INS: Angajatii din industria extractiva, utilitati, transporturi si sanatate, in topul sporurilor salariale in octombrie 2010

de Dragos Comache     HotNews.ro
Vineri, 22 aprilie 2011, 10:49 Economie | Companii

Angajatii din industria extractiva, utilitati, transporturi si sanatate au primit in luna octombrie a anului trecut cele mai mari sporuri si adaosuri salariale, potrivit datelor prezentate vineri de Institutul National de Statistica (INS). Structura salariului mediu brut realizat pentru salariatii care au lucrat cel putin 21 de zile, cu program complet, in luna octombrie, arata ca cele mai mari sporuri si adaosuri se regasesc in industria extractiva (40,6%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (33,9%), transport si depozitare (23,0%) si sanatate si asistenta sociala (16,5%).

In celelalte activitati, sporurile si adaosurile salariale au avut o pondere de sub 15% in cadrul salariului mediu brut.

Conform INS, salariul mediu brut realizat cuprinde pe langa salariul de baza si o parte variabila compusa din sporuri si prime acordate ca procentaj din salariu sau ca suma fixa.

In ceea ce priveste sectorul bugetar, INS aminteste ca la inceputul anului 2010 sporurile (de vechime etc.), majorarile, precum si indemnizatiile de conducere au fost incluse in salariul de baza. Totodata, incepand cu luna iulie 2010, cuantumul brut al salariilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale aferente personalului platit din fonduri publice au fost diminuate cu 25%.

In urma aplicarii acestor masuri, salariul brut de baza din sectorul bugetar s-a diminuat in luna octombrie 2010, fata de aceeasi luna a anului precedent. In invatamant salariul a scazut cu 10,7%, iar in administratia publica reducerea a fost de 2,7%. In sanatate si asistenta sociala salariul de baza brut din luna octombrie 2010 a fost cu 8,4% mai mare decat cel din anul precedent, din cauza includerii in salariul de baza a mai multor categorii de sporuri si alte drepturi specifice, incepand cu ianuarie 2010.

Salariul brut realizat in luna octombrie 2010 fata de luna octombrie 2009 a fost mai mic in toate activitatile sectorului bugetar, astfel: cu 23,6% in sanatate si asistenta sociala, cu 22,1% in invatamant, respectiv cu 11,9% in administratia publica.

Legenda:

C - Industrie prelucratoare
D - Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer
conditionat
E - Distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de
decontaminare
F - Constructii
G - Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor,
motocicletelor
H - Transport si depozitare
I - Hoteluri si restaurante
J - Informatii si comunicatii
K - Intermedieri financiare si asigurari
L - Tranzactii imobiliare
M - Activitati profesionale, stiintifice si tehnice
N - Activitati de sevicii administrative si activitati de servicii suport
O - Administratie publica (exclusiv fortele armate si asimilati)
P - Invatamant
Q - Sanatate si asistenta sociala
R - Activitati de spectacole, culturale si recreative
S - Alte activitati de servicii


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

492 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică