Curtea de Apel Bucuresti a respins, saptamana trecuta, recursurile formulate de Eximbank si AVAS in procesele (dosar 1, dosar 2) intentate de Societatea Academica din Romania (SAR), privind desecretizarea unor contracte publice importante. Procesele au fost castigate in pima instanta de SAR, la Tribunalul Bucuresti, dar cele doua institutii au facut recurs.

SAR anunta intr-un comunicat ca cele doua contracte care vor fi desecretizate sunt:

- EXIMBANK : contract achizitie servicii de publicitate si promovare, pe care cu deosebit profesionalism institutia il tine confidential in baza legii secretului bancar (?!);

- AVAS: contract de privatizare cu Ford.

"Respingerea recursurilor inseamna ca informatiile solicitate trebuie comunicate pana pe 10, respectiv 11 mai. Refuzul executarii hotararilor irevocabile dupa aceste date va atrage un nou proces (pentru neexecutare, astea fiind procedurile) si aplicarea unei amenzi pentru fiecare zi de intarziere sefilor celor doua institutii, dnii: Ionut Costea si Aurelian Popa. De asemenea, cele doua institutii vor trebui sa ne achite cheltuielile de judecata, lucru care speram ca se va intampla fara noi tergiversari", precizeaza Societatea in comunicat.

Actiunile in instanta ale SAR sunt parte dintr-un program mai mare de litigatii strategice, sustinut cu fonduri PHARE si derulat de SAR impreuna cu APADOR-CH in 2009, si destinat sa creeze precedente in justitie pe dosare mari si sensibile de achizitii sau concesiuni la care accesul publicului este limitat in mod abuziv.

"Am constatat de-a lungul vremii ca, in ciuda prevederilor foarte clare privind transparenta contractelor de achizitie incluse in legea in vigoare (OUG 34/2006), tot la presiunea societatii civile, autoritatile publice contractante de multe ori cedeaza la insistentele firmelor private si ascund fara temei contractele sau chiar – absurd – intregul dosar de achizitie.

In afara de Eximbank si AVAS, SAR a mai deschis actiuni in instanta pentru urmatoarele contracte si institutii publice:

• Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM): contractele de

explorare / exploatare in platforma continentala a Marii Negre incheiate

cu compania SNP Petrom (preluata de OMV);

• Primaria Sector 1: contract cu Romprest;

• Primaria Constanta: opt contracte cu agentii de presa si publicitate, firme de paza si securitate si intretinerea domeniului public;

• Consiliul Judetean Brasov: lucrari incredintate direct in regim de urgenta pentru baze de agrement

"In nici unul din aceste cazuri nu acuzam pe cineva de malversatiuni, ci doar incercam sa cream precedente in favoarea unei mai mari transparente a dosarelor de achizitie, stiut fiind ca lumina zilei este cel mai bun dezinfectant al fondurilor publice. Orice suspiciune sau zvon dispar in momentul in care autoritatea contractanta pune documentatia de achizitie integral la dispozitia opiniei publice", se mai arata in comunicatul SAR.