UPDATE Sterling Resources invoca forta majora cu privire la perimetrele concesionate in Marea Neagra

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 28 aprilie 2011, 11:13 Economie | Companii


Harta perimetrelor de explorare petroliera din Romania
Foto: ANRM
Compania canadiana Sterling Resources a declarat Forta Majora cu privire la perimetrele sale Midia si Pelican din Marea Neagra dupa ce nu a putut sa execute operatiuni petroliere din motive independente de vointa sa, a anuntat compania printr-un comunicat de presa. Sterling sustine ca autoritatile guvernamentale nu doresc sa elibereze autorizatii de construire pentru activitati petroliere in zonele offshore. De aceea, Sterling a transmis Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) o notificare, considerand ca "lipsa totala de claritate cu privire la procedura aplicabila si competenta in materie de eliberare a autorizatiilor de construire reprezinta un eveniment de Forta Majora conform Acordului de Concesiune".

 • UPDATE Un astfel de caz poate ajunge la arbitraj international, iar daca se dovedeste ca a fost impiedicata sa-si desfasoare activitatea, compania Sterling poate obtine despagubiri, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Gherman, fost director general adjunct in cadrul ANRM. "Au fost niste bani investiti si Sterling poate solicita despagubiri". In opinia sa, faptul ca nu a obtinut avize de constructie nu reprezinta, totusi, un caz de forta de majora. Dar daca totusi se constata ca este o situatie de aceasta natura, Sterling ar putea avea castig de cauza intr-un arbitraj international. Sterling solicita pentru rezolvarea problemei prelungirea acordului petrolier cu perioada in care nu a putut sa-si desfasoare activitatea. Mihai Gherman spune ca ar fi vorba de doi ani.

Durata acordului petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia este de 30 de ani, calculati de la data intrarii in vigoare a Contractului de explorare si impartire a productiei, cu drept de prelungire pentru o perioada de pana la 15 ani, potrivit notei de fundamentare a HG aprobate in 2008.

Situatia prezentata de Sterling

La inceputul anului 2011, compania a obtinut de la autoritatile guvernamentale competente acordurile de mediu si de foraj necesare desfasurarii operatiunilor in Perimetrele Midia si Pelican.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a aprobat programul de lucrari pe anul 2011 in baza caruia Sterling are obligatia de a executa anumite activitati offshore care cuprind forajul a 2 sonde offshore, achizitia a 1050 km profile seismice 2D si efectuarea de investigatii si studii in vederea trecerii la dezvoltarea Descoperirilor Ana si Doina.

Cu toate acestea, in luna iulie 2009 Parlamentul Romaniei a adoptat o lege care impune obtinerea de autorizatii de construire pentru anumite activitati desfasurate in zona offshore. Sterling a solicitat autoritatilor competente clarificari cu privire la aceasta cerinta, avand in vedere ca operatiunile de explorare necesita eliberarea unei autorizatii de construire. Insa, autoritatile guvernamentale nu sunt in masura sau nu doresc sa elibereze autorizatii de construire pentru activitatile petroliere care se desfasoara in zone offshore, sustine Sterling.

"Efectul acestei situatii, pe care Compania o priveste ca fiind de natura politica, este acela de a fi generat imposibilitatea pentru Companie de a efectua in momentul de fata operatiuni petroliere. In consecinta, Sterling a transmis ANRM o notificare, precizand ca lipsa totala de claritate cu privire la procedura aplicabila si competenta in materie de eliberare a autorizatiilor de construire reprezinta un eveniment de Forta Majora conform Acordului de Concesiune", a precizat Sterling.

