Pachetul de tigari reglementat de viitoarea directiva UE

Pachetul de tigari reglementat de viitoarea directiva UE

Foto: Comisia Europeana

Tigarile mentolate vor fi interzise de la comercializare in Uniunea Europeana, incepand din anul 2020, potrivit unei propuneri de directiva adoptate miercuri de Parlamentul European, reunit in plen, la Strasbourg.

Initiativa Comisiei Europene modifica actuala directiva europeana privind tutunul, avand drept obiectiv ca produsele din tutun sa fie mai putin atractive pentru tineri, potrivit PE.

Propunerea legislativa, deja agreata cu ministrii sanatatii din statele membre UE, cere ca 65% din suprafata tuturor pachetelor de tigari sa fie acoperita cu imagini de avertizare, pe fata si pe verso.

In schimb, tigarile electronice vor fi reglementate, fie ca produse medicale, daca promoveaza abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun.

In privinta impactului bugetar, Comisia Europeana estimeaza ca reducerea consumului de tutun determinata de noile masuri se va transpune in economii anuale ale cheltuielilor cu asistenta medicala in valoare de 506 milioane euro in UE.

Totodata, CE sustine ca revizuirea directivei privind eglementarea comercializarii tutunului va determina o reducere estimativa cu 2% a consumului de tutun in decurs de 5 ani. Aceasta ar insemna o reducere a fumatului cu 2,4 milioane de cazuri in UE, conform CE.

Textul urmeaza sa fie adoptat si de Consiliul de Ministri, pe 14 martie, dupa ce, anul trecut, statele membre si-au at acordul pentru proiect, in cadrul discutiilor informale.

Statele membre vor fi obligate sa inceapa sa aplice prevederile, prin transpunerea in legislatia nationala, in termen de doi ani dupa ce modificarea de directiva va fi publicata in Jurnalul Oficial al UE.

Ce prevede propunerea legislativa adoptata de PE:

  • Legislatia actuala cere ca avertismentele de sanatate sa acopere cel putin 30% din fata pachetului si 40% din revers. Textul propus va creste aceasta suprafata la 65%, si va cere ca aceste avertismente sa fie vizuale - ceea ce nu se intampla in majoritatea statelor membre in momentul de fata. Pe laterale, suprafetele pachetelor de tigari vor fi ocupate in proportie de 50% cu texte antifumat.       
  • Pachetele cu mai putin de 20 de tigari - care sunt mai ieftine si, de aceea, mai accesibile copiilor - vor fi interzise in putinele state unde mai sunt permise pe piata.
  • Textul interzice aromele care ar putea face tigarile mai atractive prin crearea unei "arome caracteristice". Mentolul va fi interzis din 2020. Aromele vor fi acceptate insa pentru pipe.
  • Unii aditivi in mod special daunatori sanatatii vor fi interzisi, iar autoritatile de reglementare au puteri noi de a cere industriei de tutun sa efectueze alte studii privind o "lista de prioritati" pentru aditivi care sa fie elaborata printr-un act delegat. Aditivii esentiali pentru producerea tigarilor, cum este zaharul, vor fi autorizati.
  • In forma plecata de la Comisia Eurpeana, initiativa legislativa interzicea si tigarile slim, insa, in octombrie 2013, Parlamentul Euopean a eliminat aceasta restrictie, inainte de procedura de trialog cu Consiliul UE si cu reprezentantii Comisiei.
  • Ca masura pentru combaterea contrabandei cu tigari, directiva introduce un sistem de urmarire a produselor la nivelul UE, pentru lantul legal de aprovizionare. Acest sistem va fi intridus treptat, incepand cu tutunul pentru rulat. In plus, vor fi introduse caracteristici de securitate vizibile si invizibile (de exemplu, holograme), care ar trebui sa faciliteze aplicarea masurilor de respectare a legislatiei si sa ajute autoritatile si consumatorii sa detecteze produsele ilicite, potrivit Comisiei Europene.
  • Pentru combaterea vanzarii de produse din tutun catre minori, fiecare stat membru al UE va putea opta pentru masuri de interzicere a vanzarilor transfrontaliere cu amanuntul, cum ar fi tranzactiile online.  Daca statele membre decid sa nu interzica aceste vanzari, vanzatorii cu amanuntul care doresc sa vanda produse din tutun transfrontalier trebuie sa isi notifice activitatea inainte de prima vanzare in statul membru in care sunt stabiliti si in statele membre in care isi vand produsele din tutun, arata CE. De asemenea, comerciantii transfrontalieri cu amanuntul trebuie sa instituie un sistem de verificare a varstei, pentru a se asigura faptul ca produsele din tutun nu sunt vandute copiilor si adolescentilor.
  • In privinta tigarilor electronice, la propunerea eurodeputatilor, acestea vor fi reglementate fie ca produse medicale, daca sunt prezentate ca un ajutor la abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun. In acest caz, concentratia lor de nicotina nu trebuie sa depaseasca 20mg/ml.
  • Tigarile electronice cu cartus care se poate reumple vor fi permise. Tigarile electronice trebuie sa fie tinute departe de copii si sa aiba avertismente de sanatate. Restrictiile de publicitate pentru produsele din tutun li se vor aplica si tigarilor electronice.