Grupul energetic CEZ din Cehia a demarat negocierile pentru a cumpara participatiile minoritare la companiile pe care le controleaza pe piata din Romania, au anuntat miercuri reprezentantii grupului citati de Reuters.

CEZ a achizitionat pachetul majoritar de actiuni la compania de distributie a electricitatii Electrica Oltenia in 2005, iar, conform contractului de privatizare, grupul are optiunea de a cumpara participatiile minoritare, a declarat Eva Novakova, purtatoarea de cuvant a CEZ.

"Suntem in negocieri cu actionarii minoritari, dar, avand in vedere ca negocierile sunt in curs de desfasurare, nu pot oferi detalii suplimentare", a declarat Novakova.

Actionarii Fondului Proprietatea au anuntat ca vor decide in data de 27 iulie in legatura cu eventuala vanzare a participatiilor detinute la cele trei companii controlate de grupul energetic.

"Cei de la CEZ ne-au anuntat ca vor sa cumpere atat actiunile pe care le detine Electrica, cat si cele pe care le are Fondul Proprietatea la cele trei filiale. In prezent, avocatii nostri analizeaza constrangerile legale si modul in care s-ar putea face vanzarea, urmand ca ulterior actionari Fondului sa ia o decizie in acest sens in AGA", a spus miercuri Daniela Lulache, presedintele directoratului Fondului Proprietatea, citata de NewsIn.

Aceasta a mai spus ca Fondul Proprietatea ar putea obtine 211 milioane de euro din vanzarea participatiilor la cele trei societati din grupul CEZ, potrivit evaluarii facute de fima de audit PricewaterhouseCoopers.

Potrivit evaluarii auditorului, participatia Fondului la CEZ Distributie are o valoare de 192 milioane de euro, cea de la CEZ Vanzare este de 18,4 milioane de euro, iar in cazul CEZ Servicii detinerea este estimata la 1,1 milioane de euro.

CEZ Romania este format in prezent din patru companii, respectiv CEZ Distributie, CEZ Vanzare, CEZ Trade si CEZ Servicii, iar la trei dintre acestea, respectiv cele de distributie, vanzare si servicii, controland 51% din actiuni. Fondul Proprietatea controleaza cate 30% din actiunile CEZ Distributie si CEZ Vanzare si 12% din CEZ Servicii. Restul actiunilor la cele trei societati sunt detinute de compania Electrica SA.