Leul, tot mai slab

Moneda nationala incepe saptamana la cel mai scazut nivel din istorie fata de euro: 4,21. Leul a pierdut aproape cinci procente saptamana trecuta. Potrivit analistilor, intre motivele deprecierii accentuate a leului sunt: deficitul de cont curent, deficitul bugetar si datoria privata. Ei cred ca BNR nu a intervenit pe piata pentru ca vede in aceasta depreciere un mijloc de a reduce dezechilibrele macroeconomice. Unii economisti considera ca Banca Centrala va lasa cursul sa treaca de 4,3 lei pentru un euro, in asteptarea unor masuri fiscale credibile din partea Guvernului. Deprecierea leului va scumpi alimentele de luna viitoare, spun importatorii.

A repornit motorul la Dacia, sub semnul protestelor

Uzina Dacia si-a reluat de astazi activitatea dupa o pauza de o luna de zile. Toti salariatii s-au intors la lucru, insa productia va fi redusa cu aproape 300 de masini pe zi. Luna trecuta vanzarile Dacia au scazut cu peste jumatate fata de aceeasi perioada a lui 2007, in conditiile in care inmatricularile de masini second-hand din import au crescut cu 150%. Reprezentantii Dacia sunt rezervati si in privinta vanzarilor pe acest an, solicitand Guvernului sa mentina ordonanta care a triplat taxa auto. Sindicalistii sustin si ei taxa majorata si vor sa organizeze, maine, un miting la care sunt asteptati peste 5.000 de salariati.

Constructiile in Romania au stat cel mai bine din UE in 2008

Piata constructiilor din Romania a fost cea mai dinamica din Uniunea Europeana in 2008, sustine Comisia Nationala de Prognoza. Studiul se bazeaza insa numai pe datele din primele 8 luni ale anului. Potrivit acestora, activitatea din constructii a crescut cu aproape 32% fata de aceeasi perioada din 2007. Cea mai mare crestere, de peste 33%, a fost pe segmentul constructii de spatii industriale, depozite si comerciale. Numarul de autorizatii pentru ridicarea de cladiri rezidentiale a fost de peste 41.000, mai mare cu 11% fata de primele 8 luni ale lui 2007.

Record la Volkswagen

Volkswagen a vandut in 2008 mai multe masini ca niciodata in pofida crizei economice. Vanzarile au crescut anul trecut cu 0,6%, ajungand la cifra record de peste 6 milioane de masini. Cea mai mare crestere a vanzarilor a fost in China - peste un milion de unitati. Compania avertizeaza ca acest an ar putea aduce o scadere a vanzarilor cu 10 procente.

Rusia isi continua politica de devalorizare a rublei

Banca Centrala a Rusiei a anuntat, ieri, ca a extins marja de fluctuatie a rublei in raport cu euro si dolarul. Masura indica faptul ca Banca va continua politica de devalorizare a rublei. Vestea nu este deloc buna pentru monedele statelor vecine care au principalele relatii comerciale cu Rusia. In aceasta situatie sunt Ucraina, Kazahstan, Letonia si Belarus.

Amenda record pentru UBS

Cea mai mare banca elvetiana, UBS, ar putea lua o amenda record de aproape 1,8 miliarde de dolari. UBS este investigata de procurorii americani de evaziune fiscala pentru ca ar fi ajutat clienti bogati sa-si ascunda averile. Vestea vine in conditiile in care banca elvetiana urmeaza sa anunte pierderi uriase pe 2008 de 13 miliarde de euro. Este cea mai mare pierdere din istoria sistemului bancar elvetian.

Si, din agenda economica a zilei :

La Ministerul Muncii are loc o discutie cu partenerii sociali pe marginea relansarii dialogului social pentru gasirea masurilor necesare combaterii crizei economice.

Un grup de lucru de la Ministerul Finantelor discuta cu sindicatele si patronatele platforma de solutii anticriza. La reuniune participa si reprezentanti ai Guvernului, Bancii Nationale a Romaniei si Asociatiei Romane a Bancilor.