Fondul Proprietatea a vandut participatia de 17,3% pe care o detine la lantul de farmacii Centrofarm, pentru pretul de 6,83 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei. Fondul Proprietatea a obtinut astfel un castig brut de 4,08 milioane de lei, avand in vedere costul istoric al participatiei, de 2,74 milioane de lei.

Cele 1,138 milioane actiuni Centrofarm au fost transferate la un pret de 6 lei pe unitate.

La sfarsitul lunii august, participatia detinuta la Centrofarm a fost evaluata de PricewaterhouseCoopers la 4 lei pe actiune, recomandand Fondului Proprietatea un pret de vanzare de 4,6 milioane de lei.

Fondul Proprietatea a luat decizia de a iesi din actionariatul Centrofarm in contextul unei posibile majorari de capital. In situatia in care Fondul ar fi participat la majorarea de capital ar fi fost necesar sa contribuie cu suma de 2,38 milioane de lei pentru a-si mentine participatia. In cazul in care FP nu ar fi participat la majorarea de capital, cota Fondului s-ar fi dilua pana la 9.49%.

Totodata, FP a tinut cont si de faptul ca Centrofarm are un actionar majoritar care detine 74.06% din companie si controleaza politicile si programele societatii, precum si de pierderile financiare acumulate in ultimii 4 ani de societate si de perspectivele reduse pe termen mediu de obtinere a unui randament comparabil cu cel obtinut prin vanzarea actuala.

Potrivit NewsIn, lantul de farmacii Centrofarm a inregistrat pierderi de 6,3 milioane de lei in prima jumatate a acestui an, de peste doua ori mai mari decat cele din aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii cheltuielilor cu 5%. In primul semestru al acestui an, Centrofarm a atras venituri totale de 77,1 milioane de lei, in usoara crestere fata de nivelul din intervalul echivalent al anului precedent, de 76,5 milioane de lei.

Centrofarm Bucuresti are in prezent un capital social de 13,71 milioane de lei, divizat in 6,56 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 2,09 lei. Actionarul principal al companiei este Generalcom Bucuresti, care controleaza 74,06% din capitalul social. Fondul Proprietatea detinea 17,34% din totalul actiunilor, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) figureaza cu o participatie de 0,15%.