"Am facut progrese substantiale in ultimele doua intalniri cu sindicatele. La intalnirea de astazi am cazut de acord asupra a 10 puncte, intr-o intalnire anterioara, la 17 puncte", a declarat premierul Emil Boc facand referire la intalnirea pe care a avut-o, miercuri, cu reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor pentru a analiza variantele de proiect al Codului Muncii. Premierul a precizat ca mai sunt cateva teme de dezbatere, una dintre ele fiind caracterul extins sau mai restrans al contractelor colective de munca.

"Mai sunt cateva teme aflate in dezbatere, in discutie si in faza de finalizare, iar una dintre aceste teme se refera si la valabilitatea, respectiv caracterul extins sau mai restrans al contractelor colective de munca. Asupra acestui aspect am convenit ca vom avea o noua intalnire in perioada urmatoare. Deocamdata am ascultat punctele de vedere, pe de o parte, sustinute de Ministerul Muncii, pe de alta parte, de sindicate, de patronate. Nu exista in acest moment un punct unic de vedere, un consens asupra acestei probleme, nici in randul partenerilor sociali, nici intre Guvern si partenerii sociali. In perioada urmatoare vom continua aceasta dezbatere pe marginea acestui subiect, urmand sa iau decizia finala, in urma negocierilor care vor avea loc", a precizat Emil Boc.

Saptamana trecuta a mai avut loc o runda de negocieri intre sindicate, patronate si premier. Una dintre cele mai importante propuneri venite din partea partenerilor sociali si care au fost convenite cu Executivul se refera la perioada de preaviz. Aceasta va fi 20 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 30 de zile pentru cele de conducere. De fapt, in aceasta privinta s-a ajuns la un compromis, avand in vedere ca sindicatele propusera, initial, ca termenul de preaviz convenit de parti in contractul de munca sa nu fie mai mic de 15 zile sau 30 de zile pentru functiile de executie si de conducere. Guvernul propusese, in proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 si, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.

  • Premierul Emil Boc a sustinut, in intalnirea de miercuri cu sindicatele si unele patronate, desfiintarea contractelor colective de munca la nivel national, aceasta fiind propunerea Ministerului Muncii avansata pana in prezent de ministrul Ioan Botis, au precizat reprezentantii sindicatelor, potrivit Mediafax.
  • Vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ion Pisc, a declarat, miercuri la finalul intalnirii de aproximativ trei ore de la Guvern, ca "s-au modificat cateva virgule in proiectul Codului Muncii", urmand ca discutiile pe negocierile colective sa continue.
  • "Cred ca desfiintarea contractelor colective de munca este o prioritate pentru Guvern, dar este cea mai proasta solutie. Azi (n.r. miercuri) varianta eliminarii acestora a fost rostita de premierul Emil Boc, pana acum ea fiind spusa de ministrul Muncii, Ioan Botis", a precizat Pisc.