Tratatul de liber-schimb UE-Canada, CETA, a intrat in vigoare provizoriu, joi, in pofida contestarii persistente a ONG-urilor si a unor organizatii profesionale, relateazaa AFP, citata de news.ro.

Bruxelles-ul si Ottawa vad in acest acord "de noua generatie", "cel mai ambitios" semnat vreodata de UE, un "punct de referinta pentru viitoarele acorduri internationale".

"Acordul cu Canada va produse rezultate in termeni de locuri de munca, de schimburi" comerciale, a insistat joi presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-un discurs rostiit in fata Comitetului Economic si Social European. El a descris "rezistenta" din Europa fata de tratatele comerciale drept "incredibila". "Nu spun ca nu imi pasa de rezistenta si ii ascult pe cei care dau dovada de analiza - aproape complet eronata ￯- in aceasta privinta, dar nu ma alatur ei", a adaugat el.

Intrarea in vigoare a CETA este "o stire excelenta", a scris pe Twitter premierul canadiat Justin Trudeau, apreciind ca tara sa va "avea numeroase avantaje".

Concret, CETA elimina, de joi, 99% dintre taxele vamale. In plus, prevede cooperarea in domeniul social, in cel sanitar si in cel de combatere a incalzirii climatice.

In 15 februarie, Parlamentul European a aprobat Acordul Economic si Comercial Cuprinzator dintre UE si Canada (CETA), ceea ce a permis ridicarea vizelor pentru romanii care vor sa calatoreasca in tara nord-americana.