Membrii Camerei Lorzilor din Parlamentul Regatului Unit sunt de parere ca Guvernul ar trebui sa dea unda verde unui proiect de testare a insectelor modificate genetic.

TantarFoto: Smile Media

Reprezentantii Comitetului pentru Stiinta si Tehnologie sustin ca modificarea genetica ar putea face insectele incapabile de transmitearea unor boli precum febra Dengue si malaria. Aceleasi tehnici ar putea fi utilizate si in controlarea daunatorilor care afecteaza sectorul agricol britanic.

Raportul intocmit conchide ca reglementarile UE la adresa organismelor modificate genetic ”esueaza lamentabil” si sunt bazate ”in intregime pe riscuri„ ignorand beneficiile.

”Tehnologiile insectelor MG au nu doar potentialul de a salva numeroase vieti in intreaga lume, dar si de a genera beneficii economice semnificante pentru sectorul comercial britanic”, explica Lordul Selborne, cel care prezideaza comitetul. El adauga insa ca tehnologia a fost ”oprita brusc pentru ca sistemul de reglementare al UE este teribil de inadecvat”.

Insectele modificate genetic sunt create prin introducere de ADN in genomul lor. Noile tehnici de editare a genelor pot face acest proces mai rapid si mai putin costisitor din punct de vedere financiar.