Comisia Europeana a autorizat luni utilizarea acidului lactic pentru reducerea contaminarii carcaselor de bovina precum si importul de porci vii din Statele Unite, intr-un gest de deschidere inainte de posibila lansare a negocierilor asupra unui acord de liber-schimb transatlantic, scrie AFP.

Cele doua masuri vor intra in vigoare in 25 februarie.

Chestiunea tratarii carcaselor de bovine cu acid lactic era un subiect de disputa intre Statele Unite si UE, care interzicea importul carnii tratate in acest fel.

Practica, care viza reducerea contaminarii microbiologice a carnii de bovine, "se aplica atat in cadrul UE cat si la carnea de vita importata", a precizat o sursa comunitara.

Ea "va contribui la reducerea contaminarii cu cei mai importanti patogeni care se afla la originea intoxicarilor alimentare precum E.coli si salmonela", a precizat Comisia, intr-un comunicat.

Dar "posibilitatea de a utiliza acid lactic nu trebuie in niciun fel considerata drept un substitut pentru practicile de abataj corecte si igienice", a adaugat Comisia.

Ministrii europeni ai Agriculturii nu au ajus la un acord asupra acestui subiect in noiembrie 2012 iar Comisia Europeana a fost insarcinata sa adopte o decizie.

Un acord de liber-schimb intre UE si SUA a fost evocat de ani de zile. Un grup de lucru a fost creat in noiembrie 2011 si o decizie politica de lansare a discutiilor formale ar putea fi luata in curand, sub presedintia irlandeza, care a anuntat ca acest element este una dintre prioritatile sale.

Comisarul european insarcinat cu comertul, Karel De Gucht, este asteptat marti la Washington.