Indicele increderii in economia romaneasca

Increderea in economia romaneasca a scazut, in noiembrie, mai mult decat la nivelul Uniunii Europene. Potrivit raportului prezentat ieri la Bruxelles, indicele care masoara increderea in economia romaneasca a coborat cu 12,3 puncte. La nivelul Uniunii, scaderea a fost, insa, de 6,7 puncte. In noiembrie, increderea in economie a scazut cel mai mult in Slovenia si Ungaria.

BNR - regulament credite

Modificarea regulamentului de creditare prevazuta de BNR in ianuarie nu va duce si la schimbarea modului de calcul al veniturilor solicitantilor. Este opinia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. El a adaugat, insa, ca ar putea sa se faca modificari la matricea din care rezulta gradul de indatorare. Asociatia Romana a Bancilor a trimis deja Bancii Centrale si Guvernului mai multe propuneri pentru deblocarea creditarii si modificarea regulamentului strict din octombrie. Presedintele Asociatiei, Radu Ghetea, a declarat pentru HotNews ca, printre acestea, se numara: deductibilitatea fiscala a dobanzii la creditul ipotecar, eliminarea TVA la achizitia de locuinte si subventionarea dobanzii pentru IMM-uri.

Romanii, buni platnici desi castiga putin

Romanii sunt printre cei mai buni platnici, desi au aproape cel mai mic salariu din Uniunea Europeana. Potrivit unui studiu realizat in 6 tari europene, 84% dintre romani nu intarzie sa-si achite obligatiile financiare, situandu-se astfel pe locul al doilea dupa cehi. Si asta, cu toate ca tara noastra este pe penultimul loc din Uniunea Europena dupa nivelul salariului minim reglementat: 137 de euro, potrivit unei statistici publicate ieri de Eurostat.

Somaj tehnic la Azomures

Majoritatea angajatilor combinatului chimic Azomures vor intra in somaj tehnic din 2 decembrie si pana in 12 ianuarie. Este vorba de 1.500 din cei 2.000 de salariati. Compania nu mai are comenzi pentru ingrasaminte si nici spatiu de depozitare a productiei. Muncitorii vor primi 75% din salariu.

Concedieri la Arcelor Mittal

ArcelorMittal, cel mai mare producator mondial de otel, vrea sa concedieze 9.000 de angajati din intreaga lume. Sunt vizati cei care lucreaza in sectoare non-productive, in vanzari si in sectorul administrativ. In Europa numarul celor concediati va ajunge la 6.000. Scopul masurii: reducerea cheltuielilor cu un miliard de dolari.

Spania - plan anticriza

Spania a anuntat, ieri, un pachet de masuri anticriza, in valoare de 11 miliarde de euro. Industria auto, grav afectata de criza financiara, va primi un ajutor substantial: 800 de milioane de euro. Fonduri guvernamentale vor fi alocate si pentru infrastructura, constructiile publice si turism. Planul ar trebui sa duca la crearea de 300.000 de locuri de munca in 2009. Spania are cea mai ridicata rata a somajului din Uniunea Europeana: 11,3%.

GM

Gigantul auto american, General Motors ar putea renunta la cateva marci celebre in incercarea de a convinge Congresul sa-i acorde 12 miliarde de dolari pentru a iesi din grava criza financiara. Sunt in vizor marcile Saab, Saturn si Pontiac. In plus, producatorul a anuntat salariatii ca vrea sa diminueze cu cel putin 10% costurile cu forta de munca din Europa. Masurile fac parte din planul pe care General Motors trebuie sa-l prezinte Congresului american pana in 2 decembrie pentru a primi ajutor guvernamental.

Panasonic previzuni

Producatorul japonez de electronice Panasonic isi reduce cu 90% previziunile de profit pentru anul fiscal curent. E prima data in ultimii cinci ani cand conglomeratul estimeaza o scadere a profitului.

Evolutia burselor

Bursa de la Bucuresti a inchis ieri in usoara scadere, cu 0,65%. Marile burse europene au incheiat insa pe verde, urcand intre doua si patru procente. Bursa americana a fost inchisa din cauza sarbatoririi Zilei Recunostintei.

Curs valutar

Moneda nationala incepe ziua la un curs de 3,85 lei pentru un euro, dupa ce ieri s-a depreciat cu aproape 5 bani. Pe parcursul zilei leul a avut insa doua momente de apreciere brusca, dealerii suspectand interventia BNR. Un dolar este cotat astazi la 2,98 lei, iar francul elvetian a urcat pana la 2,49 lei.