Tribunalul Constanta: Rompetrol Rafinare nu mai datoreaza niciun ban statului

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 27 iunie 2011, 20:03 Economie | Companii


Tribunalul Constanta a decis, vineri, ca Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), din grupul Rompetrol, nu mai datoreaza statului niciun ban din creanta in valoare de 603 milioane de dolari convertita in obligatiuni in 2003, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

"Tribunalul Constanta a fost de acord cu pozitia Rompetrol Rafinare, conform careia, in 30 septembrie 2010, s-a stins creanta statului roman rezultand din conventia de emisiune incheiata la 5 decembrie 2003 intre Rompetrol Rafinare si statul roman", au afirmat sursele.

Directorul financiar al Rompetrol Group, Dmitry Grigoryev, a declarat, ulterior, ca a aflat despre decizia instantei, insa considera ca trebuie gasita o cale amiabila pentru solutionarea diferendului.

"Am luat la cunostinta de hotararea favorabila a Tribunalului Constanta, dar consideram in continuare ca cea mai buna cale pentru stingerea acestui diferend este dialogul, iar impreuna putem gasi/adopta o solutie benefica ambelor parti", a afirmat Grigoryev.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.

KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.

Statul a contestat anul trecut in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate.

Totodata, la sfarsitul lunii iunie 2010, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat sa fie utilizate pentru plata unei parti a datoriei catre stat. In urma operatiunii au fost subscrise actiuni de 329,49 milioane lei.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a contestat in instanta decizia de suplimentare a capitalului Rompetrol Rafinare, dar a pierdut in instanta de doua ori, respectiv in lunile august si noiembrie 2010.

"Cererea formulata de stat, privind anularea hotararilor AGA prin care Rompetrol Rafinare a decis rascumpararea unei parti a obligatiunilor si majorarea capitalului social al Rompetrol prin conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate la data scadentei, a fost respinsa", au precizat sursele.

Rompetrol este reprezentat in acest litigiu de casele de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii si de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Actiunile Rompetrol Rafinare se tranzactioneaza luni la Bursa de Valori Bucuresti la pretul de 0,0625 lei pe unitate, in crestere cu 3,14% fata de referinta. Rompetrol Rafinare are o capitalizare de 1,47 miliarde de lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5275 vizualizari

 • +23 (27 voturi)    
  Sa-ti fie rusine, Justitie Romana! (Luni, 27 iunie 2011, 20:09)

  Costin [anonim]

  Asta-i tot ce mai pot sa zic.
  • +21 (25 voturi)    
   Necesar (Luni, 27 iunie 2011, 20:18)

   nu exista [anonim] i-a raspuns lui Costin

   Trebuie neaparat ca justitia romana sa fie controlata de o curte de justitie europeana. Fara acest lucru ne prabusim. In Romania nu exista justitie de drept. Fara un control european o sa disparem ca stat de drept.
  • +15 (19 voturi)    
   Inca un bravo (Luni, 27 iunie 2011, 20:18)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui Costin

   Bravo si celor doua case de avocatura ale mafiotilor!
  • +8 (8 voturi)    
   Injustita Romana (Luni, 27 iunie 2011, 21:50)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Costin

   a devenit inamicul numarul 1 al romanilor
  • +3 (5 voturi)    
   crima a fost in 2003-2004 nu acum (Marţi, 28 iunie 2011, 8:05)

   oilman [utilizator] i-a raspuns lui Costin

   Sa fim seriosi - decizia curtii e corecta si era previsibila - asta e un 'no brainer'. Modul si conditiile in care a fost emisa obligatiunea permitea Rompetrol convertirea in actiuni, mariri de capital, etc. Crima a fost cind aceasta obligatiune a fost emisa Rompetrol in 2004. aprobata de onor parlamentul romaniei. 600 mil datorie - statul avea optiunea sa puna sechestru pe rafinarie si sa o dea unui operator adevarat contra unei sume mult mai mare de cea 'platita' de Patriciu la privatizare. Daca vreti informatii contactati-ma...
 • +20 (22 voturi)    
  am senzatia... (Luni, 27 iunie 2011, 20:18)

  me [anonim]

  ca justitia romana functioneaza ca licitatiile: castiga ala care da mai mult!
 • +11 (11 voturi)    
  Nu s-a stins, a devenit eligibila! (Luni, 27 iunie 2011, 20:24)

  Liviu Iordache [anonim]

  Acum, nu stiu unde este amatorismul: la cine a scris stirea sau la Tribunal! Creanta nu se stinge prin termen extinctiv, ci fie prin plata, fie printr-un alt acord! De fapt, inceteaza creanta, pentru ca devine eligibila, adica devine datorie, ca sa vorbesc mai simplu! Nu exista termen extinctiv, stingere, in domeniul proprietatii! Nu este normal sa faci procese de intentie, spunind, de pilda, ca judecatorii sunt absolut cretini, asa ca ma opresc aici!
  • +5 (7 voturi)    
   exigibila, desteptule, nu eligibila! (Luni, 27 iunie 2011, 20:45)

   saul [anonim] i-a raspuns lui Liviu Iordache

   .
   • -1 (1 vot)    
    In cazul de fata, eligibila, ca ai alternativa, bo (Luni, 27 iunie 2011, 22:57)

    Liviu Iordache [anonim] i-a raspuns lui saul

    In cazul creantei Rompretrol, avind alternative la plata, adica fie sa ceri bani, fie actiuni, creanta a devenit exigibila, boule, ca destept nu te pot face! Este, e-adevarat, si exigibila, adica o poti cere, dar aici aveai de ales intre doua optiuni. Cind folosesti cuvinte, vezi ce ascund, nu cum ti se pare tie ca e corect! Ar trebui sa ne saturam de idioti semidocti, care au facut studiile pe net!
    • -1 (1 vot)    
     creantele nu sunt eligibile (Marţi, 28 iunie 2011, 11:53)

     alex [anonim] i-a raspuns lui Liviu Iordache

     eu nu am auzit niciodata de conceptul de "creanta eligibila"... creanta poate fi sau exigibila sau neexigibila, in functie de termenul de scadenta, conditie contractuala, juridica, etc. la care se poate cere executarea acesteia.

     si daca citesti raspunsul (neplacut) dat lui saul, vei vedea ca prima data ai gresit termenul... reciteste cu atentie ceea ce tu ai scris :)
 • +9 (11 voturi)    
  Solutia nu e definitiva (Luni, 27 iunie 2011, 20:24)

  Cititor [anonim]

  Vedem cine rade la urma.
 • +2 (4 voturi)    
  depinde de contract... (Luni, 27 iunie 2011, 21:16)

  Andrei [anonim]

  Daca contractul prevede posibilitatea de conversie a datoriei in actiuni, atunci decizia este corecta fie ca ne place, fie ca nu... Mai ales in conditiile in care contractul are rang de lege, fiind aprobat de parlament.
  • +3 (3 voturi)    
   Corect, a ales banii, in termen! (Luni, 27 iunie 2011, 23:02)

   Liviu Iordache [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Mai, oameni buni, stiti despre ce vorbiti. A mai scris unul mai sus o prostie, acum vad alta! Da, exista posibilitatea conversiei datoriei, dar acest lucru s-a lamurit, statul optind (ca asta e posibilitate, sa alegi tu, nu sa ti se impuna) pentru bani. Adica putem crede ca kazahul este idiot, ca unii dintre noi, cind spune ca mai bine ne intelegem, desi pare o hotarire judecatoreasca buna pentru ei? Luati speta, nu ce aveti voi impresia ca stiti. Ca si semidoctul de mai sus, ca e exigibila, nu eligibila. Da este exigibila, asta este in primul rind, dar si eligibila, pentru ca exista alternativa! Puneti, dracu', o data, mina pe carte!
 • +4 (4 voturi)    
  Statul Român (Luni, 27 iunie 2011, 21:16)

  ro [anonim]

  trebuie să atace această decizie la Haga

  aici am ajuns: să deferim Justiţia Română la Curtea Europeană de Justiţie
  • 0 (2 voturi)    
   greu la Haga..... (Marţi, 28 iunie 2011, 10:06)

   capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui ro

   pt. ca aceasta instanta judeca litigii intre state si nu intre persoane fizice si state;

   litigiu la care faci tu trimitere nu este nici in competenta de solutionare a Curti de Justitie de la Bruxelles si nici a CEDO;

   locul in care s`a ajuns este rezultatul politicii de promovare la prima instanta a tarii, politica inceputa de tovarashu iliescu si terminand cu actualul presedinte al republicii;

   sa ne reamintim stirile recente, madam pivniceru` reprezentantu` iccj in csm; saptamana trecuta aflam ca un judecator al iccj, in persoana purtatorului de cuvant al primei instante a tarii isi trage fotografii cu infractorii;
   sau stirile mai vechi: don constiniu capu` la sectia civila a iccj, ce scria carti despre conduita judecatorilor, se afla de fapt intr`un raport permanent de cauzalitate cu senatoru` voicu - in acest dosar de judecata judecatorii sectiei penale a iccj spera ca odata cu trecerea timpului oamenii vor uita smenu` pedeapsa va fi modica; don` costiuniu este sotul madam costiniu, presedinte de onoare a unor organizatii de smen judecatoresc, ea are rolu` dupa debarcarea sotului de a face noi descoperiri in materia smenului judecatoresc, din postura de judecator al sectiei penale a curtii de apel Bucuresti - daca va reamintiti aceasta a descoperit ca fapta lui vantu` de favorizare a infractorului popa NU MAI ESTE ACTUALA si a decis cercetarea acestuia in libertate in conditiile in care Tribunalul Bucuresti decisese judecarea acestuia in stare de arest;

