Motto: "The economy depends about as much on economists as the weather does on weather forecasters."

Intr-o dimineata, pe Antena 3, era un domn de la un partid de stanga, cu camasa cu patratele si maneci suflecate, cu ochelari de profesor, cu hartii in mana, care explica modul in care pensionarii au fost privati de cresterea pensiilor, ce li se cuvenea. Asta venea dupa ce s-a votat rapid cresterea cu 20% a pensiilor, in scop de pomana electorala populista (pleonasm?). Domnul respectiv a facut si un calcul despre cum pensia de fapt e mult sub ce ar trebui sa fie, iar guvernantii au furat 100 RON anul asta de la pensionari, nemajorand la timp. Fabulos!, scrie Dragos Manac pe blogul sau.

Intr-o alta zi citesc despre cum economia romaneasca a crescut cu peste 8% in 2008, intrecand varii asteptari. Incredibil, economia romaneasca, cea care:

* se desfasoara mai mult subteran decat oficial datorita fiscalitatii aberante si obisnuintei,

* suporta in fiecare an variatii de +/- 10% la cursul monedei,

* are 3-5-7 miliarde de euro veniti din munca si lucrari in Spania si Italia,

* e influentata de legi care se schimba de la o zi la alta,

* are taxe si costuri pentru imobiliare si bunuri de baza mai mari ca in US si Germania,

* are o bursa care e intr-o continua si catastrofala scadere,

* e controlata de autoritati mai corupte decat in multe tari africane,

* e reglementata de politicieni care pot preda demagogia in tarile sudamericane,

* descurajeaza prin orice forma posibila initiativa privata,

… e in crestere cu peste 8%! Conform zicalei: Asa, si?! Ce relevanta are aceasta crestere? Cat dureaza? Pe ce e fundamentata? Aici e problema de baza. Economia romaneasca e bazata pe mult prea multi factori necunoscuti, oscilanti si potrivnici. Din acest motiv variatiile performantei sale pot fi considerate drept glume grotesti. Intrebati-i pe cei care exporta si suporta diferentele de curs valutar ce parere au despre evolutia fascinanta a economiei. Sau pe cei care sunt permanent haituiti de insititutiile statului pentru ca incearca sa faca ceva, mai ales in provincie unde foamea autoritatilor e mult mai mare. Exemplele pot continua.

Bine ca se maresc pensiile! Din ce se maresc pensiile?! Din contributiile muncitorilor. Intrebati orice angajator despre cum e sa dea 70% la stat si o sa va impartaseasca opinia lui despre fondurile de pensii. In sine, ideea e buna. Numai ca banii se platesc acum, se cheltuiesc maine si datoria din viitor creste. Asta inseamna mai multe impozite. Desigur, la un moment dat se sare calul si multi prefera sa gaseasca metode alternative (mai mult sau mai putin legale) pentru a-si reduce costurile (sau birurile). Intram intr-o spirala fara iesire. Deja in Romania exista mult mai multi pensionari decat angajati. Intr-un fel sunt necesari: trebuie sa li se plateasca pensiile si sa li se ia voturile!

Pe termen scurt. Asta e cheia. Politica se face mereu pe termen scurt. Pe termen scurt crestem pensiile. Pe termen lung habar nu avem de unde le crestem. Pe termen scurt crestem impozitele. Pe termen lung nu ne intereseaza. Se vor mai gasi idioti care sa porneasca o afacere in loc sa se angajeze, vom avea de unde lua si mai multi bani! E foarte bine ca pe termen scurt economia creste si pensiile cresc. E foarte bine ca, din termen scurt in termen scurt, vin noi alegeri care determina noi spoieli, noi imprumuturi, necesitatea unor noi taxe, s.a.m.d.

Cat timp iti ia sa-i explici unui pensionar ca nu cresterea pensiei sale e solutia si ca, de fapt, o sa-l doara mai tare pe termen lung? Cat timp iti ia sa-l convingi de asta? Mult mai mult timp decat sa-l faci sa se bucure de o pomana care ne costa scump pe toti. De asta orice politician o sa creasca pensiile, pentru ca votul unui pensionar e la fel de bun ca votul unui economist, al unui profesor sau al unui inginer. Slava Cerului ca sunt suficienti pensionari si muritori de foame, plus oameni needucati, care pot fi usor prostiti cu binele pe termen scurt, cat sa li se ia voturile. Cat vor plati pe termen lung pentru asta, e doar problema lor.

Grea economia asta. Grea educatia in general. Daca inveti mai multe, esti tocilar. Daca stii prea multe, esti periculos. Daca incerci sa explici, esti nesuferit, infumurat si insensibil la greutatile omului de rand. Indobitocirea e mult mai usoara, iar subiectul mult mai cooperant. E mai usor sa-i dai sport din plin, putina paine, mult circ, icoane pupate si binefacatori, disparitii, demagogie in limbaj de clasa a 6-a s.a.m.d. Asta construieste o clasa speciala, denumita tot de un domn politic pulime. E jignitor ca suntem bagati toti in procesul de pulimizare, iar eu sunt printre cei care prefera educatia in locul demagogiei, desi inteleg mai greu si nu am o minte prea agila.

Nu am nimic cu pensionarii, cu muncitorii, sau cu oamenii cu venituri foarte mici. Cu siguranta nivelul meu de trai este mult mai bun. Desi aparent ce sustin e impotriva lor, in realitate e spre binele tuturor. Toti meritam o viata linistita si, mai ales, ani de batrene tihniti. Numai ca, fara educatie, toti oamenii acestia devin masa de manevra pentru clasa politica, iar asta ne costa pe toti, iar dintre toti pe ei ii costa cel mai mult.

Pentru cei care vor sa inteleaga usor cum functioneaza economia si de ce nu functioneaza cea romaneasca, am descoperit o carte fascinanta. Desi e scrisa in 1946 si updatata zeci de ani mai tarziu, transcede timpul, e mereu perfect actuala. Daca as fi fost capabil sa inteleg cartea asta acum 10 ani, as fi fost mult mai linistit si mai realizat azi. Cu siguranta e una din cele mai bune zece carti pe care le-am citit vreodata. Iar, daca poti sa te detasezi de ceea ce realizezi ca se intampla in jurul nostru, ajungi sa-ti dai seama cum trebuie abordata realitatea economica pentru a fi cat mai putin afectat. In plus, o sa va ajute sa va dati seama ca multe din materialele economice prezentate in media sau in scoli sunt un mare bullshit, cum zic americanii.

Asadar, va las placerea de a citi Economics in One Lesson, de Henry Hazlitt. Pentru 19 lei o puteti cumpara in limba romana, sub titlul Economia intr-o lectie.

PS: Cu ocazia asta vedeti si ce ar trebui sa faca o guvernare liberala adevarata. Pacat ca in Romania libelarismul e tot un fel de populism anarhic.

Comenteaza pe blogul lui Dragos Manac.