Unul dintre avantajele trecerii Romaniei de la comunism la capitalism este saptamana de lucru de 5 zile, situatie de neconceput pe vremea lui Ceausescu, atunci cand eram obligati sa realizam cincinalul in patru ani si jumatate, ori asta nu se putea realiza cu un program de lucru de doar 40 de ore pe saptamana.

Parlamentul European insa tocmai a votat modificarea legislatiei muncii, angajatorii putand acum sa ii cheme pe angajati la lucru si sambata fara sa ii plateasca suplimentar, mai multe detalii in Evenimentul Zilei:

Sensul cresterii programului la 48 de ore pe saptamana trebuie inteles astfel: patronatul poate solicita prelungirea programului pe toata durata anului sau numai în anumite perioade, temporar, atunci cand exista presiunea onorarii unor comenzi mari. Din acest punct de vedere, patronatele ar întâmpina cu mare caldura saptamana de 48 de ore, pentru ca, in situatii neprevazute, pot chema oamenii la treaba fara a-i plati suplimentar.

Ca angajat, problema mea este urmatoarea - stiu ca atunci cand compania are extrem de multe comenzi, castiga multi bani. In aceste conditii, de ce as lucra eu o zi in plus pe gratis? Relatia angajat-companie se discuta in termeni de business, nimeni nu face acte de caritate. Cu alte cuvinte, eu, prin munca mea, generez firmei un profit, iar firma, din profitul asta ma plateste pe mine. Daca nu aduc profit companiei, voi zbura din firma cu prima ocazie. In aceste conditii, daca vin la lucru si sambata fara sa fiu platit, fac un act de caritate in folosul firmei.

Citeste tot materialul si comenteaza pe khris.ro.