Standard & Poor's a confirmat miercuri ratingul Rompetrol Group pentru credite pe termen lung la "B", cu perspectiva negativa, potrivit NewsIn care citeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Analistii agentiei arata ca ratingul Rompetrol tine cont de sprijinul financiar pe care il va acorda actionarul majoritar, grupul KazMunayGaz, in caz de nevoie.

"Ratingul acordat Rompetrol continua sa depinda in mare parte de sprijinul acordat de KMG, in contextul in care profilul de creditare al companiei, evaluat la "CCC+", ramane vulnerabil. Totusi, intentia KMG este sa continue sa acorde sprijin Rompetrol", a declarat Per Karlsson, analist in cadrul S&P.

Karlsson a spus ca abilitatea companiei de a acorda sprijin pe timp indelungat este constransa de faptul ca lichiditatile KMG se afla la bancile nationale, iar compania nu are flexibilitate in operarea acestor fonduri.

Perspectiva negativa reflecta capacitatea in scadere a companiei de a genera lichiditati, in contextul conditiilor dificile din piete in 2009 si 2010.

Standard & Poor's crede ca un viitor sprijin din partea KMG este incert, deoarece compania-mama ar putea fi nevoita sa sprijine si alte subsidiare considerate de importanta strategica.

Marti, Standard & Poor's a redus ratingul creditelor pe termen lung ale companiei kahaze de la "BBB-" la "BB+", cu perspectiva stabila.