Circa jumatate din companiile din Romania vor acorda anul acesta prime de Craciun angajatilor, procent in scadere de la 93,5% anul trecut, iar suma medie va cobori de la 605 lei pentru un salariat in 2008 la sub 230 de lei, potrivit unui studiu realizat de firma Paylogic si citat de Mediafax.

Primele vor fi acordate sub forma de tichete cadou in proportie de 65%, pondere in crestere de la 24% anul trecut, iar restul in numerar, decizia fiind influentata si de posibilitatea ca aceasta cheltuiala sa devina deductibila, reiese din studiul Paylogic, companie specializata in furnizarea de servicii de externalizare a salariilor si administrare de personal.

Bonusurile pentru salariati vor reprezenta o suma fixa, cumuland 38% din totalul primelor acordate anul trecut.

Din cele 86 de companii participante la studiu, niciuna nu mai acorda al 13-lea salariu ca prima de Craciun, comparativ cu o pondere de 30% anul trecut, iar bonusurile nu vor fi sub forma de produse proprii.

"Firmele de productie care anul trecut au acordat cel de-al 13-lea salariu se gasesc in imposibilitatea de a face acest lucru in 2009. Aici se constata si faptul ca unele companii de productie au decis sa nu premieze toti angajatii, ci numai pe cei performanti", se arata in comunicat.

Din cei 11.487 de salariati, aproximativ 6.600 vor beneficia de prima in acest an, in scadere de la 10.742 de angajati cu bonusuri anul trecut, dintr-un total de 14.423.

Infiintata in anul 2001, Paylogic are birouri la Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu si Medias.