Productia industriala a crescut in ianuarie cu 11,9% comparativ cu aceeasi luna din 2010

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 9 martie 2011, 10:07 Economie | Companii

Productia industriala a scazut in luna ianuarie cu 3,7% fata de luna precedenta, insa a crescut cu 11,9% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a crescut cu 1,0% comparativ cu luna decembrie si cu 10,6% fata de ianuarie 2010.

Comparativ cu decembrie 2010, scaderea cu 3,7% a productiei industriale (serie bruta) s-a datorat reducerii productiei din industria extractiva (-6,0%) si industria prelucratoare (-4,5%), in vreme ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 2,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de uz curent (-16,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-5,5%) si industria bunurilor intermediare (-1,7%). Totodata, industria energetica si industria bunurilor de capital au crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,5%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut fata de luna precedenta cu 1,0%, pe fondul avansului productiei din toate sectoarele industriale. Astfel, industria prelucratoare a avansat cu 1,3%, industria extractiva cu 1,2%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 0,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de uz curent (-3,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-2,0%), industria energetica (-2,0%) si industria bunurilor de capital (-0,4%). Industria bunurilor intermediare a crescut cu 1,5%.

Industria prelucratoare a sustinut avansul productiei industriale in luna ianuarie

Avansul cu 11,9% al productiei industriale (serie bruta) fata de aceeasi luna din 2010, a fost sustinut de cresterea tuturor sectoarelor industriale: industria prelucratoare (+14,3%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,5%) si industria extractiva  (+1,6%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri: in industria bunurilor intermediare (+20,6%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+15,2%), in industria bunurilor de capital (+13,9%), in industria bunurilor de uz curent (+7,9%) si in industria energetica  (+1,5%).

In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterea cu 10,6% a productiei industriale s-a datorat in principal cresterilor inregistrate de industria prelucratoare (+12,9%). Totodata, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a urcat cu 3,4%, iar productia din industria extractiva s-a majorat cu 0,6%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+15,3%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+14,1%), in industria bunurilor de capital (+10,3%) si in industria bunurilor de uz curent (+6,1%), in vreme ce industria energetica a scazut cu 1,3%.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

516 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă