Pretul usturoiului a crescut chiar de 40 de ori fata de anul trecut in unele provincii chineze in urma unui factor neasteptat: credinta populara ca usturoiul ajuta la vindecarea de gripa porcina.

Scumpirea acestui produs vine dupa ce agricultorii au plantat mai putin usturoi din cauza crizei financiare care redusese semnificativ cererea. In plus era atat de ieftin incat nu le aducea profit.

Preturile in crestere au dus la aparitia unei noi categorii de milionari, scrie AP. Sunt speculatorii care profita de explozia pretului pe o piata care poate fi foarte usor manipulata, spun analistii citati de agentia Xinhua.

China este cel mai mare producator de usturoi din lume. Luna trecuta, pretul acestui produs in provincia Shandong, din estul Chinei, de unde vine cea mai importanta productie, a crescut la noua yeni pe kilogram fata de numai 0,2 yeni anul trecut.

In orasul Hangzhou, un liceu a cumparat peste 180 kilograme de usturoi pentru a fi servit elevilor la pranz in speranta ca le creste imunitatea, scrie agentia de presa China Daily.

Un expert de la Centrul de Prevenire a Bolilor din Beijing a spus in aceasta saptamana ca nu sunt dovezi stiintifice ca usturoiul poate combate gripa AH1N1.

Virusul a ucis pana acum 300 de persoane in China.