 • Potrivit prevederilor Acordului de Concesiune, ANRM trebuie ca, in termen de 15 zile de la notificarea respectiva, fie sa achieseze la invocarea Fortei Majore, efectul fiind prelungirea duratei acordului petrolier, fie sa respinga invocarea de catre Companie a Fortei Majore, fapt care ar plasa cele doua parti intr-o procedura de solutionare a disputei intervenite, care ar putea in cele din urma sa fie rezolvata pe calea arbitrajului international.
 • Evenimentul de forta majora este o imprejurare imprevizibila care impiedica fara nicio culpa executarea obligatiilor contractuale.
In pofida acestei situatii nefericite asteptam cu nerabdare sa conlucram cu ANRM si celelalte autoritati romane pentru a identifica o solutie care sa permita Companiei sa-si indeplineasca obligatiile, sa-si pastreze drepturile sale si sa desfasoare cu succes activitatea, atat in beneficiul Companiei cat si al Romaniei. In cazul unei solutii satisfacatoare speram sa putem progresa cu programele noastre privind continuarea explorarii pe aceste perimetre cu perspective deosebite si totodata sa incepem productia din structurile Ana si Doina in termen de 3 ani. Aceasta ar aduce Romaniei beneficii insemnate constand in satisfacerea intr-o masura mai mare, din surse proprii, a nevoilor energetice, in probabila atribuire catre firmele locale a contractelor de constructie instalatii si de furnizare servicii petroliere si in incurajarea unui numar mare de companii in a efectua activitati de explorare in zona offshore apartinand Romaniei”, a declarat Mike Azancot, Directorul General Executiv al firmei Sterling.

Sterling Resources Ltd. este o societate petroliera internationala, cotata la bursa in Canada, avand sediul social in Calgary, Alberta, detinand active petroliere in Marea Britanie, Romania si Franta. Actiunile sunt listate si tranzactionate la Bursa TSX Venture Exchange sub simbolul "SLG".

Vezi principalele prevederi din contractul incheiat intre ANRM si Sterling si cum primeste Romania o cota procentuala de gaze si titei de 3,5%-13,5%, in functie de productia bruta extrasa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6736 vizualizari

 • +20 (26 voturi)    
  Sterling cere spaga innapoi (Joi, 28 aprilie 2011, 11:17)

  georgio [anonim]

  WOW deci 3.5% e cota procentuala a statului Roman. Frumoasa afacere USL-ista. Oare cat a fost "spaga" data la USL. In Africa sunt mai mari cotele :) pe la 10% in Europa de la 50% in sus se discuta.
  Sterling ar face bine sa ceara spaga innapoi de la Tariceanu, Geoana si USL.
  • -5 (5 voturi)    
   Care USL parca era PDL+PNL.. (Joi, 28 aprilie 2011, 17:48)

   leix [anonim] i-a raspuns lui georgio

   Ce va place sa le incurcati...nu era PDL+PNL la guvernare cand Tariceanu facea jocurile sub nasul lui Basescu?
   • +5 (5 voturi)    
    Nu prea mai (Joi, 28 aprilie 2011, 18:20)

    kecske [anonim] i-a raspuns lui leix

    era PDL in guvern cind a dat Tradiceanu liber la jaf in Marea Neagra pentru Sterling (2008), dar era totusi "bine sustinut" la guvernare de catre PSD.
    • -4 (4 voturi)    
     Da auzi presedinte cine era... (Joi, 28 aprilie 2011, 19:46)

     leix [anonim] i-a raspuns lui kecske

     Da la servicii ce pazeau baietii cu ochii albastri?
     • +4 (4 voturi)    
      auyi (Vineri, 29 aprilie 2011, 9:17)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui leix

      dar de ce iar e vinovat base ca tariceanu da cu semnatura?
      si a fost suspendat ca s-a bagat in activitatea guvernului si a folosit serviciile, iti mai amintesti?

      asta este opera exclusiv a pnl-ului. evident, cu ghionturi de la psd.

      nu incercati sa aruncati vina pe altii. pnl si psd au vandut tot ce se putea vinde in tara asta. TOT!!!
      • 0 (0 voturi)    
       hai frate (Vineri, 29 aprilie 2011, 12:21)

       ngi [anonim] i-a raspuns lui sucaa

       ca nu s-a vandut inca tot... mai urmeaza CEC Bank si Rosia Montana
       • 0 (0 voturi)    
        da (Vineri, 29 aprilie 2011, 16:28)

        sucaa [utilizator] i-a raspuns lui ngi

        dar de 7 ani de cand este el presedinte, nu s+au vandut desi vantu si patriciu asta steptau
   • +5 (5 voturi)    
    NE facem ca ploua... (Joi, 28 aprilie 2011, 21:27)

    vio [anonim] i-a raspuns lui leix

    Varule ,toata tara stia cu cine era in gasca Tariceanu si apari tu si "te faci ca ploua"...nu cumva esti dintre aia "322" ?
    • 0 (0 voturi)    
     Haaaaaaaa...... (Vineri, 29 aprilie 2011, 11:54)

     Cetentereseaza [anonim] i-a raspuns lui vio

     N-ati priceput nimica din politica romaneasca de 21 de ani blestemati !... TOTI SUNT O-APA-SI-UN-PAMANT !.... Nu merita niciun pulitician decat un scuipacel...........
 • +4 (12 voturi)    
  Sfortza majora (Joi, 28 aprilie 2011, 11:19)

  Adrian C. [utilizator]

  Si ce se intampla daca e adevarat ce spun ei, adica ca e o situatie de forta majora? Pot cere despagubiri sau ce?

  Mai bine se reziliaza cumva contractul si face o firma romaneasca extractia.
  • -12 (16 voturi)    
   unu (Joi, 28 aprilie 2011, 12:15)

   unu [anonim] i-a raspuns lui Adrian C.

   pana la exctractie e cale lunga si plina de incertitudini.
   sigur ca pot cere despagubiri dar ce conteaza? marinarul are ca pricipale criterii in luarea deciziilor problemele psihoemotionale proprii. vezi si cazul firmelor franceze sicanate.
   • +6 (8 voturi)    
    hehe (Joi, 28 aprilie 2011, 14:07)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui unu

    lasa poezia cu marinarul, ca acest contract e a lui Tariceanu. Schimba poetul.
    • 0 (0 voturi)    
     fara poezie (Joi, 28 aprilie 2011, 16:20)

     x [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

     Pur si simplu s-o fi crizat vreo expata urcand si coborand pe scarile diverselor institutii de la noi. O fi adus ea toate actele in final dar daca n-a cumparat timbru' de la poshta, or fi refuzat-o baietzii de la relatia cu publicul. Cand o fi cumparat timbrul de 1 leu, i-or fi spus ca trebuia sa-l ia pe ala de 1.50. N-a mai rezistat si a amenintat ca declara forta majora daca nu pune ANRM in geam lista cu tot ce trebuie sa aduca. In acest moment s-o fi intrat in impas intrucat aia nu pot sa puna pe geam, ca trebuie sa vii cu un bax de ciocolata pentru toata lumea cu care stai de vorba, mai trebuie sa vii cu o geanta cu caltabosi si o damingeana de visinata pentru seful mai mic, si cu bilete de avion pentru Hawai pentru familia sefului cel mare.
  • +10 (12 voturi)    
   Nu mai stiu ce scuze sa inventeze (Joi, 28 aprilie 2011, 12:51)

   ion ionescu [anonim] i-a raspuns lui Adrian C.

   Legea-i aparuta in 2009. N-au avut timp pana acum sa vada despre ce-i vorba? Sterling nu acuza autoritatile ca nu acorda autorizatie de constructie, ci ca legislatia-i neclara. Au intrat pe usa din dos (pile Patriciu-Tariceanu) in procesul de concesionare a unor perimetre, sperand ca vor putea utiliza de tot felul de tertipuri pentru a nu-si onora obligatiile. Parerea mea este ca sunt niste gainari care au sperat sa le faca altii treaba, bazandu-se pe suportul politic al PNL. Acum incearca sa lungeasca pelteaua, doar-doar or ajunge galbenii la guvernare si astfel vor fi scutiti de efectuarea lucrarilor care le revin prin clauzele contractuale.
 • +8 (16 voturi)    
  3.5% (Joi, 28 aprilie 2011, 11:29)

  Trojan.H [utilizator]

