Cifra de afaceri din industrie in primele opt luni din acest an a crescut cu 10,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in conditiile in care industria prelucratoare a crescut cu 11,2%, iar industria extractiva a scazut cu 7,2%, arata datele prezentate miercuri de Institutul national de Statistica (INS). De asemenea, in primele opt luni din acest an, comenzile noi din industrie au crescut cu 25,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

  • In august 2010, afacerile din industrie au scazut fata de luna anterioara din acest an

In luna august din acest an, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a scazut, in termeni nominali (preturi curente), fata de luna precedenta cu 8,1%, datorita scaderii din industria prelucratoare (-8,4%). Industria extractiva a crescut cu 0,7%.

Pe de alta parte, comparativ cu acceasi luna a anului trecut, in luna august din acest an cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 10,4%, datorita cresterii inregistrate in industria prelucratoare (+11,6%). Industria extractiva a scazut cu 15,4%.

  • Comenzile noi din industrie in august 2010: In crestere fata de august 2009, mai putine decat in luna anterioara din acest an

In ceea ce priveste comenzile noi din industrie pe total (piata interna si piata externa), numarul acestora a scazut in luna august din acest an in termeni nominali fata de luna precedenta cu 6,9%, datorita scaderilor din toate grupele industriale: industria bunurilor de uz curent (-10,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-8,1%), industria bunurilor intermediare (-7,0%) si industria bunurilor de capital (-5,9%).

Totusi, comparativ cu aceea luna a anului trecut, in luna august din acest an comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu cu 35,1%, datorita cresterilor din toate grupele industriale: industria bunurilor intermediare (+49,4%), industria bunurilor de capital (+33,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+18,7%) si industria bunurilor de uz curent (+10,8%).

De asemenea, in primele opt luni ale acestui an, comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu cu 25,4% fata de aceeasi perioada a lui 2009 datorita cresterilor inregistrate in grupele industriale: industria bunurilor intermediare (+32,7%), industria bunurilor de capital (+27,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+18,7%) si industria bunurilor de uz curent (+1,1%).