Productia industriala a scazut in luna ianuarie cu 12,1% fata de aceeasi luna a anului trecut, pe fondul reducerii activitatii din industria prelucratoare si a diminuarii productiei de energie electrica si termica, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu ultima luna a anului trecut, productia industriala a crescut in ianuarie cu 0,9%.

Astfel, comparativ cu prima luna a anului 2008, in ianuarie productia industriala a scazut ca urmare a diminuarii cu 18,5% a activitatii din industria prelucratoare si cu 4,9% a scaderii productiei de energie electrica si termica. In acelasi timp, activitatea din industria extractiva a crescut cu 4,4%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de capital (-24,0%), industria bunurilor intermediare (-22,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-18,7%), industria energetica (-8,0%) si industria bunurilor de uz curent (-2,6%).

In ianuarie 2009 comparativ cu decembrie 2008, productia industriala a inregistrat o crestere pe ansamblu cu 0,9%, determinata in principal de cresterea productie de energie electrica si termica cu 2,8% si a activitatii din industria extractiva cu 1,3%. Industria prelucratoare a scazut cu 0,9%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in cazul industriei bunurilor de folosinta indelungata (-4,9%), a industriei bunurilor intermediare (-4,4%), industriei bunurilor de uz curent (-2,7%) si a industriei energetice (-0,5%). Industria bunurilor de capital a avansat cu 8,9%.