Institutiile publice sunt obligate sa colecteze selectiv deseurile, implementarea masurii urmand sa fie gestionata fie la nivel intern, fie prin delegarea responsabilitatii catre terti, respectiv societati comerciale sau organizatii neguvernamentale non-profit, conform legii privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice publicata marti in Monitorul Oficial. Noua reglementare necesita inclusiv incheierea unui contract de predare a deseurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat.

Institutiile publice, obligate sa colecteze selectiv deseurileFoto: AGERPRES

Legea privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice, care intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, prevede instituirea obligativitatii colectarii selective a deseurilor in institutiile publice. Prevederile legislative vizeaza si companiile in care statul este actionar majoritar.

Potrivit legii, fiecare institutie va avea obligatia de a stabili responsabilitatea implementarii colectarii selective a deseurilor in cadrul institutiei in sarcina unui angajat din departamentul administrativ sau de a delega aceasta respnsabilitate catre terti.

La nivelul institutiei publice stabilirea responsabilului cu implementarea masurii se va face in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a acestei legi. Daca responsabilitatea colectarii este delegata catre terti, acestia vor trebui sa stabileasca un responsabil in 30 de zile de la semnarea contractului.

Implementarea noii reglementari la nivelul institutiilor publice necesita implicit incheierea unui contract de predare a deseurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat.

  • Amplasarea de recipiente, obligatorie in fiecare birou/incinta, la etaj precum si la intrarea in institutie

Sistemul de colectare selectiva implica respectarea mai multor conditii. Printre acestea se numara faptul ca in fiecare birou/incinta din cadrul institutiei sa fie amplasate 3 recipiente de colectare selectiva a deseurilor. Acestea vor avea culori diferite, in functie de tipul de deseuri colectate: albastru pentru deseuri de hartie si carton, galben pentru deseuri de metal si plastic si alb/verde pentru sticla alba/colorata.

O alta conditie este ca pe fiecare etaj nivel al institutiei publice sa fie amplasate recipiente de colectare selectiva.

De asemenea, fiecare institutie publica este obligata sa infiinteze la intrarea in institutie un punct de colectare selectiva a deseurilor destinat vizitatorilor si sa asigure informarea acestora in acest scop, prin exemplificarea tipurilor de deseuri corespunzatoare fiecarui container.

  • Amenzile care pot fi aplicate in cadrul acestei reglementari: De la 500 lei pana la maxim 10.000 lei

In privinta amenzilor care se pot aplica in urma implementarii necorespunzatoare a acestei obligatii legale, acestea pot varia de la 500 lei pana la maxim 10.000 lei. Mai precis, o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 lei se aplica pentru nerespectarea de catre conducatorul institutiei publice a obligatiei de a delega responsabilitatea privind gestionarea colectarii selective sau pentru nerespectarea obligatiei de a asigura aplicarea colectarii selective a deseurilor in institutia pe care o conduce.

Amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei poate fi aplicata pentru preluarea deseurilor care nu sunt colectate selectiv de catre operatorul economic autorizat sa preia deseurile si pentru neasigurarea de catre operatorul economic autorizat a preluarii efective a deseurilor.