   fara a minimaliza insuccesele permanente ale oamenilor numiti de presedintele republicii ne referim la sefu` dna si al procurorului jeneral de pe langa iccj, trebuia sa recunoastem ca JUSTITIA ROMANA A FACUT CEL MAI MARE RAU TARII; la momentu` la care csm`u va fi si el constient de acest adevar exista create premisele pt. schimbarea ordinii in justitie, pana atunci nu putem decat sa privim cum statu` pierde procese pe banda la CEDO, iar judecatorii si procurorii vinovati sunt avansati.
 • +4 (4 voturi)    
  tradatori de tara (Luni, 27 iunie 2011, 21:24)

  omoni [anonim]

  de ce nu face nimic statul Roman sa ii elimine pe cei ce sunt tradatori de tara?
  Pe ce principii sunt alesi sa faca parte din CSM si CCR? Exista vreun principiu moral?
 • +5 (5 voturi)    
  Rusine !!! (Luni, 27 iunie 2011, 21:31)

  md [anonim]

  chiar nu mai exista vreun pic de revolta in spatele chipului ala mancat de griji si nemurire???!
  Sa le fie rusine tuturor celor care au siluit si pervertit, bogatiile si frumusetea Romaniei.
  Noi generatia de sacrificiu nu va vom uita!
 • -2 (6 voturi)    
  Uite-l si pe Patriciu reevaluat.... (Luni, 27 iunie 2011, 21:50)

  Orbservator [anonim]

  Cum a inceput grupul Adevarul sa atace opozitia si Patriciu sa muste mai discret sau mai direct mana fostilor lui tovarasi , s-a schimbat atitudinea lui Zeus si impricinatu' a fost reevaluat in stilul deja consacrat...
  Rusine, Dinu Patriciu......
 • -3 (3 voturi)    
  comunisti (Luni, 27 iunie 2011, 22:32)

  john [anonim]

  ma uit la comentarii si nu-mi vine sa cred. limbajul antena 3, proletar, comunit, anticapitalism, in care toti suntem egali si cei care fac bani sunt sigur hoti, iata-l inoculat in gandurile si vorbele unor oameni probabil inca tineri. dar de unde stiti voi ca a furat justitia sau ca e proasta? ati citit dosarul? stiti despre ce e vorba? stiati ca de fapt creanta s-a stins pentu ca Statul roman are acum 45% din Rompetrol? care avutii nationale fratele meu? Rafinaria aia era facuta praf, a luat-o unul (cum o fi luat-o) dar a facut din ea o afacere cu mii de angajati si a vandut-o cu un miliard de dolari. Patriciu? nu-mi place nici mie dar realizati ca daca ar fi 100 ca el, tara asta ar arata mult mai bine?
  • +3 (3 voturi)    
   Rompetrol (Marţi, 28 iunie 2011, 5:07)

   sorincatalin [utilizator] i-a raspuns lui john

   Degeaba crezi ca finanta Patriciu 2 partide in campaniile electorale?
   Fostul Rompetrol nu este doar rafinaria din Constanta, au fost campuri petroliere, au fost zeci de instalatii prin diferite tari, care au fost valorificate de o mana de oameni, iar cei care azi au aceste "afaceri profitabile" sunt doar niste profitori si nu ar fi fost posibil fara multele scutiri de taxe si datorii...prin legi ale parlamentului...ce faci cu 45% dintr-o afacere pe care nimeni nu sare sa o cumpere?
   La ora asta avem mari posibilitati de rafinare, dar nu avem petrol...
  • +4 (4 voturi)    
   comunisti si mafioti (Marţi, 28 iunie 2011, 8:20)

   oilman [utilizator] i-a raspuns lui john

   Stimabile - ai dreptate in cea ce priveste unele comentarii stupide, dar nu si in privinta rafinariei si minarelii lui Patriciu. informeaza-te mai bine:
   Patriciu a cumparat rafinaria - ma refer la textul din actul de vinzare cumparare - cu 51 mil platibile in 2 transe plus plata datoriilor rafinariei care erau in jur de 200 mil. Deci acea datorie pe care mafiotul o numea istorica era parte din pret. In plus trebuia sa faca investitii de xxx - nu mai tin minte suma exacta, era un minim anual, etc. In 2003, Rafinaria care in plus sub Patriciu pierduse bani in fiecare an, acumulase 600 mil in datorii (deci xtra aproape 400 mil, care erau bani realmente pierduti anual plus ce a tras Patriciu si capusele sale - ). Lasa citatele din cartea de minciuni a lui Patriciu. din 2005 pina in 2007 -2008 preturile titeiului si ale produselor au crescut serios, si apoi Patricu a vindut Rafinaria pe o suma dubios de mare la KMG.
 • +3 (3 voturi)    
  tot cetatenii sa plateasca? (Marţi, 28 iunie 2011, 10:52)

  unul [anonim]

  sigur noi cei de rand vom plati in continuare taxa auto si impozitul majorate,accize si noile taxe aparute ca ciupercile dupa ploaie pentru a baga la buget banii ce trebuiau platiti de firma lui Patriciu.. rusine statului Roman!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by