Federal Reserve (Fed) trebuie sa declasifice pentru prima oara in istorie numele companiilor care au primit ajutoare de urgenta de la stat, in urma crizei financiare. Decizia vine dupa ce Fed a pierdut un proces pe Legea Accesului la Informatie, scrie Bloomberg.

Tribunalul Districtului Manhattan, condus de judecatoarea Loretta Preska, a pronuntat luni decizia impotriva Federal Reserve. Instanta a respins argumentul potrivit caruia inregistrarile imprumuturilor nu sunt prevazute de lege, pentru ca divulgarea acestora ar putea aduce prejudicii pozitiilor companiilor pe piata.

Fed a refuzat sa prezinte numele firmelor care au beneficiat de imprumuturi, sa divulge sumele sau activele prezentate drept garantii colaterale in cadrul acordurilor de ajutor de urgenta. Federal Reserve trebuie sa publice acum aceste informatii ca urmare a procesului initiat pe 7 noiembrie anul trecut de Bloomberg, compania de presa detinuta de primarul New York-ului, Michael Bloomberg.

"Federal Reserve trebuie sa poata fi tras la raspundere pentru deciziile pe care le ia", a declarat Alan Grayson, membru al Comisiei pentru Servicii Financiare, dupa anuntarea deciziei luate de Tribunalul Manhattan. "Una este sa spui ca Federal Reserve este o institutie independenta si altceva sa sustii ca ne poate tine pe toti in intuneric", a continuat acesta. Judecatoarea Loretta Preska a acordat Fed cinci zile pentru publicarea informatiilor cerute.