Parteneriatul public-privat pentru realizarea Aqua Park Tineretului din Bucuresti, incheiat de Administratia Lacuri Parcuri Agrement Bucuresti (ALPAB) este ilegal, iar compania care se obliga sa investeasca 25 milioane euro in acest proiect este mult prea mica pentru a plati redevente de 250.000 euro anual in cazul nerespectarii clauzelor, a acuzat joi viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu. In replica, Radu Popa, directorul general al ALPAB, spune ca parteneriatul este legal si ca acuzele viceprimarului sunt doar declaratii politice.

"Parteneriatul incheiat de Municipalitatea Bucuresti este nul de drept intrucat nu indeplineste conditiile legale, el fiind realizat printr-un abuz al directorului general al ALPAB. Acesta se prevaleaza de un articol din Regulamentul de Organizare si Functionare al Administratiei Lacuri Parcuri Agrement Bucuresti, desi, pentru a avea posibilitatea incheierii unui parteneriat public privat de anvergura Aqua Park Tineretului, ALPAB este constransa de acordul Consiliului General al Municipi­ului Bucuresti, conform Legii nr. 213 din 17 noiembrie 1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia", a avertizat joi viceprimarul Mircea Raicu.

Mai mult, Raicu acuza compania care s-a obligat sa investeasca 25 milioane euro in proiectul Aqua Park ca ar fi de fapt o "firma de apartament", cu un capital social de numai 2000 lei, impotriva careia nu s-ar putea actiona in cazul nerespectarii clauzelor contractuale care prevad redevente de 250.000 euro anual in beneficiul Municipi­ului Bucuresti.

Viceprimarul mai sustine ca terenul pe care urmeaza a se construi Aqua Park-ul are o valoare estimativa de 100 de milioane euro, ce apartine comunitatii si de care nu poate dispune, dupa bunul plac, ALPAB, un serviciu public aflat in subordinea Consiliului General al Muni­cipiului Bucuresti.

"Conform proiectului Aqua Park, proportia de ocupare a terenu­lui (POT) este de 80%, ceea ce depaseste de aproape patru ori limita prevazuta de reglementarile in vigoare pentru zona respectiva. Acolo urmeaza a fi defrisata vegetatie valoroasa (...)", mai avertizeaza Raicu.

Contactat de HotNews.ro, Radu Popa, director general al ALPAB a catalogat acuzele lui Raicu drept "declaratii politice si nefondate juridic".

Popa sustine ca administratia pe care o conduce a avut dreptul incheierii unui astfel de contract de asociere, atributie aprobata chiar de o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Potrivit acestuia, proiectul nu prevede, cum eronat sustine viceprimarul Raicu, instrainarea terenului, intreaga investitie urmand sa intre in patromoniul ALPAB la expirarea perioadei contractuale. Directorul administratiei a mai precizat ca acest proiect a obtinut de la toate autoritatile competente avizele necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire, respectand inclusiv reglementarile urbanistice referitoare la procentul de ocupare a terenului, care nu este de 80%, ci de 14,5%-17%, conform Planului Urbanistic Zonal si Planului Urbanistic de Detaliu, avizate de autoritatea de mediu.