Anul trecut informam cititorii despre un proiect incheiat intre Kraig Biocraft Laboratories (KBL), o companie de bioinginerie, si Pentagon. Initial contractul era in valoare de 100.000 de dolari si a fost semnat in vara anului 2016.

Obiectivul urmarit de KBL era sa modifice genetic viermii de matase pentru a produce un fir specific paianjenului. Acest proiect special, numit Dragon Silk, solicita Kraig "sa proiecteze, sa produca si sa livreze materiale de matase recombinata adaptate nevoilor de protectie ale soldatilor nostri", potrivit unui comunicat de presa.

Intentia declarata este de a se realiza o lenjerie care sa foloseasca si drept armura.

In mai 2017, KBL a prezentat rezultatele testelor in poligon cu noul material anti-glont. Pentagonul trebuie sa fi fost placut impresionat de ceea ce a vazut, de vreme ce a oferit KBL inca de zece ori mai multi bani pentru continuarea cercetarii.

"Cand am infiintat aceasta companie, am visat ca intr-o zi vom lucra cu armata americana pentru a produce materiale ultra-rezistente in sprijinul razboinicilor nostri", a declarat fondatorul si CEO-ul companiei, Kim K. Thomson. "Echipa noastra este onorata sa lucreze la acest proiect nobil si intentionam sa oferim acestui client foarte important cei mai buni polimeri de inalta rezistenta folosind tehnologia noastra cu matase de paianjen recombinata."

In prima faza se urmareste producerea unei lenjerii care sa protejeze picioarele si zona genitala a militarilor. Leziunile in aceste zone au fost frecvente printre cei care au luptat in Irak si Afganistan, deoarece dispozitivele explozive improvizate (IED) explodeaza la priza.

Viermii de matase sunt mult mai potriviti pentru productia de matase deoarece traiesc in colonii, spre deosebire de paianjenii solitari care ucid adesea alti membri ai propriei specii. Dar matasea lor nu este suficient de rezistenta. De aceea a fost necesara introducerea unor gene de la paianjen in genomul viermelui de matase.

Materialul rezultat are, conform surselor, o rezistenta dubla fata de a kevlarului, principalul material anti-glont folosit in prezent. Dar, in timp ce acesta are o elasticitate de doar 3%, noua matase ajunge la peste 40%.

Articolul original este disponibil pesputniknews.com.