Grupul CEZ a decis sa se retraga, pana la sfarsitul acestui an, din proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. Contactat de HotNews.ro, Adrian Borotea, directorul de afaceri corporative al CEZ Romania, a declarat ca a existat un "concurs de proiecte" la nivelul grupului si in urma unei analize s-a decis renuntarea la proiectul de la Cernavoda. Pe zona energiei nucleare, grupul CEZ isi va concentra investitiile in Cehia si Slovacia. Borotea a mai spus ca ar fi fost "sanse mai bune" ca CEZ sa ramana in proiectul de la Cernavoda daca ar fi detinut un pachet mai mare de actiuni la compania de proiect EnergoNuclear. "Politica CEZ este de a avea pachete de actiuni majoritare", a spus Adrian Borotea. Potrivit acestuia, a existat o intentie din partea statului de a vinde o parte din participatia sa la EnergoNuclear insa discutiile pe aceasta tema nu "s-au concretizat".

De ce se retrage grupul in conditiile in care tocmai a fost demarata licitatia pentru lucrarile de inginerie si constructie a celor doua reactoare? Concret, care sunt toate motivele care stau la baza acestei decizii?

Adrian Borotea: Am facut o comparatie intre proiecte la nivel intern. In acest moment, grupul CEZ actioneaza in 10 tari si a fost un concurs de proiecte. Raman cele mai viabile proiecte fiind concentrate investitiile asupra acestora. In urma unei analize s-a decis renuntarea la proiectul de la Cernavoda.

Din punctul meu de vedere, ati renuntat pe ultima suta de metri avand in vedere ca a fost lansata licitatia.

Adrian Borotea: Mai este mult pana va fi concretizat proiectul. Faza de lansare a licitatiei nu inseamna si demararea rapida a lucrarilor. In urma licitatiei, o decizie va fi luata abia peste un an si jumatate.

Care sunt proiectele noi pe care CEZ le va concretiza cu siguranta in Romania? CEZ a mai renuntat recent la un proiect de 400 de milioane de euro privind investitia intr-o centrala pe gaze la Galati.

Adrian Borotea: Avem o serie de proiecte. Le vom anunta in curand.

Care sunt tarile pe care le vizeaza CEZ "pentru proiecte cu un risc mai mic" asa cum v-ati exprimat? (N.R. Adrian Borotea a declarat pentru Mediafax ca CEZ vrea sa caute in alte state din regiune proiecte cu un risc mai mic).

Adrian Borotea: In aceasta privinta este vorba despre o durata de recuperare mai mica a sumelor investite. Au fost analizate mai multe riscuri: riscuri de securitate, riscuri de intarziere.

Contextul economic actual a contribuit in vreun fel la decizia de retragere a grupului CEZ?

Adrian Borotea: Nu, nu are nicio legatura.

Si totusi care sunt tarile vizate de CEZ pentru alte proiecte? Sunt tari est-europene?

Adrian Borotea: Ceea ce pot sa va spun este ca in zona nucleara avem proiecte pentru doua centrale in Cehia si una in Slovacia. Aici este capital 100% CEZ. Sunt proiecte prioritare. Exista si altele.

La EnergoNuclear (n.red.compania de proiect de la Cernavoda), CEZ detinea un pachet minoritar de actiuni. Daca ar fi detinut un pachet mai mare, ar fi existat posibilitatea sa nu se mai retraga din proiect?

Adrian Borotea: Erau sanse mai bune de a ramane. Politica CEZ este de a avea pachete de actiuni majoritare. In acest caz, CEZ detinea o foarte mica parte din actiuni, era doar unul dintre investitorii financiari.

La un moment dat a existat din partea statului roman intentia de a vinde o mare parte din participatia sa la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. La ce concluzie s-a ajuns?

Adrian Borotea: Au existat o serie de discutii, dar nu s-au concretizat, nu am ajuns la nicio concluzie. Si aceasta deoarece nu s-a primit (n.red. din partea statului) un raspuns concret.

Sa inteleg ca CEZ s-a retras din proiectul de la Cernavoda deoarece nu s-a ajuns la nicio concluzie in privinta vanzarii unei participatii a statului?

