Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va schimba, in urma consultarilor cu reprezentantii Comisiei Europene, strategia de vanzare a Avioane Craiova, dupa ce valabilitatea ofertei de privatizare a companiei a expirat, fara a se ajunge la o intelegere cu Alenia Aeronautica, potrivit unui comunicat al Autoritatii. Noua strategie de vanzare a constructorului de aeronave va fi realizata "in regim de maxima urgenta".

"Noua strategie va cauta sa gaseasca metoda optima de valorificare si sa creeze cadrul necesar pentru ca aceasta sa se realizeze cu succes. Totodata, strategia va include si solicitarea unui ajutor de stat pentru societate, in conditiile in care acesta va fi aprobat de catre Comisia Europeana", se arata in comunicatul AVAS.

Aceasta decizie a fost luata ca urmare a faptului ca valabilitatea ofertei de privatizare pentru Avioane Craiova a expirat vineri, fara ca AVAS si Alenia Aeronautica sa ajunga la o intelegere pentru finalizarea tranzactiei.

Potrivit reprezentantilor AVAS, unele dintre solicitarile cuprinse in oferta finala imbunatatita si irevocabila depusa de Alenia Aeronautica, si anume anularea datoriilor istorice ale statului roman si preluarea de catre stat a cheltuielilor de disponibilizare a salariatilor, exced cadrul legal. "O posibila anulare a datoriilor istorice ale statului roman si preluarea de catre stat a cheltuielilor de disponibilizare a salariatilor trebuie anuntata tuturor potentialilor ofertanti, prin dosarul de prezentare, iar AVAS trebuie sa obtina, in urma unei notificari, avizul favorabil al CE", se mai precizeaza in comunicat.

AVAS a fost mandatata sa continue procesul de privatizare a companiei Avioane Craiova, in numele si pentru Ministerul Economiei, pana la data de 14 octombrie 2009.