Cu carnatii la control: Ministerul Agriculturii atesta produsele traditionale si le inscrie intr-un nou registru. Producatorul plateste

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 10 ianuarie 2014, 19:35 Economie | Consumator

Logo reteta consacrata
Foto: Ministerul Agriculturii
​Ministerul Agriculturii vrea sa puna un semn distinctiv pe produsele traditionale romanesti si sa le inscrie intr-un nou Registrul National al Retelor Consacrate, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Daniel Constantin, emis vineri. Producatorii isi vor putea inscrie produsele traditionale in mod voluntar, pentru a beneficia de un logo special aplicat de minister si tot ei vor suporta cheltuielile cu verificarea calitatii de produs traditional pentru marfa.

Potrivit proiectului de ordin de ministru privind "atestarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti", Ministerul Agriculturii înfiinţează Registrul National pentru Retete Consacrate (RNRC), in care producatorii sunt invitati sa-si inscrie marfa alimentara traditionala, daca doresc.

Odata inregistrat in RNRC un produs, operatorul alimentar poate pune pe eticheta produsului certificat ca atare un logo special instituit de Ministerul Agriculturii, cu textul "Atestat. Reteta consacrata".

documente
(10 Ian 2014) PDF, 426KB
Pentru a putea fi considerate ca fiind facute dupa "reţetă consacrată românească",  carnatii de Plescoi, salamul de Sibiu sau zacusca respective trebuie sa fi fost fabricate "cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a prezentului ordin".  

Pentru aceasta, operatorii alimentari doritori trebuie sa depuna la direcţia pentru agricultură judeţeană sau a municipiului Bucureşti în raza căreia se realizează produsul alimentar următoarele documente, în 3 exemplare:
  • opis cu documentele depuse;
  • cererea tip pentru înregistrare în R.N.R.C. pe cod categorie şi cod produs, prevăzută în anexa nr. 1;
  • dovada că operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea unui produs alimentar după o reţetă consacrată românească, este autorizat/înregistrat conform cerinţelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
  • contractul de prestări servicii cu un laborator autorizat, de terţă parte;
  • reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi utilajele necesare fabricării reţetei;
  • schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea reţetei;
  • capacitatea de producţie a produsului reţetă consacrată, exprimată în kg/litri/zi;
  • certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului;
  • actul de identitate al solicitantului sau persoanei împuternicite, în copie.
Mai departe, structuri teritoriale de isnpectie ale Ministerului Agricultiurii fac verificari in teren la producatorii solicitanti de logi, iar, in baza rezultatelor inspectiei, o comisie tehnică speciala valideaza produsele tip reţetă consacrată.

Comisia este alcătuită din 2 reprezentanţi ai structurilor de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi 3 reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare.

"Contravaloarea serviciilor pentru verificarea conformităţii va fi suportată de către operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti", precizeaza Ministerul Agriculturii.


Citeste mai multe despre   























Material sustinut de Superbrands

Recomandari de vara de la librarii Humanitas

Librariile Humanitas au aparut ca entitate juridica in anul 1993, insa primele doua librarii au fost deschise sub egida Editurii Humanitas inca din 1991. Cu peste 25 de ani in piata de distributie si vanzare de carte din Romania, compania isi propune sa ramana in continuare lantul de librarii cu cea mai mare pondere de carte din Romania, acordand editurilor nationale si locale, dar si autorilor romani, sansa de a ajunge la public.

1773 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    parol (Vineri, 10 ianuarie 2014, 20:03)

    Captain Obvious [utilizator]

    consumatorul plateste
    • +1 (1 vot)    
      Parol de doua ori (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 2:28)

      Serban. B [anonim] i-a raspuns lui Captain Obvious

      Te consacru pentru parerea ta! sunt consacrat de-a dreptul si eu. si dupa ce mancam si noi carnatii felix vom fi o tara consacrata in consacrarea ei.
  • 0 (6 voturi)    
    fonturi ungurești (Vineri, 10 ianuarie 2014, 20:19)

    Nea Ilie de la Scularie [utilizator]

    Băi nene, ați putea avea și voi măcar inspirația de a nu mai folosi fontul unguresc "Algerian" în logo-uri românești?
  • +2 (2 voturi)    
    adica turnatorul voiculescu isi aproba sau (Vineri, 10 ianuarie 2014, 20:27)

    fosta zoezoe [utilizator]

    nu, prin al mic concurentii pe piata bio ?
  • 0 (2 voturi)    
    Hmm (Vineri, 10 ianuarie 2014, 21:14)

    OmulNou [utilizator]

    O idee buna, teoretic, dar cum se aplica in Ro, toti care au bani de spaga vor obtine certificarea.
  • 0 (0 voturi)    
    carnati pentru felix (Vineri, 10 ianuarie 2014, 23:06)

    timp tamp [utilizator]

    si lui felix ii plac carnatii, slugilor de la latrina3 le da ce iese pe partea opusa infulecarii
  • +1 (1 vot)    
    Din partea Grupului de Initiativa Radu Anton Roman (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 5:13)

    TiberiuCazacioc [utilizator]

    Politica de produs traditional ar trebui sa fie una de importanta majora. Franta a inregistrat la UNESCO la patrimoniu imaterial, bucataria franceza. Noi, cum peste 6.000 de produse "traditionale" nu am facut decat sa creem o fictiune. Guvernul Romaniei a reglementat din 2004 incoace cum anume se dau atestate de produs traditional. Dupa 9 ani, fara ca nimeni sa-si asume raspunderea, rezultatele sunt in mare masura proaste. Au aparut totusi mici producatori care realizeaza produse alimentare de calitate. Acestia trebuie sustinuti. Noua reglementare nu rezolva un singur lucru: puzderia de piete si paranghelii cu politicieni locali care fac onorurile unor evenimente unde nici un produs nu are atestat, fara norme de igiena respectate. Si nu rezolva o alta problema, anume falsa etichetare cu carioca, a produselor traditionale. In ce priveste indicatia geografica informala "de la Sibiu" de peste tot, nici asta nu o sanctioneaza nimeni. Asa ca vom avea un ordin cae schimba niste reguli tot pentru cei ce le respectau. In plus trebuie spus, nu era nevoie de ordin, exista Regulament european ptr. produse de calitate si exista lege privind marcile si indicatiile geografice. Inclusiv doar din 2013, un organism de certificare local. Statul trebuia sa iasa din schema de certificare de stat, ptr. pot exista unele private dar si exista ptr. DOP, IGP, STG una europeana. Va stau la dispozitie sa discutam. Blogul meu despre miscarea Slow Food si ecogastronomie este http://cazacioc.blogspot.com
  • +1 (1 vot)    
    Cum sa ruinezi ce s-a facut bine si sa recunosti r (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 5:23)

    TiberiuCazacioc [utilizator]

    Proiectul de ordin despre marca nu specifica in ce conditii este retras un atestat. Trebuie sa intelegem ca este ca o fransiza. In plus, din ce spuneti in articol (eu stiu versiunile anterioare, la care am trimis si la MADR puncte de vedere, evident fara raspuns), sa incluzi in atestare control de la industria alimentara, pe cei care privesc cu ochi rai MICA industrie alimentara (pentru ca chipurile le submineaza vanzarea de parizer), asta nu pare suspect? Pare un proiect de ordin, al treilea ca incercare din 2012 incoace, care urmareste sa sugrume micii producatori care chiar repun bazele patrimoniului imaterial culinar romanesc. Ma gasiti oricand disponibil din partea Grupului de Inititativa Radu Anton Roman si a miscarii Slow Food, pentru o discutie despre subiect. Pentru ca activam in domeniu, d-le zamfir, din 2007 incoace. Puncte de vedere gasiti si la Ecogastronomica, http://cazacioc.blogspot.com
    • 0 (0 voturi)    
      Sanatate sa fie (Miercuri, 26 februarie 2014, 1:22)

      MihaiZaharia [anonim] i-a raspuns lui TiberiuCazacioc

      Este deja o realitate ca initiativele ,in general, nu mai sunt luate in serios. Pacat, se pierde de doua ori: 1. atunci cand nu exista o viziune generala si rezulta haos / 2. si atunci se pierde increderea in tot ce inseamna idei si planuri si lasam sa treaca pe langa noi inclusiv pe cele bune .
      Si eu sunt un mic producator bunicel.ro ( http://bunicel.ro/produse-traditionale-romanesti/ ) si incerc sa-mi pastrez optimismul si tonusul pozitiv pentru ca am impresia ca atunci cand le voi pierde, voi pierde si lupta.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică