Potrivit oficialului turc, Nabucco, proiect sustinut de UE, presupune costuri mult mai ridicate decat TANAP. "TANAP va transporta numai gazul care este disponibil in Azerbaidjan, in timp ce Nabucco trebuie sa gaseasca si alte surse de gaz pentru a fi viabil", a spus reprezentantul Ministerului Energiei din Turcia.
- Turcia se afla acum in relatii tensionate cu Franta. De altfel, aceste declaratii au aparut la scurt timp dupa ce Parlamentul francez a aprobat un proiect de lege care recunoaste faptul ca aproximativ 1,5 milioane de crestini armeni au fost ucisi de turci in timpul Primului Razboi Mondial. Oricine neaga acest lucru risca un an de inchisoare sau o amenda de 45.000 de euro in Franta, potrivit proiectului de lege adoptat. Premierul turc Tayyip Erdogan a reactionat dur si a catalogat legea drept "rasista si discriminatorie"
Din cauza noului proiect, concurenta pentru gazele din Azerbaidjan s-a intensificat in ultima perioada.
TANAP nu are doar sustinerea Turciei. La scurt timp dupa incheierea acestui parteneriat, reprezentantii a doua proiecte implicate in lupta pentru gazele azere, TAP si ITGI, au afirmat ca exista un interes privind cooperarea cu TANAP. In aceste conditii este pus sub semnul intrebarii viitorul proiectului Nabucco. TANAP ar dubla, efectiv, conducta Nabucco pe teritoriul Turciei. Reprezentantii TAP si ITGI au salutat ideea realizarii TANAP, considerand ca este exact "veriga lipsa" in transportul gazului azer prin Turcia catre Europa. In plus, compania germana RWE, unul din actionarii Nabucco, lanseaza semnale precum ca ar fi "deschisa pentru orice fel de colaborare. De altfel, o eventuala cooperare intre Nabucco si TANAP ar putea aduce reduceri de costuri.
- Trei consortii internationale - Nabucco, TAP, si ITGI - se lupta pentru a construi infrastructura de transport al gazelor de la zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan catre Europa. Toate cele trei proiecte asteapta decizia consortiului Shah Deniz in privinta rutei pentru exportul de gaze din Azerbaidjan catre Europa. Decizia ar putea fi luata pana la sfarsitul primului trimestru.
- Proiectul TAP presupune transportul a 10 miliarde metri cubi de gaz caspic pe an de-a lungul unui traseu de 800 km, cu incepere de la Komotini, in apropiere de granita greco-turca, trecand prin Grecia si Albania si terminandu-se la San Foca in Italia. Partenerii TAP sunt Statoil din Norvegia, grupul elvetian EGL si grupul german E.ON Ruhrgas. Statoil este, de asemenea, partener la Shah Deniz II, alaturi de BP.
- Proiectul ITGI presupune transportul a 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la granita dintre Turcia si Grecia spre Italia. Partenerii ITGI sunt Edison (Italia), DEPA (Grecia) si Botas (Turcia).
- Proiectul Nabucco este vazut ca fiind principala modalitate de a reduce dependenta Europei de gazele rusesti.
Nabucco ar reprezenta o noua cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa, ocolind Rusia. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale - Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu - cu pietele din Europa. Conducta va face legatura intre granita de est a Turciei si Baumgarten, Austria, unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala, via Bulgaria, Romania si Ungaria.
Dupa numeroase amanari, constructia ar urma sa demareze in 2013, in vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale. De asemenea, primele livrari de gaze prin intermediul conductei vor fi facute in 2017. Proiectul este estimat la 7,9 miliarde de euro. Conducta va avea o capacitate estimata la peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Proiectul Nabucco a facut un mic progres in iunie cand Cadrul legal pentru Gazoductul Nabucco a fost finalizat prin semnarea, in Kayseri, Turcia, a Acordurilor de Sprijin al Proiectului intre NABUCCO Gas Pipeline International GmbH si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit (Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia).
Italienii si grecii din ITGI au deja temeri din cauza tarilor proprii aflate la limita falimentului si nici nu sunt multumiti de UE care le-a schimbat prim-ministrii si nu-i mai lasa sa fraudeze din fonduri europene si credite luate ieftin. Nici lor nu le convine o UE prea puternica si dura cu excrocii.
Franta n-are nici o treaba cu Nabucco, importa gaz din fostele sale colonii nord-africane (din pacate pentru ea importa si etnici arabi si berberi care ii creaza imense probleme interne financiare, culturale si de securitate).
Atinse mai dur sunt statele de tranzit ale conductei si Austria (tara ostila aderarii Turciei la UE).
Bulgaria inca mai are o sansa, daca sta in genunchi pe la Moscova, sa prinda South Stream.
Ungaria e complet scoasa din carti, nu are nici un fel de influenta.
Romania are nu doar rezerve proprii inca neexploatate (gaze de sist si M. Neagra), ci e in lucru cu proiectul AGRI, de gaz lichefiat.
Chiar daca modest, e suficient sa suplineasca necesarul intern al Romaniei si sa permita re-export catre restul UE.
Si inca n-am intrat serios in jocul cu South Stream, avem avantaje fata de bulgari si le-am putea folosi.
S-ar putea ca Austria si Ungaria sa depinda pana la urma de gazul importat prin Romania.
pe diverse cai
inclusiv autonomia..
maghiara! chiar si asa!!
Je viens vous dire: c'est a cause de France, on bien comprend ca !
Pfou ! Merde alors !
Vive Sarkoszi et toute sa " foule inconsciente et innepte " !
Encore une fois !
Allez France(" Je m'en fout de toute cette pays ! ") !
O conducta plina cu "aur" care sa traverseze o mare de instabilitate, aici ma refer la Orientul Mijlociu, poate chiar si R0+BG, este de evitat.
Nimeni nu doreste o criza a robinetelor sau a sabotajelor, pentru ca o conducta e valoroasa atata timp cat este... etansa, nu?
Inainte de toate, conducta se construieste politic! Rabdarea si diplomatia nu fac nimic fara vointa politica.
Deci ramanem la ideea mai veche a transportului de gaze lichefiate !
Concluzie: in aceasta Europa "unita" ..fiecare are in fata doar interesul sau imediat .. si ii doaren cot de romani, Romania, sau interese est europene... Dezamagitor!