ANSVSA: Consumul de carne de porc nu reprezinta un pericol pentru populatie

de Marius Mihaiescu     HotNews.ro
Duminică, 14 decembrie 2008, 16:34 Economie | Consumator

Consiliul Stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sustine ca, in acest moment, consumul de carne de porc nu prezinta un pericol pentru consumatori si recomanda populatiei sa nu aiba retineri din acest punct de vedere, relateaza Mediafax.

"Consiliul Stiintific a analizat masurile intreprinse de ANSVSA ca urmare a introducerii in Romania, in conditiile de comert intracomunitar, a unor cantitati de carne de porc suspecta de contaminare cu dioxina, provenita din mai multe state membre, cu origine Irlanda", potrivit unui comunicat de presa al ANSVSA.

Consiliul Stiintific a apreciat ca masurile intreprinse de ANSVSA, care a inceput investigatiile inainte de a fi notificat de catre Comisia Europeana, au fost in acord cu reglementarile europene pentru asemenea situatie de criza si eficiente.

"Consiliul Stiintific, luand in considerare si rezultatele studiului Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) privind reactiile adverse la consumul de carne de porc contaminata cu dioxina, la nivelul inregistrat in acest incident, in conditiile unui consum mare, zilnic, pe o durata de 90 de zile (situatie de fapt exagerata), situatie care nu s-a inregistrat in Romania, nu ar putea conduce la efecte adverse asupra sanatatii consumatorilor", precizeaza sursa citata.
























Material sustinut de Superbrands

Recomandari de vara de la librarii Humanitas

Librariile Humanitas au aparut ca entitate juridica in anul 1993, insa primele doua librarii au fost deschise sub egida Editurii Humanitas inca din 1991. Cu peste 25 de ani in piata de distributie si vanzare de carte din Romania, compania isi propune sa ramana in continuare lantul de librarii cu cea mai mare pondere de carte din Romania, acordand editurilor nationale si locale, dar si autorilor romani, sansa de a ajunge la public.

1324 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Desigur... (Duminică, 14 decembrie 2008, 17:32)

    Weather [anonim]

    Evident ca nu e nici un pericol....numa idiotii aia din UE au ce au cu carnea si cu dionina...Bine ca sintem noi mai destepti si le dam peste bot
    Daca asemenea Consilii Stiintifice si-au dat cu parerea si despre faimosul vaccin anti HPV,e clar...
    • 0 (0 voturi)    
      dioxine (Luni, 15 decembrie 2008, 13:45)

      MB [anonim] i-a raspuns lui Weather

      Nu dioxina.
      Exista un grup de substante cu acest nume, cu toxicitate diferita.
      Cred ca trebuia mentionat care din ele, inclusiv de "specialistii" de la ANSVSA.
      Una din proprietati e liposolubilitatea - se acumuleaza in tesutul gras - de aceea carnea de porc e cea mai expusa (chiar simpla si traditionala afumare aduce o anumita cantitate de dioxina)

      Dioxinele au existat dintotdeauna in mediu - arderea lemnului, activitatea vulcanica fiind citeva din surse.
      O data cu industrializarea s-au inmultit enorm sursele de contaminare - dar si tipurile de dioxine - noxele de esapament, arderile deseurilor, arderea carbunilor, chiar si fumul de tigara,etc,etc... iar datorita persistentei indelungate in mediu (sol, apa - zeci de ani) duce la acumularea unor concentratii considerate amenintatoare pt ca au fost evidentiate efectele mutagene / cancerigene (PRIN EXPUNERE PRELUNGITA) asupra organismului animal.

      In definitiv traim intr-o "mare" de dioxine, care uneori devine mai evidenta in diferite masuratori - alimente, de mediu..

      Poate ar trebui sa ne gindim sa nu mai facem prea mult gunoi, sa nu lasam pungile aruncate prin paduri, ca in final sa ajunga in foc, ne-am gindi la metode performante de reducere a noxelor.. si poate ne-am gindi mai mult cum se face ca atitea afectiuni "virale" apar in perioadele in care se dau foc la mai mari cantitati de reziduuri vegetale (primavara, toamna)..

      Si, apropos de siguranta alimentelor - noua vedeta in materie de peste pe piata romaneasca e pangasius - care in mare parte provine din Vietnam (cel putin pe cel care are eticheta), zona in care in timpul conflictului din anii 60-70 s-a folosit agentul Oranj, ierbicid, puternic contaminat cu TCDD, forma cea mai toxica de dioxina - cu efecte devastatoare asupra populatiei rezidente, dar si asupra veteranilor - si care persista inca in sol si ape, acumulindu-se si in tesutul animal. Sper ca ANSVSA a facut controalele necesare

      Cred ca unii romani se informeaza, nu sunt doar "destepti"
  • +1 (1 vot)    
    consiliu stiintific? (Duminică, 14 decembrie 2008, 18:28)

    florin [anonim]

    astia nu stiu bine nici tabla inmultirii cu 9. 9x7 e un mister pt multi veterinari!
    43000 tone = 43 milioane kg = > 2 kg carne pe om din romania. chiar ne cred tampiti?!!!!!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
    pun pariu ca si carnea aia care (Duminică, 14 decembrie 2008, 19:42)

    ploiesteanu [utilizator]

    au gasit-o infesta, dar nu au distrus-o pe loc, va aparea mai tarziu in magazine. Eu nu mai mananc carne de porc un an de aici incolo. Ordinul a fost clar : linistiti populatia si toti purtatorii de cuvant ai institutiilor (inclusiv doctorii) , s-au aliniat !
  • 0 (0 voturi)    
    Ce sa mancam? (Duminică, 14 decembrie 2008, 19:53)

    Gurmand [anonim]

    Nu se mai poate manca nimic: porcul are dioxina sau pesta, vaca e nebuna, puiul e cu gripa aviara, pestii au tenie, vegetalele au azotatzi si sunt modificate genetic. Totushi, ce mancam?
    • 0 (0 voturi)    
      Ei,nici chiar asa.... (Duminică, 14 decembrie 2008, 20:21)

      Weather [anonim] i-a raspuns lui Gurmand

      Iar aeru e plin de radiatii si apa de clor.
    • 0 (0 voturi)    
      informeaza-te (Luni, 15 decembrie 2008, 13:53)

      MB [anonim] i-a raspuns lui Gurmand

      citeste eticheta
      largeste-ti notiunile despre alimente si incarcatura lor nutritionala.
      vezi din ce regiune provine - aduna informatii despre istoria - evenimetele acelei regiuni.. controversele ei
      firmele - ce istoric au, daca au ridicat semne de intrebare, etc
      etc.
      Isteria nu ajuta pe nimeni, cel mult face selectie sociala.. si naturala, uneori.
  • 0 (0 voturi)    
    Adevarul (Luni, 15 decembrie 2008, 2:27)

    AAA [anonim]

    Si tocmai cand se pregateau sa creasca si ei preturile la carnea de porc sa castige niste bani de sarbatori, s-au trezit ca nu mai cumpara nimeni porc si vor ramane cu carnea nevanduta. Sincer ar trebui gasite niste focare de gripa aviara poate mai scade pretul si la carnea de pui.
  • 0 (0 voturi)    
    :)))) (Luni, 15 decembrie 2008, 15:03)

    AlinN [anonim]

    Mananca linistit! ANSVA face dozari de dioxina pentru tine!
    Vezi sa nu!
  • 0 (0 voturi)    
    ei (Duminică, 26 aprilie 2009, 1:14)

    eu [anonim]

    eu zic ca e timpul sa respectam natura,de la poluat la mancat, un animal fuge de teama ca e vanat, o planta nu! hai sa o dam in vegetale.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă