Guvernul a aprobat in sedinta de marti un proiect de OUG privind trecerea din competenta judecatorului delegat in competenta directorilor oficiilor Registrului Comertului a cererilor de inregistrare a firmelor. "Proiectul de reglementare isi propune doua scopuri: unul imediat este de deblocare a activitatii unor registre ale comertului, printre care si Registrul Comertului Bucuresti, pe rolul caruia se afla nu mai putin de 16.000 de dosare in curs de solutionare si un scop mai indepartat, anume de a se trece de la sistemul de inregistrare sub control judiciar la sistemul de inregistrare sub control administrativ", a spus ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

La randul sau, premierul Emil Boc a precizat ca actul normativ are un rol de "decongestionare a activitatii de la Registrul Comertului". OUG a fost promovat la cererea mediului de afaceri, a mai spus Boc.

Predoiu a mai spus ca din cauza aglomerarii acestor registre si a limitarii numarului de dosare procesate de catre judecatorii delegati in temeiul hotararilor adunarilor generale ale magistratilor, s-a ajuns la afectarea bunului mers al circuitului comercial. Actul normativ prevede trecerea atributiilor din competenta judecatorului delegat in competenta directorilor oficiilor Registrului Comertului sau a persoanelor desemnate de catre acestia a cererilor de inregistrare, precum si a altor cereri, potrivit legii. Aceste cereri se vor rezolva prin rezolutii. Persoanele nemultumite de rezolutii pot sa face plangeri in justitie. "Procedura se transforma dintr-una necontencioasa intr-una contecioasa, justitia isi spune in final cuvantul", a precizat ministrul Justitiei.

Catalin Predoiu a mai spus ca OUG va intra in vigoare in termen de 15 zile de la publicare. Potrivit ministrului justitiei, situatia va fi rezolvtata in maxim 2-3 luni."S-au dat la Bucuresti inclusiv termene in 2011, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere al celeritatii afacerilor", a precizat Predoiu.