Adrian Borotea: Nu acesta este motivul. A fost facuta o analiza de proiect si s-a ajuns la concluzia ca alte proiecte sunt prioritare.

Grupul CEZ va vinde celorlati investitori partea de 9.12% detinuta in compania de proiect

  • "Grupul CEZ a semnat un act aditional la contractul EnergoNuclear, document care ii permite sa vanda celorlalti investitori partea de 9.12% detinuta in compania de proiect EnergoNuclear S.A. Compania de proiect EnergoNuclear S.A. se ocupa de dezvoltarea unitatilor 3 si 4 din cadrul centralei nucleare de la Cernavoda. Decizia a fost luata in concordanta cu planul anuntat deja al Grupului CEZ de a-si concentra investitiile in Republica Ceha si de a-si consolida si dezvolta actualul portofoliu international. Pentru moment, compania nu va face publice detalii suplimentare, insa va reveni cu informatii asupra derularii acestei actiuni", se arata intr-un comunicat al grupului.
  • EnergoNuclear este compania mixta care se ocupa de dezvoltarea proiectulului celor doua reactoare de la Cernavoda. In acest moment, statul detine, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) detin cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect EnergoNuclear SA, care va construi, pune in functiune si exploata unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
  • Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a declarat prin luna mai pentru HotNews.ro ca statul roman ar putea sa-si reduca participatia de 51% pe care o detine la EnergoNuclear. "Dat fiind situatia de criza va fi dificil ca statul roman sa finanteze partea de 51%. Trebuie sa privim cu realism acest lucru, si dat fiind faptul ca grupurile 3 si 4 reprezinta poate cel mai atractiv proiect nuclear in aceasta zona a Europei, este pacat ca noi, statul, sa blocam dezvoltarea acestui proiect. Ne diminuam partea, astfel incat statul roman sa fie un actionar care sa participe activ la dezvoltarea proiectului si sa nu fie o frana. Undeva intre 20 si 34%", a declarat fostul ministrul.
  • La sfarsitul saptamanii trecute, EnergoNuclear a lansat licitatia pentru atribuirea contractului privind constructia si punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. Potrivit anuntului publicat joi pe e-licitatie.ro, EnergoNuclear asteapta pana la 15 decembrie ofertele pentru lucrarile de constructie, estimand proiectul la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.

De ce nu reuseste CEZ sa finalizeze proiectele din Romania

In luna iulie, grupul CEZ a mai renuntat la un proiect. Este vorba de o investitie la Electrocentrale Galati. Dupa aproape doi ani in care proiectul a fost analizat si discutat, Grupul CEZ a anuntat faptul ca nu va continua proiectul centralei de la Galati. Potrivit CEZ, aceasta decizie s-a bazat pe cativa parametri tehnici precum si pe o serie de aspecte financiare relevante. Studiul de prefezabilitate a aratat faptul ca, in fapt, proiectul nu poate fi construit, din cauza unor costuri importante si in acelasi timp neprevazute. Aceste costuri vizeaza reteaua precum si conductele de gaz. De asemenea ar fi necesara demolarea unor active apartinand in acest moment CET Galati.

In luna iulie, Grupul CEZ a anuntat ca decis sa isi concentreze resursele financiare catre restul afacerilor derulate in Romania: proiectul de 600 MW dezvoltat la Fantanele si Cogealac precum si participarea in cadrul EnergoNuclear - compania care va construi unitatile 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda. Acum a decis sa renunte si la proiectul de la Cernavoda, ramanand inca in picioare investitia in energia eoliana de la Fantanele si Cogealac. Insa si aici grupul CEZ intampina o serie de probleme, lucrarile fiind blocate din cauza unor neintelegeri cu autoritatile locale in privinta autorizatiilor de constructie.

CEZ, companie de stat din Cehia, este unul dintre cei mai mari producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa. Grupul este prezent in Romania din 2005 dupa ce a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la compania de distributie Electrica Oltenia. Pe sectorul de distributie si vanzari, CEZ detine in Romania o cota de piata de 17%.

  • NOTA. HotNews.ro a solicitat reprezentantilor Ministerului Economiei o opinie referitoare la retragerea CEZ din proiectul de la Cernavoda. Pana la aceasta ora, Ministerul Economiei nu a transmis niciun punct de vedere oficial.