Ministrul pentru intreprinderi mici si mijlocii, Constantin Nita, afirma, la RFI, ca impozitul minim va fi inlocuit cu un impozit forfetar pe anumite activitati: de la vanzarile de alcool, tutun sau produse petroliere si pana la activitatile de comert cu alimente.

Ministrul pentru IMM-uri precizeaza ca acest impozit forfetar ar urma sa fie diferentiat, in functie de domeniul in care va fi aplicat.

"De la 1 ianuarie 2010 va fi introdus un impozit forfetar pe activitati, care presupune ca anumite activitati precum vanzarile de tutun, alcool, produse petroliere vor fi taxate mai mult sau mai putin. Vom pune impozit forfetar si pe alimentatia publica, dar sigur ca si aici va fi diferentiat: nu poti sa-i pui unei unitati de alimentatie publica din comuna Dor Marunt acelasi impozit ca unui restaurant din centrul Bucurestiului", explica ministrul.

Decizia finala va reveni insa Ministerului Finantelor, precizeaza Constantin Nita.

De la 1 mai 2009, firmele platesc un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (circa 500 euro), daca au venituri totale anuale mai mici de 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro), daca au venituri de peste 129 milioane lei. In urma introducerii acestui controversat impozit, statul a incasat la buget 69 de mililioane de euro dupa primele doua luni.

Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii estimeaza ca, in acelasi interval, suma care s-a pierdut se ridica la 150-200 de milioane de euro, pentru ca mii de firme s-au inchis. Impozitul minim este raportat la cifra de afaceri a firmelor, in timp ce impozitul forfetar se raporteaza la activitatea firmelor (spre exemplu in cazul restaurantelor se poate calcula in functie de numarul de mese).