Numarul turistilor care s-au cazat in structurile de primire turistica din Romania in anul 2007 a crescut cu 12,2% fata anul anterior, pana la 6,97 milioane de persoane, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Sosirile turistilor romani au reprezentat 77,8 % din numarul total de sosiri, restul de 22,7% fiind turisti straini, ponderi egale cu cele din anul 2006.

In perioada mentionata, innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 20,59 milioane de nopti, in crestere cu 8,4% fata de cele din anul 2006.

Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 82,6% din numarul total de innoptari, in timp ce turistii straini au reprezentat 17,4%.

Cresteri insemnate ale innoptarilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare s-au inregistrat in hosteluri, hoteluri pentru tineret, spatii de cazare pe nave, pensiuni turistice rurale, pensiuni turistice urbane. Scaderi fata de anul 2006 s-au inregistrat la tabere de elevi si prescolari, bungalouri si popasuri turistice.

Cele mai multe sosiri si innoptari ale turistilor s-au inregistrat in Bucuresti si orasele resedinta de judet, exceptie facand orasul Tulcea, adica 47,5%, respectiv 32% din total. Acestea sunt urmate, in ceea ce priveste innoptarile, de statiunile balneare (26,4%), statiunile din zona litorala fara orasul Constanta (19,7%), statiunile din zona montana (10,8%) si zona Delta Dunarii si orasul Tulcea (0,7%). Restul de 10,4% reprezinta alte localitati si trasee turistice.

In cazul sosirilor, statiunile din zona montana se claseaza pe locul secund, cu 14,3%, urmate de statiunile din zona litorala fara orasul Constanta (11,4%), statiunile balneare (10,7%), zona Delta Dunarii si orasul Tulcea (1,1%), restul de 15% fiind reprezentate de alte localitati si trasee turistice.