Producatorii si distribuitorii din sectorul gazelor naturale vor contribui benevol la Fondul social, se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetara. Insa, fiind optional, sansele ca acest fond sa fie alimentat sunt foarte slabe. Deja, distribuitorii au inceput sa-si anunte refuzul de a contribui in vreun fel.

Potrivit proiectului, sumele care vor sponsoriza Fondul social sunt, de regula, bani obtinuti din majorarile de pret efectuate anul trecut. Sumele colectate ar urma sa fie folosite ca ajutoare sociale pentru persoanele aflate in dificultate.

Toate bune si frumoase pana aici. Problema este ca distribuitorii nu sunt foarte incantati sa dea vreun ban la acest Fond. Fiind o contributie optionala, acestia refuza din start. Potrivit NewsIn, E.ON Gaz Romania a anuntat ca nu va contribui la Fondul Social deoarece în momentul de fata are de recuperat diferente de peste 100 milioane de lei.

"In conditiile în care compania E.ON Gaz Romania are de recuperat in momentul de fata diferente de peste 100 de milioane lei, din neacoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale, nu consideram ca exista vreo posibilitate de a participa la acest fond", se arata în comunicatul companiei.

E. ON mai precizeaza ca decizia luata de Comitetul de Reglementare al ANRE, de a mentine preturile finale reglementate ale gazelor naturale, permite în prezent ca E.ON Gaz Romania sa recupereze doar o parte din costurile de achizitie a gazelor naturale din anul 2008, deoarece ANRE a luat în considerare în calculele sale pentru structura pretului final costurile neacoperite inregistrate de compania noastra doar în valoare de 66 de milioane lei.

Afirmatiile E.ON Gaz contrazic intr-o oarecare masura declaratiile presedintelui Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei potrivit caruia nu au fost facute reduceri de pret la 1 aprilie, pentru ca distribuitorii sa-si acopere costurile. Lificiu a precizat ca ar fi putut opera o scadere de 3% a tarifului, in conditiile in care preturile la gazele din import au scazut mult in ultima vreme. "Puteam să scădem acum preţul gazului. Era o posibilitate de circa 3%, nu mai mult. Dar acum vine vara, consumul scade, costul este mai uşor de suportat, mai ales că l-am menţinut constant, ca să-şi acopere ei costurile din urmă, ce-au cheltuit distribuitorii şi transportatorii", a declarat Lificiu.

Cand a fost discutat proiectul cu partenerii sociali, s-a luat in calcul si posibilitatea ca Fondul Social sa fie alimentat in mod obligatoriu de catre producatori si distribuitori.