Irlanda retrage de la comercializare carnea de porc din cauza contaminarii cu dioxina

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 7 decembrie 2008, 14:36 Economie | Consumator

Guvernul irlandez a ordonat sambata industriei alimentare sa retraga de la vanzare toate produsele pe baza de carne de porc fabricate intern, din cauza unei contaminari cu o dioxina ce poate cauza cancerul, relateaza Reuters si AFP, citate de NewsIn.

"Acest ordin ii priveste pe cei care vand cu amanuntul, pe cei din industria turismului si restaurantelor si sectorul irlandez de procesare a carnii de porc", a precizat Guvernul intr-un comunicat.

Dioxinele sunt toxine ce se pot forma in timpul procesului de combustie si pot fi prezente in reziduurile industriale, potrivit Guvernului.       

"Datele preliminare arata ca problema de contaminare a inceput probabil in septembrie 2008", a mai anuntat Executivul de la Dublin.

Irlanda numara circa 1,5 milioane de porci in iunie. Aceasta tara a exportat carne de porc in valoare de 368 de milioane de euro in 2007, iar jumatate din ea a ajuns in Marea Britanie, potrivit datelor oficiale. Ministerul Agriculturii a anuntat ca ar putea fi cu siguranta vizate si "cateva tari europene".

Rezultatele analizelor de laborator efectuate asupra esantioanelor de hrana animala si grasime de porc au confirmat sambata prezenta dioxinei, nivelul toxinelor fiind de 80 pana la 200 de ori mai mare decat limitele de siguranta.

Asociatia Fermierilor Irlandezi a anuntat ca unele dintre fermele afectate au fost izolate, iar retragerea produselor de la comercializare este o masura de precautie, marea majoritate a produselor de pe piata fiind sigure. Produsele din carne proaspata din fermele neafectate vor reveni pe piata in curand, a dat asigurari presedintele asociatiei. "Carne de porc absolut sigura va fi de vinzare pentru consumatori cred ca de la mijlocul saptamanii viitoare", a spus Padraig Walshe la postul public RTE.

Contaminarea ar proveni de la o preparare alimentara si a fost depistata la sfarsitul lunii noiembrie gratie unor teste de rutina, potrivit AFP. Autoritatile au recomandat publicului sa nu consume, din precautie, carne de porc irlandeza sau sunca. Noi analize urmeaza sa stabileasca amploarea contaminarii.

Dioxinele mai sunt numite si poluanti organici persistenti (POP) si ar putea proveni in urma unor evenimente naturale precum incendiile de padure, insa majoritatea sunt subproduse ale procedurilor industriale. Sunt prezente in incineratoare de deseuri, topitorii, in metalurgie, fabricarea erbicidelor si pesticidelor.

Expunerea la doze foarte ridicate de dioxina a fost asociata cu riscul crescut de cancer. Or, dozele regulamentare fixate de Uniunea Europeana, a caror depasire necesita oprirea de la comercializare si consum, sunt foarte mici, prezentand riscuri minime pentru sanatate, spun specialistii din domeniul securitatii alimentare.

Masura anuntata sambata de Irlanda, care intervine in plina criza financiara mondiala, va lovi dur industria carnii de porc din aceasta tara, un sector in care lucreaza circa 5.000 de persoane. Sunca si carnatii figureaza la micul dejun in cazul majoritatii irlandezilor, in timp ce jambonul este mancarea traditionala in zilele Craciunului.

CE considera ca Irlanda a actionat adecvat prin retragerea produselor din carne de porc

Irlanda a actionat adecvat si cu rapiditate in ceea ce priveste retragerea de la vanzare a tuturor produselor pe baza de carne de porc fabricate intern, din cauza unei contaminari cu o dioxina ce poate cauza cancerul, a spus Comisia Europeana, relateaza Reuters.

"Comisia este de parere ca autoritatile irlandeze iau masurile potrivite, iar situatia este deocamdata bine gestionata", a declarat un oficial, potrivit NewsIn.

Produse din porc contaminate, provenind din Irlanda, au fost descoperite in Franta si Belgia

Produse irlandeze din carne de porc contaminata cu dioxina au fost descoperite in Franta si Belgia, in cursul unor controale la frontiera, a anuntat duminica Agentia irlandeza pentru siguranta alimentara (FSAI), care a lansat sambata alerta cu privire la aceasta substanta toxica, relateaza AFP.

Ancheta, care vizeaza gasirea sursei de contaminare, a aratat ca teste de rutina efectuate de autoritatile franceze indica o contaminare a produselor pe baza de carne de porc din Irlanda, procesate in Olanda, a declarat Rodney Evans, expert-sef al FSAI.

