Actualizat acum

[P] Avantajele si dezavantajele gratarelor electrice

de     SmileMedia
Vineri, 1 septembrie 2017, 16:09 Economie | Consumator

Atunci cand vine vorba de fripturi, un gratar este cea mai buna metoda de preparare. Dar gratarele sunt de mai multe feluri, in functie de "combustibilul" utilizat: pe gaz, pe carbuni sau pe curent electric. Pentru ca vine toamna, iar vremea ar putea sa nu mai fie chiar cel mai bun aliat atunci cand vine vorba de facut gratare, poate ar trebui sa iei in calcul un gratar electric, cel mai potrivit pentru a face fripturi in orice anotimp si pe orice tip de vreme, chiar si la interior.

Totusi, inainte de a achizitiona un gratar electric, ar trebui sa afli care sunt avantajele si dezavantajele acestor tipuri de gratare.

1. Dimensiunile:

Unul din marile avantaje ale unui gratar electric este dimensiunea compacta a acestuia, una potrivita perfect pentru spatiile mici. Totusi, daca ai o familie numeroasa sau un grup mare de prieteni, trebuie sa tii cont ca ai nevoie de mai mult de un gratar electric pentru a pregati mancarea pentru toti.

2. Fumul:

Orice friptura gatita genereaza fum, dar in cazul unui gratar electric, fata de unul pe carbuni, de exemplu, cantitatea de fum este mult mai mica. De aceea, gratarul electric bifeaza inca un punct bonus atunci cand este folosit la interior. Gratarele pe carbuni sau pe gaz trebuie folosite exclusiv in aer liber.

3. Curatarea gratarului:


Dat fiind ca gratarul electric functioneaza pe baza de curent electric, are componente care nu pot fi expuse la apa. Asa ca trebuie sa ai grija ca niciodata sa nu-l speli cat timp este conectat la priza. Atentie maxima atunci cand speli piesele gratarului si nu lasa niciodata resturi de apa pe acestea. In schimb, toate piesele unui gratar pe gaz sau pe carbuni pot fi curatate cu apa, fara nici cea mai mica emotie.

4. Gustul fripturii:

Unul dintre dezavantajele mari ale gratarului electric fata de cele pe carbuni sau gaz este gustul produsului finit: friptura. Dispozitivele pe curent nu ofera acelasi gust si aceeasi savoare carnii, precum celelalte tipuri de gratare.

5. Transportul:


Inca un avantaj cert al gratarelor electrice, tot datorita dimensiunilor compacte, este transportul dintr-o parte in alta. Cele pe gaz sau pe carbuni, desi dotate cu roti, sunt voluminoase, masive, iar transportul acestora nu este chiar floare la ureche si nici nu e la indemana oricui.

6. Temperatura de gatire:

Gratarele electrice au un sistem de reglare a temperaturii, pe nivele: joasa, medie, ridicata. Aceste gratare genereaza caldura intensa, dar ulterior bobinele acestora se sting, odata ajunse la temperatura setata. Din aceasta cauza, daca gatesti un tip de carne care are nevoie de temperatura ridicata un timp mai indelungat, nu este foarte convenabil. Gratarele pe gaz sau pe carbuni pot fi controlate mult mai usor atunci cand vine vorba de temperatura optima de gatire si de durata.

7. Pretul:


Un alt beneficiu al gratarelor electrice este ca acestea pot fi gasite la preturi destul de prietenoase pentru orice buzunar. In schimb, investitia pentru un gratar pe carbuni sau pe gaz este ceva mai ridicata.

Asadar, analizeaza bine informatiile, avantajele si dezavantajele tipurilor de gratare si alege in cunostinta de cauza. E adevarat, dat fiind pretul care poate fi destul de scazut al unui gratar electric, precum si dimensiunile sale reduse, care nu iti ocupa mult spatiu de depozitare, cel mai convenabil ar fi sa detii atat un gratar electric, cat si unul pe carbuni sau pe gaz, pe care sa le folosesti doar in aer liber. Astfel, beneficiezi doar de avantajele gratarelor, in functie de momentul ales pentru o masa cu prietenii sau familia.














3119 vizualizari

  • +2 (4 voturi)    
    O mica eroare (Vineri, 1 septembrie 2017, 16:48)

    LiviuX [utilizator]

    Daca la majoritatea punctelor aveti dreptate, la cel cu temperatura va inselati amarnic. In primul rand, gratarele electrice (mai noi, e drept) au posibilitatea de a seta temperatura in grade, nu doar in cele trei trepte mentionate. Abaterea (prin controlul alimentarii rezistentei) e de circa +/- 20 grade F. Ceea ce la o temperatura necesara de peste 300 grade F (de obicei) nici nu conteaza. Si asta poate fi mentinuta cat vreti (de unde ati scos-o ca nu??), nu se raceste (ca la carbuni, care se consuma) Asa ca, dupa mine, gustul ramane singurul dezavantaj. Din pacate esential insa (iarasi dupa parerea mea). Evident ca aici nu mai discutam pretul curentului electric, al gazului si al carbunilor, care nu sunt importante decat daca ai face gratar zilnic si chiar de mai multe ori pe zi. Practic, eu de ex. prefer (cu exceptia iernii daca e foarte frig) gratarul pe gaz. Si la acesta poti regla temperatura si o mentine constanta, plus ca exista aditivi care dau gust preparatelor foarte apropiat de gustul obtinut pe carbuni. Parerea mea!
    • 0 (0 voturi)    
      In Romania.. (Sâmbătă, 2 septembrie 2017, 16:28)

      mircea_cjn [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      gradele Celsius sunt folosite.
      Ai uitat sau vrei sa te dai anglo saxon veritabil, asa cum Raducioiu nu mai stia romaneste dupa 3 luni de Italia.
      • 0 (0 voturi)    
        Imi pare bine ca ai prins esenta problemei (Marţi, 5 septembrie 2017, 16:07)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

        Doar ca idee, in primul rand sunt plecat de peste 14 ani. In al doilea rand, oricine stie putina matematica poate sa faca transformarea. Mai ales ca la temperaturi mari poti foarte simplu imparti valoarea in grade F la 2 pentru a obtine gradele C. Te las sa iti dai seama singur cum se face transformarea inversa. Mai adaug doar ca la aceste temperaturi suficient de inalte eroare e neglijabila. Nu se face gratar cu o precizie a temperaturii de cateva grade... Asta asa, ca idee...
  • +2 (2 voturi)    
    Aditivi ? (Vineri, 1 septembrie 2017, 22:29)

    Mulpha [utilizator]

    Crezi ca e OK sa folosim ADITIVI pentru a da gust de friptura fripturii ?
    • 0 (0 voturi)    
      Se pare ca unii au idei fixe (Marţi, 5 septembrie 2017, 16:13)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Mulpha

      Cum aud de aditivi cum e vorba de ceva rau. In primul rand nu toti aditivii sunt nocivi. Daca in Romania sunt si din astia si ii mai si folositi nu e vina mea. Iar ca idee, ca aditivi pot fi folosite de ex (asta folosesc eu) bucatele mici de lemn invelite in folie de aluminiu, care arzand mocnit dau aroma de fum ca la un gratar cu lemne sau carbuni. Mai mult, credeti ca brichetele de carbuni nu contin aditivi care sa le mentina in acea forma si sa le mentina compacte?


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version