  Asadar mafia uslasa a vindut resursele Marii Negre iar pentru asta noi primim 3,5-13,5% (a se citi 3,5%).
  Suficient as zice eu. Daca mai avem nevoie, luam de la rusi cu 500 euro. Un lucru e clar, in ciuda a ceea ce cred unii, Rusia are multi prieteni printre noi.
  Iar Romania are multi dusmani printre ei.
  • -3 (7 voturi)    
   Ai uitat ca recent, cea mai mare parte a zonei (Joi, 28 aprilie 2011, 14:01)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   recuperate de la ucraineni a fost concesionata in aceleasi conditii Lukoil-ului?
   Cei de la Sterling au tot dreptul sa ceara despagubiri dupa ce au investit mai multe zeci de milioane de dolari in explorare si apoi au fost sicanati de catre autoritati fara nici un temei legal (doar pentru ca nu erau pe placul lui Basescu).
   Observ ca cei portocalii au o dragoste enorma pentru rusi si nu m-ar mira sa le vanda si gazul romanesc impreuna cu Romgaz si Transgaz (voiau sa ia si depozitele subterane de gaz din zona Romanului, daca nu cumva le-au si luat).
   • +6 (6 voturi)    
    Stimabile, iti paraie cumva mintea? (Joi, 28 aprilie 2011, 14:03)

    Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui ....

    Adica, sa fim tot noi, romanii, pacaliti. 3.5% pentru statul roman este in regula, nu-i asa? Si restul la voi, la KGB? Frumoasa treaba kgb-ista. Si mai ai tupeul sa-i acuzi si pe cei care nu vor sa se lase pacaliti. Cine este corect sa vina si sa faca contracte corecte, in interesul Romaniei, nu al masonilor sau al tradatorilor de tara. Halal USL?! Nastase a dat tara pe nimic. La fel si liberalii si mai aveti si tupeu. Sa va fereasca Dumnezeu cand se se vor "destepta" romanii si veti plati cu varf si indesat toate faradelegile!
 • -11 (19 voturi)    
  Sunt tare curios... (Joi, 28 aprilie 2011, 11:33)

  Sting [utilizator]

  ... in sarcina cui cade eliberarea acelor autorizatii. Nesimtitii astia nu se mai opresc. Banuiesc ca Mazare este responsabilul, vroia si el ceva malai de la baietii astia straini care fac bani din petrol. Exceptionala decizia companiei, bravo lor.
  • +13 (19 voturi)    
   Esti strain de subiect (Joi, 28 aprilie 2011, 11:06)

   etre [anonim] i-a raspuns lui Sting

   Statul Roman castiga pe bani publici o disputa cu Ucraina, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.
   Cateva zile mai tarziu o companie obscura din Canada, Sterling Resources, reiese ca acontase deja acest platou in cazul in care statul Roman castiga. Concesionarea a fost realizata sub guvernul Tariceanu. Se speculeaza ca Patriciu nu ar fi strain de aceasta companie.
   Guvernul actual, PDL, "se face ca ploua" in ce priveste indeplinirea obligatiilor contractuale.
  • +13 (21 voturi)    
   Amice... mai bine taceai... (Joi, 28 aprilie 2011, 12:12)

   Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui Sting

   Nici nu ar trebui sa le dea vreo autorizatie, si bine fac ca nu le dau...Contractul ala a fost facut de Tariceanu intr-un mod cumplit de dezavantajos pentru Romania, si daca imi aduc bine aminte a concesionat ceea ce inca nu fusese castigat de Romania in procesul cu Ucraina. Cand toata lumea se bucura ca vaaai, am castigat platoul continental cu rezerve imense, hop - si vestea ca deja era concesionat catre Sterling. De Tariceanu.
   Ceea ce se face acum este foarte bine, ei au concesionat pe un nr de ani, iar guvernul actual incearca sa mai acopere din pierderile Romaniei tragand de timp cu diferite autorizatii.
   • +1 (3 voturi)    
    Greseala mea (Joi, 28 aprilie 2011, 13:40)

    Sting [utilizator] i-a raspuns lui Geo.B

    Nu am cunoscut situatia in adancime, e adevarat. Scuze.
 • +19 (33 voturi)    
  PNL si PSD dau la promotie, tara pierde (Joi, 28 aprilie 2011, 11:39)

  dan [anonim]

  Tariceanu sustinut din umbra de PSD a concesionat platoul din Marea Neagra la 'promotie'' si acum normal ca firma vrea sa-si recupereze ''cheltuielile''.. normal ca si-au schimbat numele in USL ca poate uita romanii cine sunt si ce-au facut..
  • -15 (19 voturi)    
   USL promoveaza tara si valorile ei! (Joi, 28 aprilie 2011, 12:18)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui dan

   Pe cand PDL promoveaza SUA si valorile vestice.
   • +10 (12 voturi)    
    hmmm (Joi, 28 aprilie 2011, 13:11)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    cam ai dreptate din pacate: USL promoveaza coruptia, tarania, manelismul, lenea, vulgaritatea - sa continui?
    • -5 (5 voturi)    
     Asta e societatea romaneasca! (Joi, 28 aprilie 2011, 13:34)

     Constantin [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

     Si oricine simte romaneste se misca ca pestele in apa in acesta mocirla romaneasca. Tu de ce nu reusesti sa te descurci?
     • +2 (4 voturi)    
      o fi (Joi, 28 aprilie 2011, 14:08)

      MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

      asta e societatea romaneasca? O fi a celor iubitori de comunisti, repetenti si chiulangii.
      • -2 (2 voturi)    
       Unora le displace (Joi, 28 aprilie 2011, 14:31)

       Constantin [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

       asa de mult realitatea incat cauta refugiu in iluzii... cum sunt de altfel si minusurile de pe Hotnews.
    • -2 (2 voturi)    
     sunteti doi nebuni (Joi, 28 aprilie 2011, 15:02)

     cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

     USL promoveaza pe ai lor, PDL pe ai lor. Pe toti ii odare undeva de tara asta.
     Doar vulgaritatea e promovata in special de PDL. Dovedit.
   • +1 (1 vot)    
    ai uitat sa mentionezi ce tara - Rusia (Joi, 28 aprilie 2011, 14:11)

    dadan [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

    .
 • +1 (7 voturi)    
  Ce minciuni, marca OMV (Joi, 28 aprilie 2011, 12:22)

  aaa [anonim]

  "Aceasta ar aduce Romaniei beneficii insemnate constand in satisfacerea intr-o masura mai mare, din surse proprii, a nevoilor energetice'
  Adica o sa avem benzina 'noastra" pe care vom plati mai mult decat daca o cumparam de la straini, de exemplu Lokoi.
  Haideti fratilor, ce mai avem de conciosionat, dar nu pe cativa ani ci pe 99 de ani, padurile, aerul de Busteni, folclorul.
  Pamantul e de vanzare si cu biruri multe si intabulare gratis , taranul roman il va dona strainilor , neavand alta solutie.
 • +5 (7 voturi)    
  Ei cu numele noi cu cheltuielile. (Joi, 28 aprilie 2011, 12:51)

  mircea [anonim]

  Nu cred ca Sterling Resources au avut de gand vreodata sa faca prospectiuni si exploatari de petrol si gaze la Marea Neagra.Sa ne amintim cati salariati si ce cifra de afaceri au.Astia erau infiintati ca sa poata fura bani din bugetul de stat.Aici este afacerea lui Antonescu,Tariceanu,Vosganian,Ponta.Credeti ca in aceasta structura este careva care se pricepe la petrol?Nu .Ei vor bani de la buget.Bineinteles ,de 2-3 ori mai mult decat costa.O firma serioasa era acum ,cu petrolul pe piata.Astia prefera sa ia ciubuc de la iranieni si sa ne joace la pret.Cred ca un "la revedere"sau adio ar fi cel mai nimerit.Nu le-as accepta forta majora.
  • -3 (5 voturi)    
   Vad ca toti postacii se fac ca nu stiu de Lukoil (Joi, 28 aprilie 2011, 14:08)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   care tocmai a concesionat in aceleasi conditii un perimetru si mai mare din zona aceea.
   Ori vreti sa va prostiti unii pe altii, ori ii considerati pe pe cei care viziteaza acest site niste imbecili.
   • +1 (3 voturi)    
    Daca esti asa de bine informat.... (Joi, 28 aprilie 2011, 14:06)

    Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui ....

    ce redevente plateste Lukoil? Aud?
    • -1 (1 vot)    
     Aia prevazuta de lege (e aceeasi pt toata lumea). (Joi, 28 aprilie 2011, 15:41)

     .... [utilizator] i-a raspuns lui Rescatorul

     .
     • +2 (2 voturi)    
      Iar legea privind redeventa... (Vineri, 29 aprilie 2011, 8:49)

      Rammy [utilizator] i-a raspuns lui ....

