Plantele modificate genetic vor putea fi cultivate in Anglia, dupa ce Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana, prevad planurile elaborate de ministrii englezi. Noile norme de reglementare a utilizarii tehnologiilor de modificare genetica, care sunt dezvoltate de catre guvern, ar putea deschide calea pentru noi produse din aceasta categorie, in ciuda opozitiei exprimate de activisti.

Doar un singur produs modificat genetic a fost autorizat din 1998 incoace, din cauza rezistentei fata de tehnologia MG a unor state membre ale Uniunii Europene.

George Eustice, ministrul agriculturii, a dezvaluit intr-un raspuns scris catre Parlament ca Guvernul studiaza ”posibile acorduri viitoare de reglementare a organismelor modificate genetic”. Tomatele bogate in antioxidanti si cartofii rezistenti la taciune sunt vizati in primul rand pentru a fi introdusi in cultura. Dl Eustice a insistat asupra faptului ca noile norme vor trebui sa fie ”solid bazate pe argumente stiintifice”.

Ottoline Leyser, director al laboratorului Sainsbury de la Universitatea din Cambridge, a salutat vestea, spune TheTimes: ”Blocajul plantelor MG in Europa a fost intotdeauna facut prin refuzul de a acorda licente pentru uz comercial”, a spus profesorul Leyser. ”Sistemul ar fi trebuit sa fie bazat pe argumente stiintifice si dovezi din aceasta categorie, dar, in realitate, mai mult ideologia a avut de a face cu asta.„

Mai multe pe www.infoomg.ro

Articolul original este disponibil pehttp://www.telegraph.co.uk/news/2016/10/26/british-farmers-could-grow-gm-crops-after-brexit-reveals-ministe/