ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, a anuntat miercuri ca isi va reduce la jumatate productia din Europa de la sfarsitul lunii aprilie, potrivit AFP. Dupa intalnirea cu reprezentantii sindicatelor, oficialii grupului au spus ca "este necesar sa se continue suspendarea si optimizarea productiei", pentru a face fata crizei economice mondiale.

"Din cauza crizei, ArcelorMittal intentioneaza sa scada costurile si isi va concentra productia in anumite combinate", a declarat Jacques Laplanche, reprezentant al sindicatului CGT. Acesta a mai precizat ca uzinele din Liege (Belgia) si Florange (Franta) vor fi inchise total.

"Este o catastrofa, avand in vedere ca managementul nu a anuntat cand va fi reluata productia", a adaugat Jacques Laplanche.

UPDATE In cadrul acestui plan, ar putea fi inchise si Uzina CocsoChimica de la combinatul din Galati, un furnal si cateva laminoare, a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, care citeaza surse neoficiale, potrivit NewsIn.

"Eu stiu demult si aseara (marti, n.r.) am primit stirea asta. Nu e oficial, am si eu surse neoficiale. Se spune ca, pana la sfarsitul lui aprilie, vor inchide mai multe combinate si obiective din ele, printre care si Cocseria de la Galati, daca nu cumva chiar mai mult - si un furnal si ceva din laminoare. E sedinta la Luxemburg. Se discuta, printre altele, si ca jumatate dintre obiectivele din Europa sa fie inchise", a declarat Gheorghe Tiber.

Liderul de sindicat a mai precizat ca managementul combinatului din Galati va avea o intalnire cu sindicatele in care este asteptat sa se faca un anunt in acest sens, dupa terminarea teleconferintei cu conducerea grupului.

Intr-un comunicat al grupului se arata ca suspendarea productiei este temporara si reluarea acesteia va fi analizata regulat.

ArcelorMittal a raportat anul trecut un profit net de 6,4 miliarde de euro, insa in ultimul trimestru al anului a inregistrat o pierdere de doua miliarde de euro. Grupul ArcelorMittal detine in Romania patru combinate siderurgice, la Galati, Hunedoara, Iasi si Roman, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.