Criza ii obliga pe sefii companiilor sa isi reduca din costuri. Cu cat reducerea e mai mare, in limite sociale acceptabile, cu atat mai bine. Consultantii din businessul de restructurare a costurilor isi vad afacerile crescand puternic in aceasta perioada.

"In primul rand as prefera sa nu spuneti de restructurari ale costurilor, ci de optimizari. Suna mai bine. De doua trei luni constatam un veritabil aflux de cereri, foarte multe venind dinspre sectorul financiar", marturiseste unul din acesti consultanti. “Suntem solicitati sa gasim forme inovatoare de finantare, cum ar fi creditul prin impozit (amanarea platii unor taxe si impozite pentru a dispune de lichiditati mai mari) sau lucruri care se apropie de creditul comercial. Solicitarile vin de cele mai multe ori de la institutii financiare de talie medie, dar avem si clienti mari. Cele mai multe solutii pe care le dam tin de optimizarea impozitelor pe spatiile de birouri, daca banca sau IFN`ul sunt proprietari acolo si nu chiriasi”, mai spune el.

“Nu ne bagam insa si pe partea de planuri sociale - disponibilizari, reduceri de ore/zile de lucru. Consider ca acestea nu ajuta decat in mica masura institutia financiara. Am avut un client, o banca locala, care ne-a cerut un asemenea plan social. Aveau sedii in care lucrau 7 oameni, toti absolut necesari. Ce sa mai reduci de acolo? In plus, dupa ce trece criza, vor avea nevoie de calificarile lor si altii la fel de buni vor gasi mai dificil. Le-am sugerat reducerea spatiului care era excedentar cu circa 200 mp”, mai explica el.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.