PCC ataca in instanta acordarea unei garantii de stat de 49,6 milioane euro pentru Oltchim

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 13 august 2009, 14:13 Economie | Companii

PCC SE, cel mai important actionar minoritar al Oltchim, a cerut joi in instanta suspendarea masurii de acordare de catre banca Eximbank a unei garantii de stat catre Oltchim in valoare de 49,6 milioane de euro, pe baza careia Oltchim vrea sa preia divizia de petrochimie a Arpechim, a anuntat joi compania. PCC acuza faptul ca garantia Eximbank reprezinta ajutor de stat care trebuie notificat Comisiei Europene inainte de implementare, ceea ce statul roman nu a facut.

PCC aminteste ca potrivit declaratiilor oficiale din partea guvernului Roman si a Consiliului Concurentei, statul roman va garanta creditele Oltchim prin intermediul unei garantii pentru contractarea imprumutului pentru achizitionarea diviziei de petrochimie din cadrul Arpechim, in prima faza, urmand ca ministerul de Finante sa emita apoi garantii de stat pentru garantarea imprumuturilor pe care Oltchim le va contracta pentru implementarea planului de investitii subsecvent achizitionarii diviziei de petrochimie a Arpechim.

Pe baza garantiei de la Eximbank, Oltchim vrea sa ia un credit de 62 de milioane de euro pentru achizitia de la Petrom a activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim.

PCC cere ca statul roman sa anunte Comisia Europeana de garantia Eximbank

Actionarul minoritar al Oltchim acuza faptul ca statul roman nu a notificat in intregime ajutorul de stat acordat Oltchim.

"Potrivit declaratiilor oficiale din partea Guvernului Roman si a Consiliului Concurentei, autoritatile romane au notificat catre Comisia Europeana numai garantiile de stat care vor fi emise de Ministerul Finantelor si care formeaza etapa 2. Se considera ca garantia de stat care va fi data de Eximbank cade sub incidenta schemei de ajutor de stat aprobate pentru Romania conform Cadrului de lucru temporar si nu a fost notificata catre Comisia Europeana ca parte a sprijinului financiar care urmeaza sa fie acordat Oltchim", se arata in comunicatul PCC.

PCC considera insa ca, in conditiile in care Oltchim e o firma aflata in dificultate, problemele fiind mai vechi de 1 iulie 2008, "garantia de stat care urmeaza sa fie emisa de Eximbank nu poate cadea sub incidenta Cadrului de lucru temporar, nu se incadreaza in schema de ajutor de stat si prin urmare reprezinta ajutor de stat care trebuie notificat Comisiei Europene inainte de implementare".

Compania este de parere ca toate garantiile de stat pe care statul roman intentioneaza sa le acorde Oltchim prin intermediul Ministerului de Finante si al Eximbank trebuie notificate Comisiei Europene spre analiza ca un pachet unitar constand in ajutor de stat pentru restructurare.

Mai mult, PCC acuza faptul ca "separarea masurilor de ajutor de stat este facuta doar cu scopul de a permite autoritatilor romane sa acorde partial ajutorul de stat catre Oltchim fara a astepta decizia Comisiei cu privire la toate masurile de ajutor propuse si fara a permite Comisiei sa faca o analiza completa a intregului ajutor care urmeaza a fi acordat pe baza garantiilor de stat".

PCC crede ca preluarea petrochimiei de la Arpechim ar putea aduce in faliment Oltchim

PCC este impotriva preluarii de catre Oltchim a activitatii de petrochimie de la Arpechim, ca si a planului de investitii aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor din 6 august acest an, compania considerand ca aceste masuri nu reprezinta o solutie pentru redresarea Oltchim si sunt deficitare din punct de vedere al principiilor economice si de afaceri. Preluarea petrochimiei de la Arpechim ar putea agrava situatia financiara a Oltchim, considera PCC.

Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,79% din actiuni, in timp ce PCC SE detine 12,15% din actiunile companiei, iar alti actionari controleaza 33,05% din actiuni.


Citeste mai multe despre   
Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

651 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri