Persoanele care reclama Consiliului Concurentei, cu dovezi, ca o anumita firma sau mai multe incalca Legea Concurentei pot beneficia de recompense de pana la 1% din amenda aplicata firmei, dar nu mai mult de 100.000 euro, informeaza Mediafax.
Consiliul Concurentei vrea sa aduca un amendament la actuala Lege a Concurentei prin care aceasta masura sa poata fi aplicata.
"Propunerea noastra este ca cei care vin cu o sesizare care se dovedeste corecta dupa aceea, deci cei care ne dau informatii despre o practica anticoncurentiala sa fie recompensati. Aceasta, bineinteles, dupa ce se dovedeste ca informatiile oferite sunt corecte si instanta confirma ca, intr-adevar, firma aceea a incalcat legea. Cel care a facut sesizarea ar putea sa primeasca pana la 1% din cuantumul amenzii, dar nu mai mult de 100.000 de euro. Vrem sa-i incurajam material pe cei care au indicii ca se incalca legea", a declarat sambata, la Sinaia, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Potrivit acestuia, masura functioneaza cu succes in Ungaria.
"Posibilitatea de a fi sesizati exista deja. Chiar din acest an avem un mecanism, oricine are informatii privind incalcarea legii ne poate scrie, trebuie sa ne dea si dovezi. Dar nu-i dam niciun ban. In al doilea rand, daca doreste sa ramana anonim, ca pot fi si astfel de situatii - oamenii stiu, vor sa ne spuna, dar nu vor sa se afle - avem un instrument acum pe site-ul nostru, este o aplicatie prin care ei ne pot trimite o sesizare, ea va ramane anonima", a precizat Chiritoiu.
Acesta spune ca amendamentel la ordonanta de aprobare a Legii Concurentei sunt in Parlament, la Senat. Acesta are termen limita pana la 20 octombrie. Daca pana la aceasta data Senatul are o concluzie, legea ajunge la Camera Deputatilor, care e camera decizionala.
De altfel, Consiliul Concurentei a anuntat in repetate randuri ca incurajeaza companiile implicate in intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri de pana la 30% ale amenzilor sau chiar de imunitate totala, in functie de momentul in care contacteaza autoritatea de concurenta si de valoarea informatiilor furnizate.
Au mai fost situatii similare la imporatorii si distribuitorii de piese auto, cablisti si altii.
Astept cu maxim interes o investigatie la distribuitorii de medicamente care ne fac rau cu complicitatea ANM.
E usor sa judeci 'sifoanele'. Asa e romanul, nataflet pana la capat, macar e consecvent.
plus ca nu ai dreptate nu statul stabileste cati medici sunt din cauza faptului ca foarte multi dupa ce ies pe poarta facultatii si nu numai o taie repede in tari straine
in fine in articol se vorbeste despre premierea celor care reclama practici anticoncurentiale cu dovezi indiferent de domeniu, ce zici tu e pe langa subiect...
dar multi dintre 'cetateni', angajati la aceste companii mari, sunt 100% complici la mizeriile pe care le fac companiile.
nu cred ca exista companie mare in RO care sa nu-si fi aranjat preturile cu concurentii; nu exista companie mare care sa nu abuzeze de consumatori, sa nu le dea mizerii sa manance sau produse defecte sau substandard.
priviti la situatia din bere: romanasii nostri angajati la multinationale au batut toate recordurile de viteza, au pus toate nenorocirile de fermenti si au produs bere in 24 de ore, in loc de 4 saptamani...
si daca s-au plans clientii de dureri de cap, le-au raspuns ca nu trebuiau sa bea mai mult de doua beri...
la detergent se fura, medicamentele se transporta in caldura si pe urma se aranjeaza cu ANM un pret magaresc, masinile au tot felul de probleme, rosiile sunt pline de chimicale cancerigene, apa de la robinet e taxata cu profit de 800%, gazul e 'indoit' cu gaz cu putere calorica mai mica... lista e interminabila
si noi ne miram ca o ducem prost...cum am putea sa o ducem bine cand toata lumea face rahaturi? ne mira doar cand ni se intampla noua...
si in culmea nesimtirii, baietii de la bere au sarit pe forum si pe facebook sa apere metodele, sa zica ca nu e problema. singura bucurie e ca si ei si copiii lor mananca rahaturile facute de altii...
Cauta berile belgiene sau nemtesti, dinalea cu eticheta cu limba romana aplicata peste etichetele originale. Asa macar te asiguri ca bei ce trebuie, nu zeama industriala.
Eventual poti sprijini artizanii berari, desi Zaganu ala e dezamagitor de naspa. :)
Cu painea am eu o problema. E incredibil ce se intampla pe piata, iarasi cu complicitatea autoritatilor platite din banii nostri sa ne protejeze...
dati-le amenda 10% din cifra de afaceri si apoi 1% mie :)
aviz amatorilor, trebuie si confirmarea instantei....:))))))
"Propunerea noastra este ca cei care vin cu o sesizare care se dovedeste corecta dupa aceea, deci cei care ne dau informatii despre o practica anticoncurentiala sa fie recompensati.
Aceasta, bineinteles, dupa ce se dovedeste ca informatiile oferite sunt corecte si instanta confirma ca, intr-adevar, firma aceea a incalcat legea."
codul civil/penal indica chestii serioase in cazurile de calomnie....