Reprezentantii mediului de afaceri au declarat pentru Hotnews ca cea mai grava observatie care se poate aduce discursului celor doi prezidentiabili este lipsa cuvantului „criza”. „Acum e perioada lui „care il face din vorbe pe celalalt mai repede si mai bine”, spune presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru. Omul de afaceri spune ca, desi s-ar fi bucurat sa asiste la dezbateri de substanta, din discursul celor doi candidati pare sa lipseasca exact cel mai important lucru: batalia de idei, de strategii de iesire din criza.

"E un discurs evident populist care insa nu ne socheaza. Alegerile anterioare ne-au antrenat pentru asa ceva”, a mai spus Pogonaru. Reprezentantul unei multinationale a fost mai explicit, declarand ca intotdeauna zgomotul politic aduce dupa sine paralizia mediului economic.

„Oficial, nu avem voie sa ne implicam in ceea ce se cheama discursul politic. S-ar considera ca am da un mesaj angajatilor nostri si am incalca normele interne ale companiei”, spune CEO-ul unei multinationale care opereaza un important lant comercial.

„Daca ma intrebati in calitate nu de sef a peste 2.500 de oameni cu drept de vot, ci ca om de afaceri care deruleaza un business de sute de milioane de euro, va spun ca sunt socat de lipsa de responsabilitate a ambilor candidati. Criza pare sa fi disparut din discursul lor, iar problema Romaniei este cea a trocului politic”, sustine el.

Potrivit acestuia, in schimbul de emailuri derulat zilnic cu superiorii sai, CEO-ului roman i se cer pronosticuri despre cine va iesi castigator. „Vor sa stie cum sa isi pozitioneze strategia in Romania. Incercam si noi sa ghicim din discursurile lor ce au de gand sa faca pentru mediul de afaceri si nu reusim deloc. Asta fiindca nu exista, cel putin nu in ultima perioada, nimic clar despre ceea ce au de gand sa faca. Ori nu vor sa deschida subiectul, ori nu stiu cum sa-l gestioneze.

Oricum, noi putem doar presupune ca daca iese Geoana, ne asteptam la anularea cotei unice, la scaderea TVA cu minim 5 %. Asta cere ajustari la nivelul politicilor comerciale pe care le aplicam. Daca iese Basescu, relaxarea fiscala ar putea fi mai putin consistenta, iar noi urmeaza sa ne adaptam politicile la nivel de tara”, conchide seful lantului comercial.

Alin Brendea, seful Intercapital Invest, e si el de parere ca renuntarea la subiectul solutiilor de iesire din criza nu e un lucru bun. „Nu e ceva pozitiv, evident. Dar nu e nici ceva la care sa nu ne fi asteptat. Problemele economice, nu stiu daca ati observat, niciodata nu au avut un rol important in campaniile electorale. Probabil ca se considera ca publicul roman nu e interesat de asemenea subiecte.

Si mai e un motiv: politicienii nu abordeaza decat mesaje ale caror continut il pot stapani. Oricum, actiunile politice tot in initiative economice se vor transforma, indiferent de cine va iesi presedinte”, mai spune Alin Brendea.