Reprezentantii Ministerului Muncii, ai patronatelor si sindicatelor vor avea intalniri saptamanale pentru a discuta modificarea cadrului legislativ privind dialogul social. Secretarul de stat in Mininisterul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat pentru HotNews.ro ca, la cererea sindicatelor si patronatelor, va fi elaborat un pachet legislativ in domeniul dialogului social.

O prima intalnire a avut loc deja la sfarsitul saptamanii trecute, cand a fost stabilit calendarul legislativ al programului de consolidare si eficientizare a dialogului social. Astfel, vor avea loc saptamanal discutii pentru amendarea Legii 130/1996 privind contractele colective de munca, a Legii 356/2001 - Legea patronatelor, a Legii 168/1999 privind solutionarea conflictelor colective de munca si a Legii 54/2003 - Legea sindicatelor.

Pentru inceput vor fi stabilite principiile care vor sta la baza amendarii actelor normative, dupa care vor fi purtate discutii in vederea elaborarii pachetului legislativ, a precizat Mocanu.

Ioan Cezar Coraci, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei din Romania (UGIR-1903) a declarat pentru HotNews.ro ca prima intalnire a partenerilor sociali cu reprezentantii Ministerului Muncii a fost destul de tensionata, deoarece Ministerul Muncii a incercat sa introduca in discutii modificarea Codului Muncii. Potrivit presedintelui UGIR-1903, modificarea Codului Muncii nu reprezinta o initiativa a confederatiilor patronale sau a sindicatelor, ci este o propunere facuta de participantii de la o dezbatere care a avut loc recent. La solicitarea partenerilor sociali, aceasta propunere a fost scosa din lista actelor normative care vor suferi modificari.

Incepe razboiul intre patronate

Cele mai aprinse discutii vor avea loc pe marginea modificarii Legii Patronatelor. In cadrul discutiilor, trebuie stabilite principiile privind reprezentativitatea confederatiilor patronale, a spus Coraci. "Acum avem 13 confederatii cu asa-zisa reprezentativitate nationala, insa multe dintre ele sunt un fals", ne-a declarat Coraci. Potrivit acestuia, in baza actualei legi, patronatele pot foarte usor sa obtina reprezentativitate. Asa s-a ajuns in situatia in care toate confederatiile au reprezentativitate de 200% la nivel national, aceasta in conditiile in care media europeana este de 30%.

Coraci sustine ca s-a ajuns in aceasta situatie ca urmare a "clonarii" unor patronate. Presedintele UGIR-1903 sustine ca introducerea unor criterii bine definite privind infiintarea organizatiilor patronale, va determina reducerea organizatiilor patronale. "Din 13 confederatii, ar mai putea ramane doar trei, plus una separata pe intreprinderi mici si mijlocii", a afirmat presedintele UGIR-1903. "Este o mare imbarligatura. Sunt confederatii fara structuri teritoriale sau de ramura", a precizat Coraci. Potrivit unui studiu UGIR-1903, numarul mare al organizatiilor cu reprezentativitate nationala a influentat si continua sa influenteze negativ puterea lor financiara, de negociere si de lobby si de reprezentare pe plan national si international.