Fondul Monetar International (FMI) a solicitat autoritatilor statului lichidarea sau privatizarea companiilor monitorizate in conditiile in care acestea inregistreaza pierderi tot mai mari. Ministerul Economiei a ales deja solutia inchiderii unor unitati care nu sunt viabile. De exemplu, trei mine din Valea Jiului urmeaza sa fie inchise, se arata intr-o informare a Ministerului Economiei transmisa la solicitarea HotNews.ro. Cele trei mine vor intra intr-un program de inchidere cu ajutor de stat, acesta urmand sa fie aprobat de Comisia Europeana la sfarsitul anului. Alte patru mine ar putea fi integrate intr-una dintre cele doua companii energetice care urmeaza sa se infiinteze. Probabil Hidroenergetica, precizeaza Ministerul Economiei.

Din cele 10 companii monitorizate de FMI, trei se afla in subordinea Ministerului Economiei: Termoelectrica, Compania Nationala a Huilei si Electrocentrale Bucuresti. "In prezent, la toate cele trei societati mentionate sunt in curs de aplicare masurile de reorganizare, care au ca scop identificarea sectoarelor viabile si separarea acestora, urmand ca actionarul majoritar sa decida ulterior strategiile aplicabile fiecareia dintre aceste trei societati", precizeaza Ministerul Economiei.

  • "In ceea ce priveste Compania Nationala a Huilei S.A. Petrosani (n.red. cel mai mare datornic la stat), a fost propus FMI un program de salvare a patru mine viabile ce pot continua activitatea miniera dupa 1 ianuarie 2011 fara subventie si intrarea acestora intr-una dintre companiile energetice (probabil Hidroenergetica). Celelalte mine ramase in C.N.H. S.A. Petrosani urmeaza sa intre intr-un program de inchidere treptata cu ajutor de stat notificat la Bruxelles conform noului regulament ce va fi adoptat de comisie, pana la sfarsitul anului", mai afirma reprezentantii Ministerului Economiei. Prin programele de restructurare, la CNH s-au disponibilizat 1.700 persoane.
  • Cele trei mine care risca sa fie inchise sunt Petrila, Uricani si Paroseni, a anuntat recent directorul general al Hidroelectrica, Mihai David. Celelalte patru care raman sunt Lonea, Livezeni, Vulcani si Lupeni. Cele patru mine ar putea ramane cu o datorie istorica de circa 700 de milioane de euro. In forma actuala, CNH inregistreaza o datorie istorica de peste 1 miliard de euro. Potrivit directorului Hidroelectrica, vor fi cautate solutii pentru stergerea datoriilor.
  • Despre Termoelectrica S.A., Ministerul Economiei spune ca se afla in proces de privatizare. "Termoelectrica S.A se afla in proces de privatizare din anul 2006, de cand a fost instituita administrarea speciala si exista doua colaborari cu parteneri straini (EON si ENEL la Braila si GDF Suez la Borzesti) in vederea realizarii unor grupuri termoenergetice noi. De asemenea, este in curs de finalizare procesul de constituire a filialei Electrocentrale Paroseni ca structura cu personalitate juridica distincta fata de SC Termoelectrica SA, iar centrala Doicesti este in proces de inchidere".
  • A treia societate monitorizata de FMI, Electrocentrale Bucuresti SA, urmeaza sa faca parte din Compania Nationala Hidroenergetica SA.

Ministerul Economiei face eforturi pentru inregistrarea la Registrul Comertului a celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica.

* Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

* Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.