O controversata legea care introduce un impozit asupra produselor foarte sarate sau dulci, denumita "taxa pe chipsuri", a intrat joi in vigoare in Ungaria, relateaza AFP.

Noua lege, care ar trebui sa aduca venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 74 milioane de euro anual, vizeaza in primul rand biscuitii sarati sau prea dulci, bauturile energizante si prajiturile pre-ambalate.

Obiectivul declarat al guvernului conservator condus de Viktor Orban este sa schimbe obiceiurile alimentare nesanatoase ale ungurilor, care consuma prea multe grasimi, sare si zahar, si sa lupte astfel impotriva bolilor precum obezitate.

Legea omite insa, contrar declaratiilor initiale, sa taxeze numeroase alimente traditionale unguresti - carnati, caltabosi si alte tipuri de mancaruri impanate cu grasime.

Expertii se declara ingrijorati de efectele noii legi. Potrivit cotidianului economic Vilaggazdasag de joi, proprietarul german al Chio-chips, infomat de noile taxe, ar fi decis sa revina asupra deciziei de a construi in Ungaria noua sa uzina de pop-corn si snacks.

Cotidianul se teme ca decizia producatorului german nu va fi singura de acest tip. Potrivit informatiilor, producatorul de bauturi energizante "Hell" are in vedere o decizie similara.

Taxa speciala va trebui sa fie declarata de producator, daca acesta este ungar, sau de importatorul principal, daca marfa este importata.