3,76 miliarde de dolari, cu 63% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, se arata intr-un comunicat al companiei. In acelasi timp, profitul operational (EBITDA) al companiei s-a ridicat la 79 milioane de dolari.

"Rezultatele au fost puternic influentate de o serie de factori externi, independenti de activitatea rafinariei. Printre acestia se numara si evolutia record a titeiului, in crestere cu peste 65% fata de perioada ianuarie - septembrie 2007, care a determinat o majorare a capitalului de lucru si a finantarilor aferente, diferentele de curs valutar pe fondul deprecierii monedei nationale, precum si influentele crizei financiare internationale (ex. cresterea dobanzilor si inasprirea conditiilor de garantare a creditelor)", se mai arata in comunicat.

Cifra de afaceri realizata de segmentul de distributie s-a ridicat in primele noua luni ale anului la peste 1,94 miliarde de dolari, in crestere cu 52% fata de perioada similara din 2007. In acelasi timp, vanzarile de carburanti au crescut cu aproximativ 9%.

Segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, a inregistrat in perioada ianuarie-septembrie o crestere cu 61% fata de primele noua luni ale anului trecut, profitul operational (EBITDA) fiind influentat direct atat de conditiile de piata nefavorabile, cat si de costurile de productie ridicate. Desi compania a consemnat o crestere cu 40% a vanzarilor de produse finite (182.000 de tone), marjele de profit aferente au fost marcate de evolutia pietelor si a mediului de afaceri pe fondul crizei financiare internationale.

Rezultatele prezentate sunt preliminare, neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).