Confruntati cu scaderea puterii de cumparare, majoritatea europenilor estimeaza ca isi vor reduce cheltuielile pentru Craciun, dar se vor restrange mai putin decat anul trecut.

Europenii din vest anticipeaza ca isi vor diminua cu 6,3% cheltuielile pentru Craciun pentru cadouri, alimente sau produse de divertisment si vor cheltui pana la 700 de euro in acea perioada. In schimb, esticii estimeaza ca vor chetui mai mult decat anul trecut cu 0,7% pana la 415 euro, arata un studiu Deloitte citat de Reuters.

Cei mai prudenti cu cheltuielile par a fi francezii. Ei iau in calcul ca vor cheltui circa 650 de euro pentru Craciun adica cu 3,5% mai putin decat in 2008 cand chetuielile lor in aceasta perioada scazusera cu 5,1%.

Irlandezii spun ca vor cheltui cu 22,4% mai putin de Craciun adica 1.110 euro, britanicii -17,4% adica 600 euro si spaniolii -9,1% pana la 735 euro.

Cel mai dorit cadou de Craciun raman banii, iar cartea ramane pe primul loc in randul majoritatii europenilor la cadouri oferite.

Studiul privind comportamentul de consum este realizat in fiecare an de compania Deloitte si a fost efectuat pe 17.567 persoane din 18 tari europene.