      ...este marca guv Nastase.Asadar usLasii ne-au vandut toate bagatiile tarii.Cat priveste redeventa...la noi este 5% iar in tarile normale este 25-30%.Tot Boc e de vina/Nu pot sa-i sufar pe usLasi cand vad cum''plang'' de grija noastra.Sub conducerea lor fabricile si uzinele au fost vandute la fier vechi.
   • -2 (6 voturi)    
    stiu mai stiu (Joi, 28 aprilie 2011, 14:56)

    cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui ....

    dar sunt activisti ca si sefii lor si stiu sa fac propaganda. cand ai vazut tu pe hotnews ceva normalitate? se prostesc unii pe altii ca doar asta e scopul hotnews.
    de partea cealalta au si ei pe ale lor. propaganda e la moda.
 • +4 (10 voturi)    
  HAHAHA (Joi, 28 aprilie 2011, 12:54)

  MirceaA [utilizator]

  emigreaza Tariceanu
  • +1 (3 voturi)    
   Nu-i nevoie (Joi, 28 aprilie 2011, 14:05)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui MirceaA

   Nu-i nevoie sa emigreze. Daca nu crezi intreaba-i pe Costica Voicu si "judecatoarea" penala.
 • +7 (9 voturi)    
  Autorizatia de construire (Joi, 28 aprilie 2011, 13:13)

  Agamemnon [anonim]

  Este foarte greu de demonstrat ca absenta Autorizatiei de construire constituie caz de forta majora.Pentru eliberarea acestui document sunt necesare multe avize,de ordinul zecilor.
  Este suficient ca avizul de mediu sa nu se obtina,ecologisti avand multiple posibilitati de respingere,
  Daca tot au obtinut concesionarea la promotie,atunci sa investesca in lucrari necesare conservarii mediului.
  Despre ce fel de forta majora putem vorbi?
  Au fost cutremure,razboaie,uragane ?
  • +3 (3 voturi)    
   sa zicem ca n-au fost... (Joi, 28 aprilie 2011, 13:48)

   Clitemnestra [anonim] i-a raspuns lui Agamemnon

   dar contractele contin uneori la clauza "Forta Majora" exprimari de genul "... si alte evenimente de acest fel, care impiedica desfasurarea activitatii" etc.
   aici probabil c-ar putea bate apa-n piua. acuma, sa vedem cit ii tine punga si rabdarea, pt arbitraj.
   cert e ca am fi interesati si noi sa aflam dedesubturile afacerii. parol!
   • +1 (1 vot)    
    nu dedesubturile's importante (Joi, 28 aprilie 2011, 15:52)

    Laur006 [anonim] i-a raspuns lui Clitemnestra

    mai mult m-ar interesa contractul respectiv decat de dedesubturile lui...
 • 0 (2 voturi)    
  Nu inteleg cu cine a vorbit Sterling (Joi, 28 aprilie 2011, 13:56)

  denvarel [utilizator]

  "Insa, autoritatile guvernamentale nu sunt in masura sau nu doresc sa elibereze autorizatii de construire pentru activitatile petroliere care se desfasoara in zone offshore", sustine Sterling.
  Cui s-au adresat de au primit aceste raspunsuri? Credeau ca iau autorizatii de la Consiliul Judetean Constanta? Sau de la Primaria Constanta? Sau de la pompierii din Constanta?
  Trebuiau sa intrebe ANRM-ul si apoi sa vorbeasca. ANRM ar trebui sa stie si sa-i indrume pe saracii investitori prin jungla Birocratica
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 aprilie 2011, 15:13)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Cine este Centaur? (Vineri, 29 aprilie 2011, 7:24)

  frangisko [anonim]

  Cine este Centaur?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by