Productia industriala a crescut in ianuarie cu 11,9% comparativ cu aceeasi luna din 2010

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 9 martie 2011, 10:07 Economie | Companii

Productia industriala a scazut in luna ianuarie cu 3,7% fata de luna precedenta, insa a crescut cu 11,9% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a crescut cu 1,0% comparativ cu luna decembrie si cu 10,6% fata de ianuarie 2010.

Comparativ cu decembrie 2010, scaderea cu 3,7% a productiei industriale (serie bruta) s-a datorat reducerii productiei din industria extractiva (-6,0%) si industria prelucratoare (-4,5%), in vreme ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 2,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de uz curent (-16,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-5,5%) si industria bunurilor intermediare (-1,7%). Totodata, industria energetica si industria bunurilor de capital au crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,5%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut fata de luna precedenta cu 1,0%, pe fondul avansului productiei din toate sectoarele industriale. Astfel, industria prelucratoare a avansat cu 1,3%, industria extractiva cu 1,2%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 0,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de uz curent (-3,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-2,0%), industria energetica (-2,0%) si industria bunurilor de capital (-0,4%). Industria bunurilor intermediare a crescut cu 1,5%.

Industria prelucratoare a sustinut avansul productiei industriale in luna ianuarie

Avansul cu 11,9% al productiei industriale (serie bruta) fata de aceeasi luna din 2010, a fost sustinut de cresterea tuturor sectoarelor industriale: industria prelucratoare (+14,3%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,5%) si industria extractiva  (+1,6%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri: in industria bunurilor intermediare (+20,6%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+15,2%), in industria bunurilor de capital (+13,9%), in industria bunurilor de uz curent (+7,9%) si in industria energetica  (+1,5%).

In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterea cu 10,6% a productiei industriale s-a datorat in principal cresterilor inregistrate de industria prelucratoare (+12,9%). Totodata, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a urcat cu 3,4%, iar productia din industria extractiva s-a majorat cu 0,6%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+15,3%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+14,1%), in industria bunurilor de capital (+10,3%) si in industria bunurilor de uz curent (+6,1%), in vreme ce industria energetica a scazut cu 1,3%.


Citeste mai multe despre   
Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU Bill Nichols, critic de film si pionier al studiului de film documentar: In timpul facultatii inca nu stiam ca voi deveni. Eu nu eram interesat sa fac bani, ci cautam implinirea. Si a durat o vreme sa imi dau seama.

Bill Nichols, critic de film american, profesor emerit si un pionier al studiului de film documentar contemporan a discutat in cadrul unui interviu despre visele si aspiratiile din tinerete, tehnicile din filmele documentare si influenta tehnologiei in industria cinematografica.
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Bill Nichols

513 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version