In urma testelor, a caror data nu a fost precizata, compania olandeza vizata a fost avertizata si au fost avertizate si autoritatile belgiene, unde au fost exportate, de asemenea, astfel produse. Teste efectuate de autoritatile belgiene au demonstrat contaminarea cu dioxina.

Guvernul german cere retragerea de la vanzare a carnii de porc de provenienta din Irlanda

Guvernul german a cerut duminica retragerea de la vanzare a carnii de porc de provenienta din Irlanda, in urma problemelor aparute in aceasta tara, relateaza AFP.

Autoritatile incearca sa stabileasca volumul de carne de porc ce provine din Irlanda si care se afla pe piata germana, a spus un purtator de cuvant al Ministerului pentru protectia consumatorilor.

Germania, mare consumator de produse din carne de porc, importa mai ales din Olanda si Danemarca.























976 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Pofta buna ! (Duminică, 7 decembrie 2008, 15:10)

    Porcul irlandez [anonim]

    In ce hal a ajuns tara asta care s-a dezvoltat rapid pe banii UE si ai celor plecati in USA !
    Faliment financiar, somaj dublat in cateva luni, bula imobiliara sparta, deficit bugetar record in ultimii ani, recesiune pe 2008 (PIB la minus 0,5%) si cireasa de pe tort e ca pt.2009 Irlanda prevede ca PIB-ul sau va diminua cu inca..9% !!
    Iar acum vine si scandalul carnii de porc otravite cu dioxina (f. dur pt. industrie si export), semn ca nu prea se fac controale serioase prin zonele unde porcii si oile se plimba pe "verzile pasuni ale Irlandei" :)
    In cel mai rau caz pt. noi, Romania va creste cu 10% per total in 2008 si 2009, in timp ce Irlanda va scadea cu 10% in acesti 2 ani.
    Astfel, decalajul intre un irlandez si un roman se reduce cu 20% la PIB si e bine pt. Romania.
    Sper ca o parte din romanii devenit someri cu datorii prin Irlanda sa revina in tara. De altfel, fara forta de munca straina inalt calificata si miliardele de la UE, Irlanda ramanea doar o tara de emigranti saraci, cum a fost timp de secole. Ah, i-a ajutat mult si cota unica, e prima tara din UE care a adoptat o "tax flat" si mii de societati straine s-au instalat si investit acolo.
    Oricum, cel putin in privinta normelor de protectie sanitara in industria alimentara si in zootehnie, n-avem de primit lectii de la Irlanda.
    • 0 (0 voturi)    
      Porci de pe meridiane (Luni, 8 decembrie 2008, 14:27)

      - [anonim] i-a raspuns lui Porcul irlandez

      Sunt ferm convins ca Romania va fi la fel de infloritoare ca si pana acum. Sa ne bucuram de salariu mediu de 300 de euro si de preturi irlandeze! Important e sa fim limitati si sa credem ca toate merg bine, ne ajuta mult, aste e foarte drept. Dar propunerea mea ar fi sa ii lasam in pace pe putinii romani care au avut curajul si forta sa munceasca prin alte tari si sa traim in euforia porcului romanesc perfect si fara dioxina, sa ne "descurcam" in continuare cum ne-am "descurcat" tot timpul.
  • 0 (0 voturi)    
    Dioxina (Duminică, 7 decembrie 2008, 17:55)

    Porcul romanesc [anonim]

    Eu nu contin dioxina, e prea scumpa si nu mi-o pot permite.
  • 0 (0 voturi)    
    Binefacerile investiţiilor în consumul industrial (Luni, 8 decembrie 2008, 11:35)

    mircea [anonim]

    astea sunt consecinţele faptului că majoritatea dăm cu multă largheţe bani pe produse industriale de utilitate îndoielnică în schimb ne zgârcim la produsele alimentare. Nu ne dăm seama că investiţia în alimente sănătoase este investiţie în propria sănătate. Ţinerea la un nivel coborât a preţurilor la alimente se face prin utilizarea unor chimicale pentru hrănirea animalelor, combaterea dăunătorior, conservarea alimentelor ca să nu se strice în supermarket, etc.
    • 0 (0 voturi)    
      Bio (Joi, 11 decembrie 2008, 14:31)

      Cricket [anonim] i-a raspuns lui mircea

      Sansa agriculturii romane este dezvoltarea sectorului ECO si exportul masiv al acestor produse


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri