Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Avocat Laura Roca, specialist in drept comercial: "Dispozitiile legislative privind impozitul minim sunt neconstitutionale"

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 13 mai 2009, 12:00 Economie | Consumator


Laura Roca
Foto: HotNews.ro
Impozitul minim pe care intreprinzatorii trebuie sa-l plateasca, incepand cu data de 1 mai, a dus deja la suspendarea si dizolvarea a mii de companii. Avocatul Laura Roca a discutat online despre acest impozit. "Astazi, 13 mai, Curtea Constitutionala va decide cu privire la constitutionalitatea legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta. Si eu impartasesc opinia ca dispozitiile acestei ordonante si respectiv ale legii de aprobare sunt neconstitutionale", a spus Laura Roca.

Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea "Bucuresti punkt Bonn", realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle. Emisiunea este difuzata in fiecare vineri, dupa ora 17:00, pe frecventele Deutsche Welle si pe HotNews.ro.

Citeste intreaga discutie online:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 George

  Se stie deja ca aplicarea Ordonantei cu privire la acest impozit a avut ca efect luarea cu asalt a ghiseelor Registrului Comertului pentru ca foarte multi intreprinzatori sa suspende activitatea propriilor firme (marea majoritate) sau chiar sa le desfiinteze. In eventualitatea ca se va reveni la situatia de dinainte (dovada clara a greselii Guvernului), exista posibilitatea ca actiunile de mai sus sa fie anulate, avand in vedere ca au fost determinate de o masura gresita?

  • Laura Roca

   Revenirea la situatia anterioara ar putea avea loc in cazul in care Curtea Constitutionala declara neconstitutionala legea de aprobare a ordonantei (ceea ce obliga Parlamentul sa puna dispozitiile legii in acord cu Constitutia) sau in situatia in care Guvernul abroga aceasta Ordonanta. In cazul in care este suspnedata activitatea firmei, Persoana Juridica (PJ) poate oricand sa solicite reluarea activitatii. In cazul desfiintarii - daca e vorba de dizolvare voluntara iar asociatii nu au trecut la impartirea activelor - se poate de asemenea reveni asupra hotararii de dizolvare.

 • Întrebarea nr. 2 Ana

  Am o microintreprindere, eu sunt singura angajata momentan. Platesc 3% impozit pe venit. Am 2 intrebari:
  1. La o cifra de afaceri de 150000 lei pe 2008, ce impozit forfetar trebuie sa platesc anul asta?
  2. Cum se va plati acest impozit? Data.
  Multumesc

  • Laura Roca

   Ordonanta 34/2009, incluzand grila de impozitare, poate fi gasita aici: http://www.legestart.ro/Ordonan%C5%A3%C4%83-de-urgen%C5%A3%C4%83-nr-34-din-2009-(MzI5MjYy).htm
   Calculul si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

 • Întrebarea nr. 3 I

  as vrea sa stiu daca impozitul se plateste lunar.. Multumesc.

  • Laura Roca

   Se plateste trimestrial - vedeti si raspunsul anterior - similar impozitului pe venitul microintreprinderilor.

 • Întrebarea nr. 4 cosmin_iasi

  am dat in judecata Guvernul vis a vis de oug 34 la curtea de apel Iasi....am sanse sa castig? adik...merita sa ma incred in justitia asta de la noi?

  • Laura Roca

   Astazi, 13 mai, Curtea Constitutionala decide cu privire la constitutionalitatea legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta, ca urmare a sesizarii grupului parlamentar PNL. Si eu impartasesc opinia ca dispozitiile acestei ordonante si respectiv ale legii de aprobare sunt date cu incalcarea Constitutiei. Parerea mea este ca aveti sanse, atata vreme cat legea se aplica in mod corect.

 • Întrebarea nr. 5 cp

  este normal si legal ca pt o societate care din 2008 martie nu mai functioneaza(nu mai are angajati si la taxe si impozite am dat o declaratie in acest sens,,dar nu am sesizat Registrul Comertului),sa platesc impozitul forfetar ?acum anunt si Registtrul dar unii angajati de acolo spun ca o sa platesc impozit altii zic ca nu(este o adevarata deruta si la ei,nu stie stinga ce face rdeapta)).voi plati acest impozit ??daca da cit si mai ales DE CE?.mentionez ca la incetarea activitatii(se pare nu si din pct de vedere al REgistrului)societatea nu avea nici un fel de datorie catre stat sau parteneri de afceri

  • Laura Roca

   Daca suspendati activitatea firmei in decursul lunii mai, veti putea fi obligat sa platiti doar cota parte din impozitul minim, corespunzatoare perioadei in care firma a fost considerata activa din punct de vedere legal. Acestea se calculeaza incepand cu 1 mai - cand a intrat in vigoare ordonanta. Oricum, sfatul meu este sa asteptati decizia Curtii Constitutionale legata de aceasta Ordonanta.
   Chiar daca ati astepta pana la sfarsitul lunii mai, ati avea de platit impozit de aproximativ 183 lei, pe cand costurile legate de o eventuala suspendare/reluare a activitatii firmei sunt mai mari, numai tarifele la Registrul Comertului fiind de minimum 200 lei, plus onorariul avocatului.

 • Întrebarea nr. 6 BCTT

  Este legala o modificare prin OuG, cu aplicare de la data publicarii, a legii Codului Fiscal in conditiile prevederilor art. 4, al. (1) si mai ales al. (2), din lege?

  • Laura Roca

   In opinia mea, nu este legala. Dispozitiile din Codul Fiscal pe care dv. le-ati invocat sunt cat se poate de clare in acest sens. Mai mult decat atat, ordonanta incalca o serie de articole din Constitutie.
   Vedeti si argumentele prezentate in sesizarea transmisa Curtii Constitutionale: http://www.cdep.ro/proiecte/2009/200/20/9/sesizare.pdf

 • Întrebarea nr. 7 alex

  Cunosc un caz cu o firma cu activitate zero in ultimii trei ani si care nu a depus documente contabile in acest timp.

  Dupa cati ani de inactivitate/nedepunerea actelor se radiaza firma in mod automat?

  In cazul in care firma nu a avut nici o activitate, se aplica amenzi pentru nedepunerea actelor contabile (din cate stiu eu firma nu a avut niciodata activitate, a fost creata pentru un anumit proiect care nu s-a materializat si a ramas pur si simplu fara nici un fel de activitate)?

  Care ar fi procedura pentru radierea/suspendarea acestei firme cu costuri minime?

  Va multumesc.

  • Laura Roca

   Dizolvarea unei firme poate fi dispusa, la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a Registrului Comertului, prin Hotarare judecatoreasca - cu caracter de sanctiune, daca societatea nu a depus in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale situatiile financiare anuale sau alte acte solicitate potrivit legii. Societatea care a incalcat aceste obligatii risca plata unor amenzi.
   Dizolvarea poate fi si voluntara, procedura realizandu-se prin intermediul Registrului Comertului.
   Procedura pentru dizolvare voluntara costa minim 500 lei - tarife Registru, iar costurile legate de suspendarea activitatii au fost mentionate intr-un raspuns anterior.

 • Întrebarea nr. 8 Muster Robert

  Putem ataca in instanta OUG 34 privind impozitul forfetar?
  Noi, un grup de firme (mai mare de 100), dorim sa actionam in justitie Guvernul, pentru urmatoarele:
  1. Incalcarea cap. 4 pct. 2 din Codul Fiscal privind data aplicarii masurilor fiscale.
  2. Incalcarea prevederilor constitutiei (cap 139 - taxele si impozitele sunt introduse numai prin lege))
  3. Incalcarea principiului neutralitatii in economie - statul ne forteaza sa ne indreptam spre o anumita forma de asociere (in speta PFA) (putem invoca si constitutia - dreptul la initiativa privata).
  4. Se introduce prezumtia de vinovatie - astfel toate firmele sunt vinovate de evaziune fiscala si trebuie impozitate cu un minim anual, desi marea majoritate a microintreprinderilor cu CA pana in 100.000 de euro platesc impozit pe venit (3%) deci sunt impozitate corect.
  5. Se introduce taxa pe cifra de afaceri zero. Este posibil?
  6. Pentru ca aportul la buget al impozitului forfetar este de 0,22%, de ce se adopta o astfel de masura prin ordonanta de urgenta? Unde este urgenta? Consideram ca bugetul statului nu se mareste sau micsoreaza considerabil datorita acestui impozit. In consecinta, Guvernul poate fi acuzat de abuz si introducere de taxe prin Ordonanta de urgenta pentru evitarea legii codului fiscal, si deci in final incalcarea principiului de stat de drept?

  Am dori sa stim care sunt sfaturile dumneavoastra privind aspectele prezentate mai sus, si eventual ce alte motive juridice se pot gasi pentru atacarea OUG34/2009.

  Va multumim!

  • Laura Roca

   Atacarea in justitie a dispozitiilor din Ordonanta de Urgenta presupune, concomitent, sesizarea Curtii Constitutionale (CC) pentru solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a acestui act normativ. Dv. veti castiga acest proces exclusiv in situatia in care CC declara dispozitiile atacate neconstitutionale. Ca atare, demersurile dv. trebuie sa se axeze pe criticile de neconstitutionalitate. Argumente juridice in acest sens sunt prezentate in sesizarea amintita: http://www.cdep.ro/proiecte/2009/200/20/9/sesizare.pdf

 • Întrebarea nr. 9 Anton

  O firma care este dizolvata in baza unei hotarari judecatoresti si care este in curs de lichidare ,deci nu a fost inca radiata, trebuie sa plateasca impozitul forfetar ?
  Va multumesc,

  • Laura Roca

   O firma pentru care s-a dispus dizolvarea nu mai poate indeplini nicio operatiune, cu exceptia celor necesare lichidarii. Cata vreme societatea nu desfasoara activitati din care ar putea obtine profit, nu poate fi obligata la plata impozitului minim.

 • Întrebarea nr. 10 rosiani

  Sunt un intreprinzator si am o microintreprindere de 3 ani. Nu mai vreau sa descriu dezavantajele si stupizenile acestui impozit , ci va adresez urmatoarea intrebare :

  De ce toata lumea vorbeste despre acest impozit ca unul FORFETAR ? Nu cumva este un impozit minim, de vreme ce el se compara cu 16% din profit (daca este cazul) . Astfel se alege valoarea mai mare .

  P.S. Culmea idioteniei acestui impozit se aplica si firmei mele , care are pe 2008 o cifra de afaceri de 55.000 lei. Conform ordonantei am de achitat 4200 lei impozit anual , adica aproape 8% din CIFRA DE AFACERI. O triplare a profitului.

  P.S.2 Ma intreb , retoric, cata macroeconomie stiu consilierii in frunte cu ministrul de finante. Raspunsul este evident....vai de noi.

  P.S.3 Cel mai urat lucru au fost declaratiile jignitoare ale politicienilor care spuneau ca astfel se elimina evazionistii..adica acuza toate micro si IMM-urile care nu plateau suficient ,de frauda si evazune...MARE RUSINE.

  • Laura Roca

   Da, este vorba despre un impozit minim. In ceea ce priveste analiza facuta de initiatorii acestei Ordonante, cu privire la efectele din economie... nu tine de competenta mea.

 • Întrebarea nr. 11 Gelu

  Ce sanse are o societate comerciala daca da in judecata emitentul acestei ordonante, pe baza faptului ca nu respecta prevederile Codului Fiscal?
  In caz ca raspunsul este incurajator, va rog sa precizati si pasii care trebuie urmati.

  • Laura Roca

   Pasii care trebuie urmati pentru atacarea in instanta a dispozitiilor Ordonantei sunt precizati la Art.9 din legea 554/2004 privind contenciosul administrativ.

 • Întrebarea nr. 12 george

  Considerati corecta interpretarea generala cum ca firmele care au suspendata activitatea nu vor fi obligate sa plateasca impozitul forfetar?

  Normele de aplicare ale ordonantei spun ca "115 . Prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal nu se aplica societatilor in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale ..."

  Articolul 237 din Legea nr 31 vorbeste in schimb de dizolvarea unei societati comerciale si nicidecum de suspendarea voluntara a activitatii.

  • Laura Roca

   Art.237 (alin.2) din Legea 31/1990, face referire la situatia in care o societate este in inactivitate temporara. Dupa cum se precizeaza si in norme, impozitul minim nu este datorat in cazul in care firma are activitatea suspendata (inactivitate temporara). Normele de aplicare pot fi gasite aici: http://www.legestart.ro/Hotarare-nr-488-din-2009-(MzMwNzg2).htm

 • Întrebarea nr. 13 Phane

  Buna ziua,

  Dupa parerea mea, aceasta ordonanta este ilegala, deoarece ea incalca art. 4 din codul fiscal:

  Art. 4. - (1) Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.
  (2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege.

  Cum e posibil asa ceva ? De ce nu s-a sesizat nimeni ? Ce putem face ?

  • Laura Roca

   Vedeti raspunsurile anterioare.

 • Întrebarea nr. 14 mihai

  un proaspat somer, care doreste sa-si castige existenta prin forta proprie deschizand o mica afacere (de care insa nu este sigur cat de bine va functiona in primii ani) va risca sa porneasca la drum pe cont propriu in aceste conditii sau va ingrosa numarul celor care traiesc pe banii statului ca ajutat social?

  • Laura Roca

   Potrivit Normelor de aplicare a Ordonantei, in anul in care se inregistreaza la Registrul Comertului societatile nu platesc impozit minim.

 • Întrebarea nr. 15 Vlad

  Firma mea este la inceput, si nu imi permit sa platesc aceasta aberatie de impozit. Cautand alternative si solutii, am gasit pe un site ideea de a inchide firma in Romania si a o reinfinta intruna din tarile care permit offshoruri (ex. Rep. Seychelles sau Cipru).
  Formalitatile nu sunt dificile, dar as vrea sa stiu de ce voi avea nevoie ulterior, pentru a-mi putea desfasura activitatea in romania.

  • Laura Roca

   Potrivit Codului Fiscal, se datoreaza impozit pe profit pentru toate veniturile obtinute ca urmare a desfasurarii unei activitati pentru care exista un sediu permanent in Romania.

 • Întrebarea nr. 16 skocsis

  Avand in vedere ca plusul de bani vizat ar trebui sa provina de la acele firme la care16% din profit au o valoare mai mica decat suma forfetara - pe de o parte - si ca prin inchiderea sau suspendarea activitatii majoritatii firmelor aflate in aceasta situatie nu numai ca nu se aduce nici un ban ci se blocheaza si toate mult-infieratele cheltuieli care erau aducatoare de bani la buget prin intermediul TVA, accize, contributii, taxe si impozite locale (in total mult peste 16% din valoarea acestor cheltuieli care in cazul afacerilor vizate ating nivelul cifrei de afaceri) si in final si impozit pe profit din partea furnizorilor - pe de alta parte - se cunoaste existenta unor astfel de calcule menite a estima beneficiul sau pierderea generate de o astfel de masura? S-a gandit cineva la aceste implicatii sau nici macar nu s-a pus problema? Multumesc mult.

  • Laura Roca

   Raspunsul la aceasta intrebare excede competentei juridice. Potrivit presei, oficialii au realizat niste analize, dar nu au fost facute publice.

 • Întrebarea nr. 17 Cosmin Butunoi

  Buna ziua
  Am o firma care a fost infiintata in 2003 si care nu a avut niciodata activitate. Dupa 3 ani de inactivitate, precum si datorita faptului ca nu am depus nici-o declaratie sau formular care se impunea, a intrat in procedura de dizolvare judiciara, stare in care se afla si in momentul de fata. Cand s-a pronuntat dizolvarea judiciara conform articolului 237 din Legea 31/1990, mi s-a spus sa astept ptr ca firma va fi radiata din oficiu in cazul in care eu nu solicit acest lucru. Intrebarile la care va rog sa-mi raspundeti sunt urmatoarele:
  1. starea firmei "dizolvare judiciara" impune sau nu aplicarea impozitului forfetar?
  2. In situatia in care tb sa platesc, si as solicita acum radierea (adica in luna mai a.c.) pentru ce perioada ar tb platit? Ptr luna mai, adica 183 lei sau ptr partea ramasa din trimestru (mai si iunie)? Plata se face ptr perioada de la 1 mai pana la depunerea cererii de radiere sau pana cand a fost efectiv operata radierea?
  3. de la Finante mi s-a spus ca firma la dansii nu apare inactiva datorita faptului ca ( si aici apar opiniile a doi functionari...prima ca nu am solicitat in momentul inscrierii firmei sa fie neplatitoare de impozit pe profit si acum ar trebui sa completez declaratia 010, dar aceasta completare nu schimba lucrurile...iar cea de-a doua ca nu le-a transmis nimic Oficiul Registrului Comertului) prin urmare E POSIBIL sa fiu platitor de impozit forfetar. Dumneavoastra ce parere aveti?
  Va multumesc

  • Laura Roca

   Dupa cum am raspuns mai sus, o firma dizolvata nu poate fi obligata la plata impozitului minim.

 • Întrebarea nr. 18 stefan adrian

  impozitul forfetar este aplicabil si pt PFA?

  • Laura Roca

   Impozitul minim este in legatura cu impozitul pe profit. PFA sunt obligate la plata impozitului pe venit, motiv pentru care nu sunt vizate de dispozitiile acestei Ordonante.

 • Întrebarea nr. 19 Costy

  Intrebarea: Impozitul forfetar contravine legislatiei europene, respectiv Tratatului Comunitatii Europene la care Romania a aderat ?
  Care este practica europenala la instantele europene ?
  Legislatia europeana are prioritate fata de legislatia romana ?
  Titlurile de creanta emise de organul fiscal respecta Constitutia , principul separatiei puterilor in stat ? adica eu verific, eu fac probatiunea, eu emit titlul ? Din cate se cunoaste public executorii judecatoresti trebuie sa ceara autorizarea instantei pentru a executa silit un debitor, deci si organul fiscal ar trebui sa i se pretinda incuviintarea instantei pentru titlu !!!?
  Sau organul fiscal nu se spune legislatiei europene si Constitutiei ?

  • Laura Roca

   Actele administrative sunt prezumate a fi date cu respectarea legilor. Totusi, potrivit dispozitiilor legale, se asigura un control al legalitatii acestor acte de catre instantele judecatoresti. Orice persoana care se considera vatamata printr-un act de impunere fiscala se poate adresa instantei. Chiar daca unui act i se recunoaste caracterul de titlu executoriu, potrivit unei decizii recente a ICCJ, pentru punerea lui in executare este necesar ca o instanta judecatoreasca sa incuviinteze acest lucru.

 • Întrebarea nr. 20 marian

  Din punctul meu de vedere prevederile ordonantei referitoare la impozitul forfetar sunt neconstitutionale, ce sanse sunt sa fie acceptata exceptia de neconstitutionalitate?
  articolul din constitutie invocat:
  art.56 alin 2."Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale"
  conform grilei de impozitare pentru 1 leu in plus la venituri se plateste o suma nejustificat de mare:
  e.g. o societate cu un venit de 52.000 lei trebuie sa plateasca 2.200 lei iar una cu un venit de 52.001 lei trebuie sa plateasca 4.300 lei

  • Laura Roca

   Vedeti raspunsurile anterioare.

 • Întrebarea nr. 21 romanas

  Nu comentez injustetea acestei legi si nici aberantul mod de calcul cand opentru 1 RON peste prima treapta se dubleaza impozitul !
  Asa ceva nici copii la gradinita nu fac !

  Intrebarea este, o societate comerciala aflata in procedura de lichidare automata cf.legii datorita neprescimbarii certificatului si nemaririi capitalului social (lege de acum cativa ani) dar neradiata inca deoarece prezeinta datorii la finante, i se poate calcula mai departe impozit forfetar ?

  Nu m-as mira stupizenia sa fie DEPLINA !

  • Laura Roca

   Chiar daca o firma nu a fost inca radiata, atata vreme cat a fost dizolvata si a intrat in lichidare nu mai poate fi obligata la plata impozitului minim.

 • Întrebarea nr. 22 Diana

  Am o firma infiintata in 2007 nu am avut activitate, nu am angajati, am depus toate declaratiile si bilantul cu minus pana in prezent vreau sa stiu daca trebuie sa platesc acest impozit.

  • Laura Roca

   Incepand cu 1 mai 2009, daca firma nu are activitatea suspendata, va trebui sa plateasca impozitul minim proportional cu perioada in care, din punct de vedere legal este activa (pana la data incuviintarii cererii de suspendare a activitatii).

 • Întrebarea nr. 23 andrei

  Am creat o firma a carei activitate "lucrativa" va incepe in 2010. As vrea sa cer o suspendare de un an. intrebarile mele sunt :
  1. O societate "suspendata" nu mai plateste impozitul forfetar ?
  2. Care este procedura de suspendare pentro o perioada determinata?
  Va multumesc

  • Laura Roca

   Procedura consta in: depunerea la Registrul Comertului a urmatoarelor acte: cerere de inregistrare, hotarare AGA /decizie asociat unic privind suspendarea activitatii, certificatele constatatoare privind activitatile pe care societatea este autorizata sa le desfasoare. Aceasta procedura presupune plata tarifelor aferente.

 • Întrebarea nr. 24 Sorin

  in cazul suspendarii activitatii, ce se intampla cu activele si numerarul firmei?
  la mom suspendarii trebuie ca banii "scriptici" sa se regasesca in contul/casa societatii si sa nu se umble la ei pe perioada suspendarii?

  • Laura Roca

   Societatea poate sa faca platile care devin scadente in perioada in care este declarata inactiva, daca obligatiile de plata s-au nascut anterior cererii de suspendare. Dupa ce firma devine inactiva, nu va mai putea face nicio operatiune prin care urmareste sa isi realizeze obiectul de activitate.

 • Întrebarea nr. 25 Catalin Eftode

  De ce se ia ca baza de calcul anul 2008 si nu anul curent (2009)?
  Firma a avut un an bun 2008 dar in 2009 din cauza crizei incasarile au fost mult mai scazute.
  In 2008 am platit impozitul cuvenit la stat, iar acum mi se percepe impozit luind ca baza de calcul venitul din 2008 ?

  • Laura Roca

   Modul in care este reglementat acest aspect tine de decizia initiatorilor acestei Ordonante.

23562 vizualizari

 • Eventuala renuntare la impozitul forfetar (Marţi, 12 mai 2009, 17:42)

  George [anonim]

  Se stie deja ca aplicarea Ordonantei cu privire la acest impozit a avut ca efect luarea cu asalt a ghiseelor Registrului Comertului pentru ca foarte multi intreprinzatori sa suspende activitatea propriilor firme (marea majoritate) sau chiar sa le desfiinteze. In eventualitatea ca se va reveni la situatia de dinainte (dovada clara a greselii Guvernului), exista posibilitatea ca actiunile de mai sus sa fie anulate, avand in vedere ca au fost determinate de o masura gresita?
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:04)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Revenirea la situatia anterioara ar putea avea loc in cazul in care Curtea Constitutionala declara neconstitutionala legea de aprobare a ordonantei (ceea ce obliga Parlamentul sa puna dispozitiile legii in acord cu Constitutia) sau in situatia in care Guvernul abroga aceasta Ordonanta. In cazul in care este suspnedata activitatea firmei, Persoana Juridica (PJ) poate oricand sa solicite reluarea activitatii. In cazul desfiintarii - daca e vorba de dizolvare voluntara iar asociatii nu au trecut la impartirea activelor - se poate de asemenea reveni asupra hotararii de dizolvare.
 • impozit (Marţi, 12 mai 2009, 18:03)

  Ana [anonim]

  Am o microintreprindere, eu sunt singura angajata momentan. Platesc 3% impozit pe venit. Am 2 intrebari:
  1. La o cifra de afaceri de 150000 lei pe 2008, ce impozit forfetar trebuie sa platesc anul asta?
  2. Cum se va plati acest impozit? Data.
  Multumesc
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:07)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Ordonanta 34/2009, incluzand grila de impozitare, poate fi gasita aici: http://www.legestart.ro/Ordonan%C5%A3%C4%83-de-urgen%C5%A3%C4%83-nr-34-din-2009-(MzI5MjYy).htm
   Calculul si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
 • perioada de plata (Marţi, 12 mai 2009, 18:16)

  I [utilizator]

  as vrea sa stiu daca impozitul se plateste lunar.. Multumesc.
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:08)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui I

   Se plateste trimestrial - vedeti si raspunsul anterior - similar impozitului pe venitul microintreprinderilor.
 • instanta (Marţi, 12 mai 2009, 18:19)

  cosmin_iasi [utilizator]

  am dat in judecata Guvernul vis a vis de oug 34 la curtea de apel Iasi....am sanse sa castig? adik...merita sa ma incred in justitia asta de la noi?
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:11)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosmin_iasi

   Astazi, 13 mai, Curtea Constitutionala decide cu privire la constitutionalitatea legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta, ca urmare a sesizarii grupului parlamentar PNL. Si eu impartasesc opinia ca dispozitiile acestei ordonante si respectiv ale legii de aprobare sunt date cu incalcarea Constitutiei. Parerea mea este ca aveti sanse, atata vreme cat legea se aplica in mod corect.
 • ???????????? (Marţi, 12 mai 2009, 18:21)

  cp [anonim]

  este normal si legal ca pt o societate care din 2008 martie nu mai functioneaza(nu mai are angajati si la taxe si impozite am dat o declaratie in acest sens,,dar nu am sesizat Registrul Comertului),sa platesc impozitul forfetar ?acum anunt si Registtrul dar unii angajati de acolo spun ca o sa platesc impozit altii zic ca nu(este o adevarata deruta si la ei,nu stie stinga ce face rdeapta)).voi plati acest impozit ??daca da cit si mai ales DE CE?.mentionez ca la incetarea activitatii(se pare nu si din pct de vedere al REgistrului)societatea nu avea nici un fel de datorie catre stat sau parteneri de afceri
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:20)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui cp

   Daca suspendati activitatea firmei in decursul lunii mai, veti putea fi obligat sa platiti doar cota parte din impozitul minim, corespunzatoare perioadei in care firma a fost considerata activa din punct de vedere legal. Acestea se calculeaza incepand cu 1 mai - cand a intrat in vigoare ordonanta. Oricum, sfatul meu este sa asteptati decizia Curtii Constitutionale legata de aceasta Ordonanta.
   Chiar daca ati astepta pana la sfarsitul lunii mai, ati avea de platit impozit de aproximativ 183 lei, pe cand costurile legate de o eventuala suspendare/reluare a activitatii firmei sunt mai mari, numai tarifele la Registrul Comertului fiind de minimum 200 lei, plus onorariul avocatului.
 • modificari cod fiscal (Marţi, 12 mai 2009, 18:52)

  BCTT [anonim]

  Este legala o modificare prin OuG, cu aplicare de la data publicarii, a legii Codului Fiscal in conditiile prevederilor art. 4, al. (1) si mai ales al. (2), din lege?
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:23)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui BCTT

   In opinia mea, nu este legala. Dispozitiile din Codul Fiscal pe care dv. le-ati invocat sunt cat se poate de clare in acest sens. Mai mult decat atat, ordonanta incalca o serie de articole din Constitutie.
   Vedeti si argumentele prezentate in sesizarea transmisa Curtii Constitutionale: http://www.cdep.ro/proiecte/2009/200/20/9/sesizare.pdf
 • intrebare (Marţi, 12 mai 2009, 18:56)

  alex [anonim]

  Cunosc un caz cu o firma cu activitate zero in ultimii trei ani si care nu a depus documente contabile in acest timp.

  Dupa cati ani de inactivitate/nedepunerea actelor se radiaza firma in mod automat?

  In cazul in care firma nu a avut nici o activitate, se aplica amenzi pentru nedepunerea actelor contabile (din cate stiu eu firma nu a avut niciodata activitate, a fost creata pentru un anumit proiect care nu s-a materializat si a ramas pur si simplu fara nici un fel de activitate)?

  Care ar fi procedura pentru radierea/suspendarea acestei firme cu costuri minime?

  Va multumesc.
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:34)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Dizolvarea unei firme poate fi dispusa, la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a Registrului Comertului, prin Hotarare judecatoreasca - cu caracter de sanctiune, daca societatea nu a depus in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale situatiile financiare anuale sau alte acte solicitate potrivit legii. Societatea care a incalcat aceste obligatii risca plata unor amenzi.
   Dizolvarea poate fi si voluntara, procedura realizandu-se prin intermediul Registrului Comertului.
   Procedura pentru dizolvare voluntara costa minim 500 lei - tarife Registru, iar costurile legate de suspendarea activitatii au fost mentionate intr-un raspuns anterior.
 • Atacare in instanta (Marţi, 12 mai 2009, 19:22)

  Muster Robert [anonim]

  Putem ataca in instanta OUG 34 privind impozitul forfetar?
  Noi, un grup de firme (mai mare de 100), dorim sa actionam in justitie Guvernul, pentru urmatoarele:
  1. Incalcarea cap. 4 pct. 2 din Codul Fiscal privind data aplicarii masurilor fiscale.
  2. Incalcarea prevederilor constitutiei (cap 139 - taxele si impozitele sunt introduse numai prin lege))
  3. Incalcarea principiului neutralitatii in economie - statul ne forteaza sa ne indreptam spre o anumita forma de asociere (in speta PFA) (putem invoca si constitutia - dreptul la initiativa privata).
  4. Se introduce prezumtia de vinovatie - astfel toate firmele sunt vinovate de evaziune fiscala si trebuie impozitate cu un minim anual, desi marea majoritate a microintreprinderilor cu CA pana in 100.000 de euro platesc impozit pe venit (3%) deci sunt impozitate corect.
  5. Se introduce taxa pe cifra de afaceri zero. Este posibil?
  6. Pentru ca aportul la buget al impozitului forfetar este de 0,22%, de ce se adopta o astfel de masura prin ordonanta de urgenta? Unde este urgenta? Consideram ca bugetul statului nu se mareste sau micsoreaza considerabil datorita acestui impozit. In consecinta, Guvernul poate fi acuzat de abuz si introducere de taxe prin Ordonanta de urgenta pentru evitarea legii codului fiscal, si deci in final incalcarea principiului de stat de drept?

  Am dori sa stim care sunt sfaturile dumneavoastra privind aspectele prezentate mai sus, si eventual ce alte motive juridice se pot gasi pentru atacarea OUG34/2009.

  Va multumim!
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:41)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Muster Robert

   Atacarea in justitie a dispozitiilor din Ordonanta de Urgenta presupune, concomitent, sesizarea Curtii Constitutionale (CC) pentru solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a acestui act normativ. Dv. veti castiga acest proces exclusiv in situatia in care CC declara dispozitiile atacate neconstitutionale. Ca atare, demersurile dv. trebuie sa se axeze pe criticile de neconstitutionalitate. Argumente juridice in acest sens sunt prezentate in sesizarea amintita: http://www.cdep.ro/proiecte/2009/200/20/9/sesizare.pdf
 • Despre plata impozit forfetar (Marţi, 12 mai 2009, 19:54)

  Anton [anonim]

  O firma care este dizolvata in baza unei hotarari judecatoresti si care este in curs de lichidare ,deci nu a fost inca radiata, trebuie sa plateasca impozitul forfetar ?
  Va multumesc,
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:43)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anton

   O firma pentru care s-a dispus dizolvarea nu mai poate indeplini nicio operatiune, cu exceptia celor necesare lichidarii. Cata vreme societatea nu desfasoara activitati din care ar putea obtine profit, nu poate fi obligata la plata impozitului minim.
 • Ce inseamna forfetar ? (Marţi, 12 mai 2009, 22:19)

  rosiani [anonim]

  Sunt un intreprinzator si am o microintreprindere de 3 ani. Nu mai vreau sa descriu dezavantajele si stupizenile acestui impozit , ci va adresez urmatoarea intrebare :

  De ce toata lumea vorbeste despre acest impozit ca unul FORFETAR ? Nu cumva este un impozit minim, de vreme ce el se compara cu 16% din profit (daca este cazul) . Astfel se alege valoarea mai mare .

  P.S. Culmea idioteniei acestui impozit se aplica si firmei mele , care are pe 2008 o cifra de afaceri de 55.000 lei. Conform ordonantei am de achitat 4200 lei impozit anual , adica aproape 8% din CIFRA DE AFACERI. O triplare a profitului.

  P.S.2 Ma intreb , retoric, cata macroeconomie stiu consilierii in frunte cu ministrul de finante. Raspunsul este evident....vai de noi.

  P.S.3 Cel mai urat lucru au fost declaratiile jignitoare ale politicienilor care spuneau ca astfel se elimina evazionistii..adica acuza toate micro si IMM-urile care nu plateau suficient ,de frauda si evazune...MARE RUSINE.
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:45)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui rosiani

   Da, este vorba despre un impozit minim. In ceea ce priveste analiza facuta de initiatorii acestei Ordonante, cu privire la efectele din economie... nu tine de competenta mea.
 • intrebare (Marţi, 12 mai 2009, 22:20)

  Gelu [anonim]

  Ce sanse are o societate comerciala daca da in judecata emitentul acestei ordonante, pe baza faptului ca nu respecta prevederile Codului Fiscal?
  In caz ca raspunsul este incurajator, va rog sa precizati si pasii care trebuie urmati.
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:47)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gelu

   Pasii care trebuie urmati pentru atacarea in instanta a dispozitiilor Ordonantei sunt precizati la Art.9 din legea 554/2004 privind contenciosul administrativ.
 • inactivitate temporara (Marţi, 12 mai 2009, 22:24)

  george [anonim]

  Considerati corecta interpretarea generala cum ca firmele care au suspendata activitatea nu vor fi obligate sa plateasca impozitul forfetar?

  Normele de aplicare ale ordonantei spun ca "115 . Prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal nu se aplica societatilor in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale ..."

  Articolul 237 din Legea nr 31 vorbeste in schimb de dizolvarea unei societati comerciale si nicidecum de suspendarea voluntara a activitatii.
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:54)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui george

   Art.237 (alin.2) din Legea 31/1990, face referire la situatia in care o societate este in inactivitate temporara. Dupa cum se precizeaza si in norme, impozitul minim nu este datorat in cazul in care firma are activitatea suspendata (inactivitate temporara). Normele de aplicare pot fi gasite aici: http://www.legestart.ro/Hotarare-nr-488-din-2009-(MzMwNzg2).htm
 • ordonanta ilegala (Marţi, 12 mai 2009, 22:29)

  Phane [anonim]

  Buna ziua,

  Dupa parerea mea, aceasta ordonanta este ilegala, deoarece ea incalca art. 4 din codul fiscal:

  Art. 4. - (1) Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.
  (2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege.

  Cum e posibil asa ceva ? De ce nu s-a sesizat nimeni ? Ce putem face ?
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 12:56)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Phane

   Vedeti raspunsurile anterioare.
 • impozit forfetar (Miercuri, 13 mai 2009, 7:45)

  mihai [anonim]

  un proaspat somer, care doreste sa-si castige existenta prin forta proprie deschizand o mica afacere (de care insa nu este sigur cat de bine va functiona in primii ani) va risca sa porneasca la drum pe cont propriu in aceste conditii sau va ingrosa numarul celor care traiesc pe banii statului ca ajutat social?
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:02)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Potrivit Normelor de aplicare a Ordonantei, in anul in care se inregistreaza la Registrul Comertului societatile nu platesc impozit minim.
 • Offshore (Miercuri, 13 mai 2009, 8:07)

  Vlad [anonim]

  Firma mea este la inceput, si nu imi permit sa platesc aceasta aberatie de impozit. Cautand alternative si solutii, am gasit pe un site ideea de a inchide firma in Romania si a o reinfinta intruna din tarile care permit offshoruri (ex. Rep. Seychelles sau Cipru).
  Formalitatile nu sunt dificile, dar as vrea sa stiu de ce voi avea nevoie ulterior, pentru a-mi putea desfasura activitatea in romania.
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:04)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   Potrivit Codului Fiscal, se datoreaza impozit pe profit pentru toate veniturile obtinute ca urmare a desfasurarii unei activitati pentru care exista un sediu permanent in Romania.
 • noima (Miercuri, 13 mai 2009, 9:45)

  skocsis [utilizator]

  Avand in vedere ca plusul de bani vizat ar trebui sa provina de la acele firme la care16% din profit au o valoare mai mica decat suma forfetara - pe de o parte - si ca prin inchiderea sau suspendarea activitatii majoritatii firmelor aflate in aceasta situatie nu numai ca nu se aduce nici un ban ci se blocheaza si toate mult-infieratele cheltuieli care erau aducatoare de bani la buget prin intermediul TVA, accize, contributii, taxe si impozite locale (in total mult peste 16% din valoarea acestor cheltuieli care in cazul afacerilor vizate ating nivelul cifrei de afaceri) si in final si impozit pe profit din partea furnizorilor - pe de alta parte - se cunoaste existenta unor astfel de calcule menite a estima beneficiul sau pierderea generate de o astfel de masura? S-a gandit cineva la aceste implicatii sau nici macar nu s-a pus problema? Multumesc mult.
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:06)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui skocsis

   Raspunsul la aceasta intrebare excede competentei juridice. Potrivit presei, oficialii au realizat niste analize, dar nu au fost facute publice.
 • DIZOLVARE JUDICIARA (Miercuri, 13 mai 2009, 10:35)

  Cosmin Butunoi [anonim]

  Buna ziua
  Am o firma care a fost infiintata in 2003 si care nu a avut niciodata activitate. Dupa 3 ani de inactivitate, precum si datorita faptului ca nu am depus nici-o declaratie sau formular care se impunea, a intrat in procedura de dizolvare judiciara, stare in care se afla si in momentul de fata. Cand s-a pronuntat dizolvarea judiciara conform articolului 237 din Legea 31/1990, mi s-a spus sa astept ptr ca firma va fi radiata din oficiu in cazul in care eu nu solicit acest lucru. Intrebarile la care va rog sa-mi raspundeti sunt urmatoarele:
  1. starea firmei "dizolvare judiciara" impune sau nu aplicarea impozitului forfetar?
  2. In situatia in care tb sa platesc, si as solicita acum radierea (adica in luna mai a.c.) pentru ce perioada ar tb platit? Ptr luna mai, adica 183 lei sau ptr partea ramasa din trimestru (mai si iunie)? Plata se face ptr perioada de la 1 mai pana la depunerea cererii de radiere sau pana cand a fost efectiv operata radierea?
  3. de la Finante mi s-a spus ca firma la dansii nu apare inactiva datorita faptului ca ( si aici apar opiniile a doi functionari...prima ca nu am solicitat in momentul inscrierii firmei sa fie neplatitoare de impozit pe profit si acum ar trebui sa completez declaratia 010, dar aceasta completare nu schimba lucrurile...iar cea de-a doua ca nu le-a transmis nimic Oficiul Registrului Comertului) prin urmare E POSIBIL sa fiu platitor de impozit forfetar. Dumneavoastra ce parere aveti?
  Va multumesc
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:07)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmin Butunoi

   Dupa cum am raspuns mai sus, o firma dizolvata nu poate fi obligata la plata impozitului minim.
 • impozit forfetar (Miercuri, 13 mai 2009, 10:43)

  stefan adrian [anonim]

  impozitul forfetar este aplicabil si pt PFA?
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:08)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui stefan adrian

   Impozitul minim este in legatura cu impozitul pe profit. PFA sunt obligate la plata impozitului pe venit, motiv pentru care nu sunt vizate de dispozitiile acestei Ordonante.
   • forfetarul (Miercuri, 13 mai 2009, 14:11)

    robert [anonim] i-a raspuns lui Laura Roca

    Daca acest impozit minim nu are legatura decat cu impozitul pe profit atunci de ce microintrepriderile care platesc doar impozit pe venit, respectiv 3% din venituri, sunt obligate la plata acestui impozit forfetar?
 • Impozitul forfetar (Miercuri, 13 mai 2009, 10:50)

  Costy [anonim]

  Intrebarea: Impozitul forfetar contravine legislatiei europene, respectiv Tratatului Comunitatii Europene la care Romania a aderat ?
  Care este practica europenala la instantele europene ?
  Legislatia europeana are prioritate fata de legislatia romana ?
  Titlurile de creanta emise de organul fiscal respecta Constitutia , principul separatiei puterilor in stat ? adica eu verific, eu fac probatiunea, eu emit titlul ? Din cate se cunoaste public executorii judecatoresti trebuie sa ceara autorizarea instantei pentru a executa silit un debitor, deci si organul fiscal ar trebui sa i se pretinda incuviintarea instantei pentru titlu !!!?
  Sau organul fiscal nu se spune legislatiei europene si Constitutiei ?
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:16)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costy

   Actele administrative sunt prezumate a fi date cu respectarea legilor. Totusi, potrivit dispozitiilor legale, se asigura un control al legalitatii acestor acte de catre instantele judecatoresti. Orice persoana care se considera vatamata printr-un act de impunere fiscala se poate adresa instantei. Chiar daca unui act i se recunoaste caracterul de titlu executoriu, potrivit unei decizii recente a ICCJ, pentru punerea lui in executare este necesar ca o instanta judecatoreasca sa incuviinteze acest lucru.
 • OG 34 (Miercuri, 13 mai 2009, 10:53)

  marian [anonim]

  Din punctul meu de vedere prevederile ordonantei referitoare la impozitul forfetar sunt neconstitutionale, ce sanse sunt sa fie acceptata exceptia de neconstitutionalitate?
  articolul din constitutie invocat:
  art.56 alin 2."Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale"
  conform grilei de impozitare pentru 1 leu in plus la venituri se plateste o suma nejustificat de mare:
  e.g. o societate cu un venit de 52.000 lei trebuie sa plateasca 2.200 lei iar una cu un venit de 52.001 lei trebuie sa plateasca 4.300 lei
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:17)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian

   Vedeti raspunsurile anterioare.
 • Suspendare (Miercuri, 13 mai 2009, 11:12)

  romanas [anonim]

  Nu comentez injustetea acestei legi si nici aberantul mod de calcul cand opentru 1 RON peste prima treapta se dubleaza impozitul !
  Asa ceva nici copii la gradinita nu fac !

  Intrebarea este, o societate comerciala aflata in procedura de lichidare automata cf.legii datorita neprescimbarii certificatului si nemaririi capitalului social (lege de acum cativa ani) dar neradiata inca deoarece prezeinta datorii la finante, i se poate calcula mai departe impozit forfetar ?

  Nu m-as mira stupizenia sa fie DEPLINA !
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:34)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui romanas

   Chiar daca o firma nu a fost inca radiata, atata vreme cat a fost dizolvata si a intrat in lichidare nu mai poate fi obligata la plata impozitului minim.
 • Impozit forfetar (Miercuri, 13 mai 2009, 12:00)

  Diana [anonim]

  Am o firma infiintata in 2007 nu am avut activitate, nu am angajati, am depus toate declaratiile si bilantul cu minus pana in prezent vreau sa stiu daca trebuie sa platesc acest impozit.
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:39)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana

   Incepand cu 1 mai 2009, daca firma nu are activitatea suspendata, va trebui sa plateasca impozitul minim proportional cu perioada in care, din punct de vedere legal este activa (pana la data incuviintarii cererii de suspendare a activitatii).
 • suspendare (Miercuri, 13 mai 2009, 12:07)

  andrei [anonim]

  Am creat o firma a carei activitate "lucrativa" va incepe in 2010. As vrea sa cer o suspendare de un an. intrebarile mele sunt :
  1. O societate "suspendata" nu mai plateste impozitul forfetar ?
  2. Care este procedura de suspendare pentro o perioada determinata?
  Va multumesc
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:42)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   Procedura consta in: depunerea la Registrul Comertului a urmatoarelor acte: cerere de inregistrare, hotarare AGA /decizie asociat unic privind suspendarea activitatii, certificatele constatatoare privind activitatile pe care societatea este autorizata sa le desfasoare. Aceasta procedura presupune plata tarifelor aferente.
 • ajutor de somaj (Miercuri, 13 mai 2009, 12:24)

  marian [anonim]

  In ultimii 5 ani am avut o angajata care inainte a fost casnica. Varsta actuala a angajatei este de 69 ani.
  Intrebare: poate aplica pentru pensie sau pentru ajutor de somaj?
  Mentionez ca am suspendat firma.
  Multumesc
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:43)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian

   Din pacate, intrebarea dv. nu are legatura cu subiectul abordat.
 • suspendare activitate (Miercuri, 13 mai 2009, 12:32)

  Sorin [anonim]

  in cazul suspendarii activitatii, ce se intampla cu activele si numerarul firmei?
  la mom suspendarii trebuie ca banii "scriptici" sa se regasesca in contul/casa societatii si sa nu se umble la ei pe perioada suspendarii?
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:45)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin

   Societatea poate sa faca platile care devin scadente in perioada in care este declarata inactiva, daca obligatiile de plata s-au nascut anterior cererii de suspendare. Dupa ce firma devine inactiva, nu va mai putea face nicio operatiune prin care urmareste sa isi realizeze obiectul de activitate.
 • Impozitul Forfetar (Miercuri, 13 mai 2009, 12:54)

  Catalin Eftode [anonim]

  De ce se ia ca baza de calcul anul 2008 si nu anul curent (2009)?
  Firma a avut un an bun 2008 dar in 2009 din cauza crizei incasarile au fost mult mai scazute.
  In 2008 am platit impozitul cuvenit la stat, iar acum mi se percepe impozit luind ca baza de calcul venitul din 2008 ?
  • R (Miercuri, 13 mai 2009, 13:46)

   Laura Roca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin Eftode

   Modul in care este reglementat acest aspect tine de decizia initiatorilor acestei Ordonante.
 • intrebare (Miercuri, 13 mai 2009, 13:06)

  major_ballsack [utilizator]

  Imi este neclar ce se intampla cu microintreprinderile care au incasari inegal distribuite in timpul anului.

  Sa presupunem ca subiectul e o microintreprindere (platitoare de 3% din CA) care, conform activitatii din 2008 trebuie sa plateasca minim 8600 RON pe anul 2009, adica minim 2150 lunar.

  In trimestrul 1 firma plateste 12000 RON impozit pe venit, deci mai mult decat intregul impozit minim anual.

  Pe trimestrele 2, 3 si 4 firma nu factureaza nimic.

  Cat se plateste pe aceste trimestre? Nimic, deoarece firma si-a achitat deja obligatia legala, chiar in exces peste cea minima?

  Sau plateste in continuare cate 2150 RON pe cele trei trimestre in cursul carora nu incaseaza nimic?
  • indeed (Miercuri, 13 mai 2009, 15:51)

   Mihai D. [anonim] i-a raspuns lui major_ballsack

   Si pe mine ma intereseaza raspunsul la aceasta intrebare.

   Din cate inteleg (fara a fi jurist sau contabil), se plateste oricum impozitul minim, urmand a fi recuperat la inchiderea anului (dar habar n-am cum).
 • Birou Arhitectura (Miercuri, 13 mai 2009, 13:39)

  Radulescu Mihai [anonim]

  In prezent am un SRL prin intermediul caruia sotia mea isi desfasoara activitatea in regim part-time. Din cauza acestui impozit injust ma gandesc sa inchid fima si sa mut activitatea pe un Birou de Arhitectura.
  Am inteles ca arhitectii, avand o profesie liberala, pot deschide un Birou individual fara a se inregistra la Registrul Comertului ci numai trebuie sa depuna o declaratie la Fisc. Este corect ?
  Si o alta intrebare :
  Prin intemediu acestui Birou de Arh. se mai pot efectua si alte activitati care nu au nici o legatura cu Arhitectura ?
  Va multumesc.
 • forfetarul (Miercuri, 13 mai 2009, 13:58)

  robert [anonim]

  Daca acest impozit minim nu are legatura decat cu impozitul pe profit atunci de ce microintrepriderile care platesc doar impozit pe venit, respectiv 3% din venituri, sunt obligate la la plata acestui impozit forfetar?
 • decizie CC (Joi, 14 mai 2009, 11:32)

  alex [anonim]

  Sa comunicat decizia Curtii Constitutionale?
 • imdemnizatie (Joi, 14 mai 2009, 11:44)

  adela dd [anonim]

  am lucrat in italia cu contract de munca stagionar de 6 luni anual in 4 ani,cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de idemnizatie?sa platesc singura impozitul 12luni in tara?mentionez ca si sotul lucreaza in italia legal de 5 ani.va multumesc
 • un aspect ilegal al ordonantei (Joi, 14 mai 2009, 12:24)

  costin [anonim]

  Buna ziua.
  As vrea sa aduc in discutie un aspect pe care nu l-am vazut dezbatut pana acum.
  Presupunem ca o firma a avut cifra de afaceri in anul 2008 de 550.000 lei, a inregistrat un profit de 100.000 lei pentru care a platit 16% impozit pe profit, in suma de 16.000 lei. Conform acestei ordonante, in anul 2009 ar trebui sa plateasca un impozit minim de 8.600 lei. Insa daca in anul 2009 din cauza crizei sau a altor motive aceeasi firma merge prost si inregistreaza o cifra de afaceri de 50.000 lei si in plus, inregistreaza si pierderi, va plati impozit 8.600 lei si nu 2.200 lei cum ar fi normal, conform cifrei de afaceri pe anul 2009.

  De aceea consider ca ordonanta este imorala, gresita si... nu ma pricep la acest aspect, dar cred ca este si neconstitutionala.

  Sunt de acord sa se perceapa un impozit minim, in felul acesta se mai stopeaza evaziunea fiscala, insa acest impozit ar trebui platit in functie de realizarile din anul in curs si nu in functie de realizarile anului precedent pentru care contribuabilul a platit impozit pe profit, intrucat asa cum am exemplificat mai sus rezulta o diferenta de 6.400 lei care, practic, reprezinta o a doua impozitare a anului 2008.
 • intrebare despre active (Joi, 14 mai 2009, 21:45)

  mihaela [anonim]

  am suspendat activitatea firmei pentru ca am inchis un magazin de comert de la 1 ianuarie 2009 ,dar am un credit de investitii (auto) pe firma de aanul trecut,si trebuie sa achit lunar ratele ,din venituri personale ale administratorului ,plata lunara a acestor rate constiutuie activitate a firmei si contravine statutului de firma suspendata ? dar plata impozitelor la acest autoturism cit si plata contabilului pentru intocmirea bilantului semestrial si SFA reprezinta la fel activitate a firmei , adica le inregistrez in balanta ca miscari ?
  multumesc!
 • active (Joi, 14 mai 2009, 21:55)

  mihaela [anonim]

  am suspendat activitatea firmei pentru ca am inchis un magazin de comert de la 1 ianuarie 2009 ,dar am un credit de investitii (auto) pe firma de aanul trecut,si trebuie sa achit lunar ratele ,din venituri personale ale administratorului ,plata lunara a acestor rate constiutuie activitate a firmei si contravine statutului de firma suspendata ? dar plata impozitelor la acest autoturism cit si plata contabilului pentru intocmirea bilantului semestrial si SFA reprezinta la fel activitate a firmei , adica le inregistrez in balanta ca miscari ?
  multumesc!
 • buna ziua (Marţi, 19 mai 2009, 18:18)

  ioan [anonim]

  va rog spunetimi care sunt pasi urmatori in cazul in care eu am suspendat activitatea firmei pentru acest impozit forfetar dar am un credit bancar si datori la finante.
  mu8ltumesc ioan.
 • dizolvare voluntara srl cu asociat unic (Miercuri, 27 mai 2009, 14:49)

  LAVINIA [anonim]

  imi puteti spune, va rog, daca poate fi dizolvata voluntar

  o societate com. cu rasp. limitata cu asociat unic care are inca activitate in cazul in care acesta

  nu are bunuri si
  inregistreaza datorii bugetare,
  de asemenea societatea inregistreaza pierderi si este iminenta declararea starii de insolvabilitate.

  imi puteti spune care sunt formalitatile necesare?

  daca este posibila dizolvarea voluntara in acest caz, este oportuna pt. mine alegerea lichidatorului, sau imi recomndati ca acesta sa fie desemnat de instanta?
  va multumesc
 • Raspundere dupa radiere (Miercuri, 17 iunie 2009, 11:47)

  Nelu [anonim]

  Stimata Doamna Avocat,

  In cazul in care un SRL este chemat in judecata de un alt SRL, dar intre timp parata a dizolvat firma si a depus actele pentru radiere, nu avand nici o datorie catre nimeni, se mai pot trage la raspundere fostii asociati si administratori dupa radiere?

  Va multumes
 • suspendarea activitatiii unui srl (Joi, 3 septembrie 2009, 11:36)

  dana [anonim]

  Buna ziua,

  Am lucrat la o societate comerciala(SRL), care m-a concediat abuziv incepand cu 1.07.2009. Nu mi s-a comunicat nicio decizie de concediere ci doar am fost anuntata telefonic sa nu ma mai prezint la lucru si am mers in 26.08.2009 la firma unde printr-un proces verbal de predare - primire mi s-a predat carnetul de munca. Am aflat ca de la 1.07.2009 activitatea societatii a fost suspendata pe trei ani.
  Va rog sa-mi spuneti daca pot ataca in instata decizia de concediere si impotriva cui sa indrept actiunea.
 • impozit forfetar (Joi, 15 octombrie 2009, 21:56)

  elena bihor [anonim]

  am o firma dizolvata in 2008 oct.de oficiul comertului,radiata in sept.2009 platesc impozitul forfetar cei de la finante ma obliga sa platesc va rog urgent. firma a fost suspendata activitatea in 2004 pe 3ani si apoi inchisa ce pot face? nu am nimic pe firma este 0 de 5ani.trebuie sa platesc impozitul forfetar? URGENT MULTUMESC
 • impozit forfetar (Joi, 17 decembrie 2009, 13:38)

  Bogdan Borza [anonim]

  Am un SRL.In 2005 am cerut suspendarea temporara a activitatii pe 3 ani.Termenul a expirat in 2008, insa nu am mai intreprins nimic deoarece asteptam sa o radieze ORC din oficiu, lucru care nu s-a intamplat, insa la ei oficial pe siteul lor figurez tot in suspendare.In cazul acesta pe anul 2009 platesc impozit forfetar?
 • SRL-asociat unic, fara activitate si in lichidare! (Miercuri, 30 decembrie 2009, 20:18)

  Mihai Ravas [anonim]

  Buna ziua,
  Doamna Laura Roca doresc sa ma lamuriti daca se poate sau o parere personala.

  SRL-asociat unic, fara activitate de la infiintare,aflat in lichidare, platesc forfetar?
  SRL -asociat unic infiintata in iulie 2006 si pana in prezent nu am avut si nu am activitate, ultima declaratie pe proprie raspundere ca nu am desfasurat nici un fel de activiatate de la data in fiintarii este la 30.06.2009.
  Nu am patrimoniu, nu am amenzi, datorii, si nici un fel de activitate vreodata pana in prezent sau alte probleme, am depus totul la zi la finante, ba mai mult am platit si forfetarul pentru trim II 367 si trim. III 550, deci sunt din punctul meu de vedere sunt FARA ACTIVITATE nu cu 0 (zero), dar
  nu am depus nimic la ORC din 2006 si de acolo mi s-a tras, si anume:
  Am hotatare de dizolvare pronuntata in sedinta publica in data de 26 mai 2009, cerere formulata de reclamantul ORC si admisa pe buna dreptate pentru ca nu am depus situatiile financiare anuale in max 150 de zile, Hotarare in care se dispune:
  - Dizolvarea SRL-ului meu, inregistrarea sentintei la ORC, comunicarea acesteia la DGFP si publicarea ei in MO partea a IV, cu recurs in 30 de zile de la publicare in MO.
  Am mers la ORC si mi-au dat publicarea ei in MO, MO din data de 14. 10.2009; nu a facut nimeni recus in 30 de zile, deci acum in data de 30 dec.2009 SRL este diolvat irevocabil si de fapt este in faza de lichidare.
  Ce sa fac, sa platesc imp. forfetar pana la radierea SRL cum cer cei de la Finante si am gresit ca am platit forfetarul pana acum?

  Va multumesc
  Comentariu: Forfetarul asta din Romania aplicat mie cred ca incalca orice lege cunoscuta sau necunoscuta din istoria UNIVERSULUI.
  E maximul pana acum!!! Parerea mea
 • dizolvare judiciara si impozit forfetar (Sâmbătă, 17 aprilie 2010, 14:09)

  vali [anonim]

  Buna ziua,
  Stimata doamna va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
  Pe site-ul onrc firma
  sotului meu apare ca dizolvata juduciar cf art 237 din Legea 31/1990.Pe site data ultimei inregistrari la registrul comertului este de 26.10.2007.Nu a depus nici o declaratie si nici bilanturi.Intrebarea mea este daca firma este dizolvata judiciar,mai am obligatia de a plati impozitul forfetar pe anul 2009 si cel aferent anului 2010?
  Multumesc mult
 • plusul de casa (Marţi, 18 mai 2010, 12:38)

  cojocaru corina [anonim]

  Va rog sa-mi raspundeti si mie la o intrebare ;
  Cat este admis conform legiilor in vigoare ca un angajat sa aiba plus de casa( numerar )in magazin.
  Exista o anumita valoare de incasare si se adauga un anumit procent , calculandu-se cat este admis acel plus de casa .
  Va multumesc
 • Buna ziua! (Miercuri, 14 iulie 2010, 15:24)

  Nadia [anonim]

  Am si eu o intrebare legat de dizolvare-lichidare firma,a fost postata in monitorul oficial 30 zile asa cum prevede legea pentru dizolvare,doresc sa stiu din ce clipa eu nu mai platesc impozitul forfetar?din clipa hotarari AGA care a fost inregistrata la registru comertului sau cand se solutioneaza totul la registru comertului?!
 • amendare firma dupa dizolvare (Joi, 19 august 2010, 14:19)

  dragos [anonim]

  Spuneti-mi va rog, o societate comerciala poate fi amendata pentru nedepunerea declaratiilor ( 100,300 si 394 ) precum si pentru nedepunerea situatiilor financiare dupa ce a fost intreprinsa actiunea de dizolvare ?
  Va multumesc
 • radiere srl (Duminică, 27 februarie 2011, 18:26)

  zb gabi [anonim]

  buna seara, am nevoie de cateva lamuriri.

  am un srl care a functionat pana in noiembrie 2006, cand in urma unui proces intentat de orc a fost dizolvata.(nedepunere bilant). de atunci societatea nu mai functioneaza. acum in 2011 mi s-a deschis un nou proces pt insolventa.(datorii la stat)

  as dori sa stiu daca se poate ca srl-ul sa nu fi fost radiat pana acum?

  care e termenul pt radiere srl?

  cine face radierea?
 • FIRMA DIZOLVATA PE DATA DE 22.09.2011 (Luni, 10 octombrie 2011, 19:35)

  STANCIU ADELA [anonim]

  conform legi31/1990 art.237,intrebarea mea este am primit doua autoturisme in cuantumul salariului,concediului de odihna si bonusuri ce i-mi reveneau din munca prestata ,aceste autoturisme au fost facturate si am chitanta fiscala pentru acestea ,am facut si act de vanzare cumparare cu aceasta firma dar in momentul in care am fost sa le radiez am constatat ca are rolul fiscal blocat de catre afp-ilfov ,iar acum sa aflu ca este si dizolvata.mentionez ca toate actele pe masini au fost facute anul trecut in luna iulie.acum eu ce pot face pentru a putea inregistra autoturismele pe numele meu va rog sa tineti cont ca ele au fost date in compensare la salariul pe care trebuia sa-l primesc pe doua luni.va multumesc pentru intelegere si astept sfatul dv. pe adresa de mail sus mentionata
 • impozit forfetar (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 21:22)

  alex [anonim]

  CUNOASTETI VREO FIRMA CU ACTIVITATE/VENIT /CIFRA DE AFACERI ZERO CARE SA FI DAT IN JUDECATA GUVERNUL/FINANTELE PT IMPOZITUL FORFETAR SI SA FI CASTIGAT?
 • pot fi vandute activele unui cabinet medical care (Sâmbătă, 12 mai 2012, 12:49)

  mariana [anonim]

  ce se intampla cu activele unui cabinet medical care se inchide? pot fi vandute sau nu?
 • juridic (Luni, 4 martie 2013, 9:45)

  Cristian [anonim]

  O societate agricola care a fost dizolvata conform unei hotarari judecatoresti mai poate fi declarata ulterior procedura de insolvabilitate?
  Va multumesc!
 • referitor firma declarata inactiva (Miercuri, 26 iunie 2013, 15:22)

  mihai [anonim]

  Buna ziua!
  am o firma Inactiva conform OPANAF nr.2499/21-sep-2010 datorita faptului ca nu am depus declaratiiile ...

  Inca imi vin plicuri de la anaf ... pe care nu le ridic, in cat timp de radiaza din oficiu societatea?
 • TVA-ul SRL-ului dizolvat, incotro? (Duminică, 17 noiembrie 2013, 19:27)

  Silviu [anonim]

  Buna seara!

  Am un SRL infiintat in 2001, platitor de TVA, cu activitate incheiata in 2007 pe profit, fara datorii la stat, cu balanta si bilant depuse consecutiv, suspendata in 2009.(aparitia forfetarului) in faza de dizolvare(actualmente).

  TVA-ul si bunurile cui vor reveni ?

  Multumesc anticipat!
 • firma fara activitate (Sâmbătă, 8 februarie 2014, 20:44)

  mihaela [anonim]

  am o firma suspendata din 2005 cum as putea sa o inchid ,dar nu am platit forfetarul ,este obligatoriu sa-l platesc daca nu am avut activitate ,ce solutie ar fi ca sa pot sa rezolv aceasta problema care ma ingrijoreaza deoarece nu am de unde sa platesc ,asa am ajuns sa o suspend ca nu mergea si nu am nici o datorie la furnizorisi nici la stat pina la forfetar.va rog ajutati-madindu-mi cea mai buna solutie
 • firma fara activitate dar cu impozit restant (Miercuri, 13 august 2014, 16:17)

  Neagoe Ana Maria [anonim]

  Buna ziua! Am deschis o societate in 2006, insa ea nu a inregistrat nici o activitate comerciala. Am declarat-o fara activitate in tot acest timp. Acum vreau sa o activez insa finantele m-au anuntat ca am de platit 3066 lei impozit forfetar.Firma nu a avut nici macar 1 leu profit, insa eu inregistrez datorii. Cum procedez? Daca vreau sa ii actionez in instanta cum procedez si ce trebuie sa fac???Multimesc!
 • buna ziua (Marţi, 30 iunie 2015, 12:26)

  vali [anonim]

  vreau sa vand niste lucruri care leam luat gratis din germania dar vreau sa fiu legal fara sa am firma cum pot face asta ca sa pot vinde lucrurile ca sa nu am probleme
 • Buna ziua! (Miercuri, 17 februarie 2016, 14:12)

  Vasilica Marin [anonim]

  Buna ziua! Am o firma infiintata in 2008, fara activitate din 2011, dizolvata printr-o hotarare judecatoreasca (in aprilie 2015). Nu are datorii la Stat, are un singur administrator, dar In timp ce era in proces de dizolvare cei de la Administratia Financiara au amendat firma pentru nedepunerea ultimului bilant si a declaratiilor. Acum am primit o notificare de la un lichidator pentru a prezenta actele si bunurile firmei si am aflat ca am de plata suma de 7000 de lei, reprezentand amenzi de la Administratia Financiara (s-au inscris la masa credala). Firma nu are bunuri, intrucat a functionat intr-un sediu inchiriat, care a expirat. Va rog sa-mi spuneti cine va plati aceasta suma? Multumesc
 • firma dizolvata nu radiata (Vineri, 23 septembrie 2016, 13:45)

  costel strainu [anonim]

  Buna ziua!
  sunt administratorul unei firme doar dizolvate nu radiate.pentru radiere imi trebuiau doua certificate de la finante si de la taxe si impozite locale . cel de la finante il am este ok cel de la taxe nu ptr ca doresc sa imi faca o inspectie fiscala . motivul taxele si impozitele pe spectacol.imi vor da de plata o suma .Sunt obligat sa le ofer actele ptr inspectie ? daca da si voi fi amendat ce solutie as avea?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by