​Ministerul Agriculturii vrea sa puna un semn distinctiv pe produsele traditionale romanesti si sa le inscrie intr-un nou Registrul National al Retelor Consacrate, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Daniel Constantin, emis vineri. Producatorii isi vor putea inscrie produsele traditionale in mod voluntar, pentru a beneficia de un logo special aplicat de minister si tot ei vor suporta cheltuielile cu verificarea calitatii de produs traditional pentru marfa.

Logo reteta consacrataFoto: Ministerul Agriculturii

Potrivit proiectului de ordin de ministru privind "atestarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti", Ministerul Agriculturii înfiinţează Registrul National pentru Retete Consacrate (RNRC), in care producatorii sunt invitati sa-si inscrie marfa alimentara traditionala, daca doresc.

Odata inregistrat in RNRC un produs, operatorul alimentar poate pune pe eticheta produsului certificat ca atare un logo special instituit de Ministerul Agriculturii, cu textul "Atestat. Reteta consacrata".

documente

Ordin ministru reteta consacrata

(10 Ian 2014) PDF, 426KB

Pentru a putea fi considerate ca fiind facute dupa "reţetă consacrată românească", carnatii de Plescoi, salamul de Sibiu sau zacusca respective trebuie sa fi fost fabricate "cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a prezentului ordin".

Pentru aceasta, operatorii alimentari doritori trebuie sa depuna la direcţia pentru agricultură judeţeană sau a municipiului Bucureşti în raza căreia se realizează produsul alimentar următoarele documente, în 3 exemplare:

  • opis cu documentele depuse;
  • cererea tip pentru înregistrare în R.N.R.C. pe cod categorie şi cod produs, prevăzută în anexa nr. 1;
  • dovada că operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea unui produs alimentar după o reţetă consacrată românească, este autorizat/înregistrat conform cerinţelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
  • contractul de prestări servicii cu un laborator autorizat, de terţă parte;
  • reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi utilajele necesare fabricării reţetei;
  • schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea reţetei;
  • capacitatea de producţie a produsului reţetă consacrată, exprimată în kg/litri/zi;
  • certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului;
  • actul de identitate al solicitantului sau persoanei împuternicite, în copie.

Mai departe, structuri teritoriale de isnpectie ale Ministerului Agricultiurii fac verificari in teren la producatorii solicitanti de logi, iar, in baza rezultatelor inspectiei, o comisie tehnică speciala valideaza produsele tip reţetă consacrată.

Comisia este alcătuită din 2 reprezentanţi ai structurilor de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi 3 reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare.

"Contravaloarea serviciilor pentru verificarea conformităţii va fi suportată de către operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti", precizeaza Ministerul Agriculturii.